Εμείς αγωνιούμε, παρακολουθούμε, είμαστε δίπλα σας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε συνομιλία που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου όσον αφορά στο Κυπριακό.
Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, σε συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Ομήρου στην Αθήνα και σε διάλογο που είχαν στην παρουσία δημοσιογράφων, αναφέρθηκαν στην κηδεία χθες του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.
Παράλληλα, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για τη στάση που τηρεί μέχρι στιγμής η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά στο Κυπριακό.
«Κατά τα άλλα, ξέρετε ότι η τουρκοκυπριακή, η τουρκική πλευρά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εξακολουθεί να μη συνεργάζεται για να διαμορφωθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, μία επαρκής διαπραγματευτική βάση σαφής, αποκρυσταλλωμένη, μη επιδεχόμενη οποιασδήποτε αμφισβήτησης, με τις βασικές αρχές της λύσης, που – υποτίθεται – επιδιώκουμε με τις συνομιλίες», είπε.
Δηλαδή, πρόσθεσε, «ένα κράτος με μία διεθνή νομική προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως προβλέπονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Γιατί η λύση, ανέφερε ο κ. Ομήρου, «πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της χώρας μας ως χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση. Ο κ. Έρογλου μιλάει για δύο κυριαρχίες, ότι υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη», είπε ενημερώνοντας τον Έλληνα Πρόεδρο.
Συνεπώς, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «εμείς πρέπει να επιμείνουμε, διότι στόχος δεν πρέπει να είναι συνομιλίες χάριν των συνομιλιών».
Είχαμε, ανέφερε, «για 39 ολόκληρα χρόνια συνομιλίες με διάφορες μορφές, οι οποίες δεν οδήγησαν πουθενά εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας».
Άρα, διερωτήθηκε, «τώρα θα πρέπει να πούμε τι πάμε να κάνουμε; Ποια λύση προσπαθούμε να βρούμε»;
Εξέφρασε την άποψη ότι «αν δεν το δεχθούν δεν πρέπει να βιαστούμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες».
Και πρέπει, είπε, «και η ΕΕ πλέον να αναλάβει κάποιες ευθύνες επιπλέον. Είμαστε χώρα μέλος αυτής της οικογένειας». Θέλουμε, πρόσθεσε, «την επικουρική της συνδρομή με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα ασφαλώς».
Βεβαίως, συμφώνησε ο Πρόεδρος της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι «αλλά είναι και ευρωπαϊκό».
«Εμείς αγωνιούμε, παρακολουθούμε, είμαστε δίπλα σας και θα είμαστε γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος», τόνισε ο κ. Παπούλιας.
Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου «για τη συμπαράταξη αυτή του έθνους».