Μπορεί Ρώσοι εμπειρογνώμονες να υποστηρίζουν ότι το Airbus Α321 το οποίο συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά παρασύροντας στο θάνατο 224 επιβαίνοντες, διαλύθηκε στον αέρα, αλλά Αιγύπτιοι ειδικοί ανατρέπουν αυτό το σενάριο.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου δεν υπάρχουν στοιχεία ικανά ώστε να υποδεικνύουν ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε ενώ βρισκόταν σε πτήση.
Βέβαια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μοχάμεντ Ραχμί, επιβεβαίωσε πως ο κυβερνήτης του αεροσκάφους της ρωσικής Kogalymavia που εκτελούσε την πτήση 9268 από το θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
«Δεν έχει καταγραφεί επικοινωνία από τον πιλότο που να ζητά οτιδήποτε από τον πύργο ελέγχου», ανέφερε ο Ραχμί στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως ειδικοί από την Αίγυπτο, τη Ρωσία, την Ιρλανδία και μηχανικοί της εταιρίας που κατασκευάζει τα Airbus επέστρεψαν στο σημείο της τραγωδίας το πρωί της Τρίτης.
Ο Ραχμί επισήμανε πως μόλις ολοκληρωθούν οι σημερινές έρευνες, οι αρμόδιοι θα εστιάσουν στην ανάλυση του περιεχομένου των «μαύρων κουτιών» του μοιραίου αεροσκάφους.
Βέβαια, εξήγησε πως η διαδικασία ενδέχεται να απαιτήσει αρκετό χρόνο, τονίζοντας πως δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για τα αίτια της συντριβής πριν καταλήξουν οι ειδικοί.
Παρά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αιγυπτιακού υπουργείου, πολλοί είναι όσοι επιμένουν στο σενάριο της έκρηξης που «έκοψε» στη μέση το αεροπλάνο, χωρίς ωστόσο να έχουν αποσαφηνίσει αν επρόκειτο για βόμβα στο εσωτερικό ή τεχνική βλάβη.
Επισημαίνεται, πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που δρουν στη Χερσόνησο του Σινά ισχυρίστηκαν σε ανακοίνωση και βίντεο ότι κατέρριψαν με πύραυλο το Airbus, ωστόσο, λίγοι είναι όσοι πιστεύουν αυτό το ενδεχόμενο, καθώς εκτιμούν πως οι τρομοκράτες δε διαθέτουν όπλα ικανά να πλήξουν ένα αεροσκάφος σε ύψος 30.000 ποδών.
Στο μεταξύ, πηγή από την επιτροπή που διενεργεί την έρευνα απέκλεισε με δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters την εκτόξευση πυραύλου.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Πέσκοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε πως δεν πρέπει να συνδέεται το αεροπορικό δυστύχημα με τη ρωσική επέμβαση στη Συρία κατά θέσεων τζιχαντιστών, καλώντας τον Τύπο να μην εκτιμά ότι η τραγωδία πρόκειται για αντίποινα του Ισλαμικού Κράτους.
Παράλληλα, το πρακτορείο Reuters επανέρχεται στο σενάριο της βλάβης του αεροπλάνου αναφέροντας την καταστροφή που είχε υποστεί η ουρά του Airbus το 2001. Παρότι οι εκπρόσωποι της Kogalymavia επισημαίνουν πως αντικαταστάθηκε, το πρακτορείο εξηγεί πως αποκατάσταση βλαβών στην ουρά προκάλεσαν τη συντριβή δύο αεροσκαφών στο παρελθόν.
Όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά των σορών των θυμάτων στη Ρωσία μαζί με τις αποσκευές τους και τα προσωπικά αντικείμενα που βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας.
Εκπρόσωπος από ειδική μονάδα του αεροδρομίου του Σαρμ Ελ Σείχ δήλωσε πως οι σοροί 28 επιβατών δεν ήταν ακέραιες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συγκέντρωση των μελών τους από τους ειδικούς και η εξέταση DNA για να προχωρήσει η ταυτοποίησή τους.