Αγωνία στην Αθήνα για τα εθνικά κοινοβούλια

Πρόοδος μεν, αβεβαιότητα δε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της το βασικό πλαίσιο που θα παρουσιαστεί στο αυριανό Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους, η αγωνία όμως για τη δόση παραμένει.

Σε ένα «κοκτέιλ» παρεμβάσεων φαίνεται να καταλήγουν οι «17» της ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με την Αθήνα να προσδοκά ότι στο αυριανό Eurogroup δεν θα υπάρξουν αστερίσκοι και η πολυπόθητη δόση θα εκταμιευθεί χωρίς να χρειαστεί άλλη συνεδρίαση του οργάνου.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη όπως βεβαιώνουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των Βρυξελλών υπήρξε σημαντική πρόοδος αφού συζητήθηκαν εκτενώς οι εναλλακτικές για το χρέος με βασικότερη παρέμβαση – και πλέον ακανθώδη –τη μείωση των επιτοκίων καταρχήν στα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου.

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τα ομόλογα που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει τελικά συμφωνία για την αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι παρεμβάσεις αυτές χρειάζεται να εγκριθούν από το Eurogroup της Δευτέρας μαζί με ένα ακόμη μεγάλο πλέγμα μέτρων προκειμένου να δοθεί μία «μέση» λύση για το χρέος αφού το Βερολίνο δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στην άρνησή του για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Βασική παράμετρος παραμένει η τελική στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο πρέπει να δεχθεί το όριο του 124% του ΑΕΠ για το 2020 – όπως αρχικά είχε επιμείνει η κ. Λαγκάρντ –υποχωρώντας δηλαδή από το όριο του 120% που αρχικά είχε βάλει στο τραπέζι κόντρα στο 2022 που ζήτησαν οι ευρωπαίοι μέσω του κ. Γιούνκερ.

Οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα το πρωί οπότε και θα ξεκινήσει το Eurogroup. Ο έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους κυβερνητικούς του εταίρους, με ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και με την κ. Λαγκάρντ η επιχειρηματολογία της οποίας για το χρέος βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση ανεξαρτήτως αν ουδείς στην Αθήνα μιλά δημοσίως για “κούρεμα” κόντρα στις γερμανικές θέσεις. Αισιοδοξία υπάρχει στο επιτελείο του έλληνα πρωθυπουργού. Ωστόσο αυτή τη φορά οι τόνοι είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί και αποφεύγονται δηλώσεις που μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες βεβαιότητας για λύση τη Δευτέρα.

Στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά υπάρχει όμως ταυτόχρονα και μεγάλη αγωνία καθώς άπαντες γνωρίζουν- το έχει άλλωστε πει και ο κ. Στουρνάρας – πως ακόμη και εάν τη Δευτέρα δοθεί το πράσινο φως για τη δόση των 31,5 δις ευρώ, η Ελλάδα θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο «δύσπιστων» κοινοβουλίων που πρέπει να δώσουν και τη δική τους έγκριση.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει φόβους για καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης με το σκεπτικό ότι εάν ξεσπάσει Ισπανική ή Ιταλική κρίση τότε κανένας δεν θα βάλει το χέρι του στη φωτιά για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας αφού τα χρήματα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης κρίνονται ήδη ανεπαρκή για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου μπλακ άουτ ισχυρότερων οικονομιών.