ΑΚΕΛ: Απαραίτητη η ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας

Απαραίτητη η ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

Το πρόσφατο περιστατικό της εξ ανάγκης νοσηλείας ανήλικου ασθενούς στο ψυχιατρικό νοσοκομείο ενηλίκων, λόγω ανεπάρκειας κλινών στην ψυχιατρική κλινική εφήβων, επαναφέρει με δραματικό τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υπηρεσιών ψυχικής υγείας, των δημόσιων νοσηλευτηρίων και του κοινωνικού κράτους. Η υπ

ερπληρότητα των δομών ψυχιατρικής νοσηλείας ενηλίκων και ανηλίκων ασθενών συσχετίζεται με την αύξηση της ψυχοπαθολογίας στην κοινωνία: άγχος, ναρκωτικά, εκφοβισμός, αυτοκτονικότητα, νεανική παραβατικότητα. Η αύξηση των νοσηλειών είναι αναπόφευκτη όσο δεν υπάρχουν στη χώρα μας οι απαραίτητες ενδιάμεσες δομές αυξημένης φροντίδας ψυχικά ασθενών στην κοινότητα.

Η ψυχική υγεία πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και αυτό προϋποθέτει ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικούς πόρους για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ασθενών στην κοινότητα. Ο σεβασμός στα δικαιώματα των ασθενών προϋποθέτει την ισότιμη και απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε κατάλληλες και ποιοτικές δομές την ώρα που τις χρειάζονται. Τα επείγοντα ψυχιατρικά περιστατικά δεν μπορούν να περιμένουν.

Το ΑΚΕΛ καλεί την Κυβέρνηση και την Υπουργό Υγείας, τον ΟΚΥΠΥ να προωθήσουν, εντός χρονοδιαγραμμάτων, λύσεις στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Στο πλαίσιο ενός ισχυρού ΓεΣΥ οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα.