Αγωνία για το μέλλον της Μαρινόπουλος ΑΕ

Οι περίπου 12.500 εργαζόμενοι στην εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ, αγωνιούν για το μέλλον τους και ζητούν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους. Η εταιρεία λειτουργούσε 823 καταστήματα, σύμφωνα με στοιχεία Μαρτίου 2016, ενώ πρόκειται για μία αλυσίδα η οποία σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, αν προχωρήσει σε πτώχευση επηρεάζει το μέλλον 2.000 και πλέον παραγωγών.

Χθες η εταιρεία  Μαρινόπουλος Α.Ε. κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτηση υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης, δηλαδή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, (βάσει τους υπ` αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 νόμους).

Η εκδίκαση του αιτήματος ορίστηκε για την 1η Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας η κίνηση αυτή, με την οποία υπάγεται σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών της, «αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης».

Η εταιρεία χαρακτηρίζει μονόδρομο την επιλογή αυτή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως βιώσιμης οικονομικής μονάδας «με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης. Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της».

Σημειώνεται πως μέχρι τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής χορηγήθηκε προστασία υπέρ της εταιρείας Μαρινόπουλος ΑΕ. Αν γίνει δεκτή η αίτηση πτώχευσης εκτιμάται ότι πολλές εταιρείες προμηθευτών της Μαρινόπουλος ΑΕ θα βρεθούν σε δύσκολη οικονομική θέση. Η εταιρεία δεν είχε δημοσιεύσει ισολογισμό τα τελευταία χρόνια και αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων κάτι που αποτυπώνεται και στην οικονομική έκθεση του 2014. Συνολικά τα δάνεια της εταιρείας (συμβατικές λήξεις) ανέρχονταν στα 218,390 εκατ. ευρώ από 334,572 το 2013, οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων στα 428,037 εκατ. ευρώ έναντι 78,321 εκατ. ευρώ το 2013 και οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις στα 750,68 εκατ. ευρώ από 630,684 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013. Η εταιρεία, με βάση την οικονομική της έκθεση απασχολούσε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 9.949 άτομα από 10.215 το 2013.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εργασίας στην οποία αναφέρει ότι από κοινού με άλλα υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της.

«Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Χθες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» στην οδό Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία απασχολεί 2.000 εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα.

Για την Πέμπτη οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν πορεία διαμαρτυρίας, με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και για την Παρασκευή γενική συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα διαμαρτυρία πραγματοποίησαν εργαζόμενοι της εταιρείας και έξω από τα κεντρικά γραφεία της Μαρινόπουλος ΑΕ στον Άλιμο στην Αθήνα.