Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, δήλωσε ότι στόχος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είναι να δοθεί βοήθεια στους πολίτες που έχουν ανάγκη, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο αναμένει ότι θα λάβει πέραν των 70.000 αιτήσεων.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού για έγκρισή του την Τετάρτη και ότι θα ζητηθεί από τη Βουλή να ενεργοποιηθούν τα τρία άρθρα που αφορούν στην υποβολή αιτήσεων από τη ψήφιση του νόμου, έτσι ώστε να μπορέσει το Υπουργείο να βοηθήσει όσους επιθυμούν να υποβάλλουν αιτήσεις.
Σε δηλώσεις της μετά από την τελική διαβούλευση με τις συντεχνίες και τις εργοδοτικές οργανώσεις, την Τρίτη, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι «έχουμε ολοκληρώσει σήμερα τον κοινωνικό διάλογο».
Πρέπει να πω, πρόσθεσε, «ότι όλες οι εισηγήσεις, οι οποίες ακούστηκαν έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη». Σήμερα, είπε, «στην τελική μας συζήτηση, δεν υπήρξαν άλλες εισηγήσεις επί του Νομοσχεδίου, το οποίο έχει ετοιμαστεί».
Άρα, συνέχισε, «κρίνω ότι ουσιαστικά όσες πρόνοιες έχουν ληφθεί υπόψη είναι ικανοποιητικές».
Η κ. Αιμιλιανίδου ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη και, εφόσον εγκριθεί, θα κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν είναι 480 ευρώ, όπως έχει αναφερθεί, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», ανέφερε. Έδωσε το παράδειγμα ενός ζευγαριού χωρίς παιδιά των οποίων το ΕΕΕ θα ανέρχεται σε 874 ευρώ.
«Για μια οικογένεια που έχει ένα ανήλικο τέκνο και ένα τέκνο πέραν των 18 ετών, το ΕΕΕ ουσιαστικά είναι 1.328 ευρώ», είπε. Άρα, πρόσθεσε, «τα 480 ευρώ είναι η κάλυψη κάποιων αναγκών».
Πέραν της κάλυψης κάποιων αναγκών, ανέφερε, «υπάρχει το ενοίκιο, υπάρχουν τα δημοτικά τέλη και υπάρχει και άλλη βοήθεια, η οποία δίνεται σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη».
Η Υπουργός Εργασίας συνέχισε λέγοντας ότι «η προσπάθεια που γίνεται με την κοινωνική μεταρρύθμιση δεν είναι μόνο η παροχή ποσών, αλλά ουσιαστικά είναι γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη να τους βοηθήσουμε ή με την παροχή υπηρεσιών, φροντίδας και αυτά που ο Κύπριος συμπολίτης μας σήμερα έχει ανάγκη».
Δεν πρόκειται, ανέφερε, «απλώς μια μετεξέλιξη του Νόμου περί Δημοσίου Βοηθήματος».
Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, «σήμερα, εκείνοι οι οποίοι παίρνουν Δημόσιο Βοήθημα από το Κράτος ουσιαστικά είναι 20.000 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 8.500 είναι ανάπηρα πρόσωπα». Άρα, συμπλήρωσε, «ουσιαστικά 12, 500 συμπολίτες μας παίρνουν Δημόσιο Βοήθημα».
«Αν είναι, απλώς μετεξέλιξη του Νόμου Δημοσίου Βοηθήματος θα αποδειχθεί εάν πράγματι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα είναι 12.500 μόνο ή περισσότεροι», είπε, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε πέραν των 70,000 αιτήσεων, τις οποίες θα εξετάσουμε».
Παράλληλα, η Υπουργός διευκρίνισε ότι «τα 480 ευρώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι είναι ο ελάχιστος μισθός». Το ίδιο ίσχυε ως σήμερα, ανέφερε, «όταν το Δημόσιο Βοήθημα ήταν 452 ευρώ, το οποίο δινόταν. Άρα καμία σχέση δεν έχει με τον ελάχιστο μισθό».
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο θα ζητηθεί επίσπευση από τη Βουλή όσον αφορά την έγκριση των άρθρων που προνοούν την υποβολή αιτήσεων η κ. Αιμιλιανίδου είπε «πρώτον, εξαρτάται πάντα η παροχή οποιουδήποτε επιδόματος από την ψήφιση ενός νομοσχεδίου σε νόμο».
«Ουδείς δικαιούται να παρέχει οτιδήποτε αν δεν υπάρχει ο νόμος ψηφισμένος από την Βουλή των Αντιπροσώπων», διευκρίνισε.
Πρόσθεσε ότι εκείνο που θα ζητηθεί από τη Βουλή είναι «τα τρία άρθρα, τα οποία αφορούν την υποβολή των αιτήσεων, αν είναι δυνατόν και είναι παράκληση μας, να ενεργοποιηθούν πριν από την ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους χρειάζονται να συμπληρώσουν τις αιτήσεις».
«Θα βοηθήσουμε να συμπληρωθούν αυτές οι αιτήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «ακολούθως θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε αυτές τις αιτήσεις για να είμαστε έτοιμοι με την ψήφιση του Νόμου να παραχωρήσουμε και οποιαδήποτε ποσά ως επιδόματα».
Εξήγησε ταυτόχρονα ότι «οι αιτήσεις θα πρέπει να ελεγχθούν γιατί στόχος και σκοπός είναι εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη να λαμβάνουν επιδόματα».
«Ένας από τους στόχους της Κυβέρνησης είναι ο εξορθολογισμός των επιδομάτων έτσι που να βοηθηθούν πραγματικά εκείνοι που έχουν ανάγκη», είπε τέλος.