Η Κύπρος καταβάλλει τεράστια προσπάθεια να εξέλθει από την κρίση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη και είναι ελπιδοφόρο να διαπιστώνουμε την εμπλοκή εκπαιδευτικών και μαθητών σε μια συλλογική προσπάθεια, που στοχεύει στη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Σε χαιρετισμό της στην τελετή απονομής βραβείων του 5ου διαγωνισμού «Η παραγωγικότητα στην Εκπαίδευση», η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως «οι προσπάθειες για βελτίωση της παραγωγικότητας γίνονται από το 2007 σε πολλά επίπεδα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγικότητας, το οποίο είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι και στη νέα στρατηγική, που θα χαράξει η Κυβέρνηση για την περίοδο 2014–2020, οι δράσεις για καλλιέργεια κουλτούρας παραγωγικότητας και η εκπαίδευση θα είναι και πάλι το επίκεντρο των ενεργειών αυτών.
Αναφερόμενη στον 5ο διαγωνισμό «Η παραγωγικότητα στην Εκπαίδευση», είπε: «Γνωρίζω ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, από τότε, δηλαδή, που ξεκίνησε η διοργάνωση του διαγωνισμού, στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγικότητας, περισσότεροι από 2.000 μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την έννοια της παραγωγικότητας, μέσα από πρακτικές δραστηριότητες στο χώρο του σχολείου και να κατανοήσουν τους παράγοντες που την επηρεάζουν».
«Πιο σημαντικό», πρόσθεσε, «είναι ότι οι μαθητές υιοθετούν καλές πρακτικές και, κυρίως, επιζητούν συνεχώς βελτιώσεις. Μέσα από τη διαδικασία υλοποίησης των δραστηριοτήτων καλλιεργούνται πολλές χρήσιμες δεξιότητες, οι οποίες αποτελούν σημαντικά εφόδια για τη μελλοντική σταδιοδρομία των μαθητών, όπως δεξιότητες έρευνας, αναλυτικής σκέψης, συνθετικής και κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και καινοτομίας».
Όπως σημείωσε «η παραγωγικότητα, η σχέση δηλαδή μεταξύ του συνόλου των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγουμε ως χώρα, και των πόρων που αναλώνουμε για την παραγωγή τους, είναι το κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και για την οικονομική και κοινωνική ευημερία μας».
Σημείωσε ακόμα ότι «με τις δράσεις, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου, ρίχνουμε τον σπόρο για να μαζέψουμε τους καρπούς όταν οι σημερινοί μαθητές, ως εργαζόμενοι ή ως επιχειρηματίες/εργοδότες, θα είναι οι πρωταγωνιστές της αγοράς εργασίας»