Αγανακτισμένος δανειολήπτης παρέδωσε τα κλειδιά του σπιτιού του στη Τρ. Κύπρου

Ο 35χρονος μηχανολόγος Νίκος Χατζηγιάννης, μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στην αύξηση των δόσεων που του επέβαλε η τράπεζα για στεγαστικό δάνειο που έκανε σε ελβετικό φράγκο πριν εννέα χρόνια, παρέδωσε σήμερα τα κλειδιά του διαμερίσματος του σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, στη Λεμεσό.

Συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και μέλη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο 35χρονος, παρέδωσε τα κλειδιά του διαμερίσματος του στη διεύθυνση της τράπεζας, ζητώντας να του επιστραφούν τα χρήματα που μέχρι σήμερα κατέβαλε για το δάνειο.

Όπως ανέφερε στα ΜΜΕ κατά την έξοδο του από το υποκατάστημα, ενώ μέχρι σήμερα κατέβαλε συνολικά 60 χιλιάδες ευρώ, με δόσεις των 400 ευρώ το μήνα, για ένα δάνειο που έκανε το 2006, ύψους 105 χιλιάδων ευρώ, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να ξεκλειδώσει την ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ, ο ίδιος βρέθηκε να οφείλει άλλες 200 χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα και η δόση του να εκτοξευθεί στα 900 ευρώ το μήνα.

«Οι τράπεζες ήταν ασφαλισμένες αν άλλαζε το rate στο ελβετικό φράγκο. Πήραν τα λεφτά από τις ασφάλειες τους, αλλά εμείς οι πολίτες δίνουμε τριπλές δόσεις για να τις βοηθήσουμε λόγω των κακών χειρισμών τους», συμπλήρωσε.

Ο 35χρονος, που δήλωσε πως τώρα θα μετακομίσει στο σπίτι του πατέρα του, κάλεσε τον κόσμο «να ξυπνήσει, να ενωθεί, να διεκδικήσει τα δικαιώματα του και να μην φοβάται τους τραπεζίτες».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ευχαρίστησε όσους πολίτες ήρθαν να συμπαρασταθούν στον 35χρονο, σημειώνοντας πως είναι πολλοί συνάνθρωποι μας που βρίσκονται στην ίδια θέση.

«Μέσα μας είπαν πως και πίσω να έπαιρναν το διαμέρισμα δεν θα το πάρουν με την αξία που εκτιμήθηκε τότε, αλλά σε πολύ χαμηλότερη τιμή και η λύση που μας έδωσαν είναι να έρθει ο ίδιος με ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης ή να πάει στα δικαστήρια», είπε ο κ. Περδίκης.

Θα πρέπει, τόνισε, να συζητηθεί σοβαρά το θέμα της μείωσης δανείων όταν οι δανειολήπτες έχουν τη διάθεση και μπορούν να ανταποκριθούν, προσθέτοντας ότι «το πλαίσιο αφερεγγυότητας δεν μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα γιατί είναι μια μεγάλη φούσκα όπως εξελίσσεται και μια μεγάλη παγίδα».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του παραπονούμενου με τη διεύθυνση της τράπεζας, 100 περίπου πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την τράπεζα, ενώ απέκοψαν συμβολικά για πέντε λεπτά την κυκλοφορία στο δρόμο, κρατώντας πανό που ανέγραφε «Κανένα σπίτι σε χέρι τραπεζίτη».

Capture