“Αθήνα – Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους, ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο κυπριακό”

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και είπε: «Όπως πάντα, η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους, ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο κυπριακό ζήτημα. Επομένως, θα μας δοθεί για ακόμη μια φορά, η ευκαιρία να κάνουμε μια συνολική επισκόπηση των ανοιχτών ζητημάτων, σε μια εποχή μάλιστα που δυστυχώς υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή του πλανήτη. Οπότε θα έλεγα ότι, ειδικά σε αυτήν την συγκυρία, ο συντονισμός μας είναι περισσότερος παρά ποτέ.»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι πάντα με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι στην Αθήνα. Ειδικότερα χθες το βράδυ όπου παρευρέθηκα σε μια εκδήλωση για τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή. Μια εκδήλωση που είχε μαζική συμμετοχή, και είναι ενδεικτική των κοινών μας ανησυχιών, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Θα είμαστε μαζί στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα. Μια κρίσιμη εβδομάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε τον δρόμο, που αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια, για να δημιουργηθούν οι συνθήκες, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Για εμάς, το είπα πολλές φορές και το εννοώ, η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Είμαι σίγουρος ότι, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και την πλήρη εξομάλυνση και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θα συμβάλουμε ακόμη περισσότερο σε αυτό που Κύπρος και Ελλάδα αποδεικνύουν, ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας.»