Το θέμα του ΟΚΑΝΑ συζητήθηκε το πρωί στη Βουλή με πρωτοβουλία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία κατήγγειλε ότι δημιούργησε μείζον πρόβλημα η απόφαση των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να ακυρώσουν αναδρομικά αμοιβές-αποδοχές που είχαν καταβληθεί νόμιμα στη βάση της εργατικής νομοθεσίας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συμβάσεων που είχαν υπογράψει εργαζόμενοι με τη διοίκηση του Οργανισμού.
Η βουλευτής έσπευσε να επισημάνει ότι από τις 19 Μαρτίου οι 650 εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ προχώρησαν στην κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά κρατούν ανοιχτά τα προγράμματα. Όπως είπε η βουλευτής, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις στις αποδοχές τους έως 50% αν και εξυπηρετούν υπερδιπλάσιους ασθενείς καθώς έχει αυξηθεί η χρήση ουσιών.
«Είναι πράγματι σκληρό να ζητάμε λεφτά από τους εργαζόμενους. Θεωρώ όμως ότι θα βρεθεί λύση με τρόπο όμως που θα συμβάλουν και εκείνοι στις αποφάσεις χωρίς να επωμίζονται όλο το βάρος», ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη. Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις των καθ΄ ύλην αρμοδίων αρχών διότι αυτά που προτείνουν δεν είναι παντελώς αβάσιμα.
«Πολλές φορές όταν διαχειριζόμαστε χρήματα νομίζουμε ότι μπορούμε να τα μοιράζουμε. Δεν λέω ότι αυτό έχει γίνει αλλά έχω κάποιες υποψίες», ανέφερε η υφυπουργός Υγείας για τον ΟΚΑΝΑ.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να υπογράψει τις εφημερίες στον ΟΚΑΝΑ στη βάση της εισήγησης που υπεβλήθη στο υπουργείο διότι σε μια δομή χρονίων παθήσεων προτείνεται στο υπουργείο να συμφωνήσει ότι το 100% των γιατρών πρέπει να πάρει εφημερίες, την ίδια ώρα που προτείνεται να πάρει εφημερίες το 50% των νοσηλευτών και μόλις το 20% των υπολοίπων θεραπευτών.