“Να πάει στον αγύριστο η Τρόικα”, αφού πρώτα βρούμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ «Τροικανός».
Εμείς λέμε ναι, να φύγουμε από την Τρόικα μόλις έχουμε τις οικονομικές δυνατότητες. Αν αύριο το πρωί βρούμε 20 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ, κατ’ ακρίβειαν 31 δισεκατομμύρια – 10 για το δημοσιονομικό κομμάτι, 10 για τις τράπεζες για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε και τις απώλειες των καταθετών, των μετόχων και των κατόχων αξιογράφων και 11,5 δισεκατομμύρια που είναι η άντληση από τον ELA της ΕΚΤ – να πάνε στον αγύριστο. Αλλά πρώτα πρέπει να βρούμε τα λεφτά».
30 δισεκατομμύρια ευρώ η έξοδος από το ευρώ
«Εάν κάποιοι θέλουν και έχουν εισήγηση ότι είναι καλύτερα να πάμε στη λίρα, να ακούσουμε τα επιχειρήματα τους. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι είναι η ώρα να φύγουμε από το ευρώ και να φύγουμε και από την ΕΕ, να το συζητήσουμε με νηφαλιότητα. Όταν λέμε φεύγει η Τρόικα μένει ένα κενό. Να ακούσουμε τις προτάσεις. Και σας λέω και το δηλώνω: Δεν ήμουν ποτέ Τροικανός», πρόσθεσε.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «το αίτημα για βοήθεια από την Τρόικα υποβλήθηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση για τον απλούστατο λόγο ότι το κράτος είχε ήδη αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές από τον Μάιο του 2011 και οι πιεστικές ανάγκες, τόσο για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αλλά και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, δεν έδιναν περιθώρια για άλλες επιλογές».
«Δεν ήταν επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης, όπως δεν είναι επιλογή οποιουδήποτε να συζητάς και να αποφασίζεις με τέτοιους σκληρούς όρους. Θέλουμε, όμως, να διευκρινίσουμε ότι αυτοί οι σκληροί όροι ήταν σχεδόν όλοι προκαθορισμένοι από το μνημόνιο του Νοεμβρίου του 2012», πρόσθεσε.
Είπε ότι «η σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα, η πιθανή διάλυση ή εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ήταν όροι του μνημονίου του Νοεμβρίου και του Ιουλίου του 2012. Έμεναν κενά οι λεπτομέρειες. Τα δημοσιονομικά μέτρα αποφασίστηκαν από το μνημόνιο που έγινε αποδεκτό από την προηγούμενη διακυβέρνηση και ψηφίστηκαν σχεδόν όλα τα μέτρα για το δημοσιονομικό κομμάτι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».
Ο κ. Νεοφύτου έστειλε το μήνυμα προς τους πολίτες πως «κατανοούμε απόλυτα και τα αισθήματα τους και το κόστος που επωμίζονται. Ένα κόστος σκληρό και δυσβάστακτο. Από την άλλη, η άλλη επιλογή ήταν η άμεση χρεοκοπία της χώρας μας».
Κανείς δεν ήθελε εγκλωβισμό στην Τρόικα
Σχολιάζοντας τις φωνές υπέρ του απεγκλωβισμού από την Τρόικα, είπε ότι «μα κανείς δεν ήθελε εγκλωβισμό στην Τρόικα. Δεν νομίζω ότι το ΑΚΕΛ και η προηγούμενη διακυβέρνηση ήθελαν την Τρόικα, όμως αιτήθηκαν βοήθεια από την Τρόικα. Διαπραγματεύτηκαν με την Τρόικα».
«Επαναλαμβάνω δεν είναι η ώρα της κριτικής. Ούτε και εμάς είναι επιλογή η Τρόικα. Είναι μια απόφαση μέσα από ένα βασανιστικό δίλημμα», πρόσθεσε.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «είμαστε και εμείς υπέρμαχοι της θέσης για απεγκλωβισμό της Κύπρου από την Τρόικα, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία σε οποιοδήποτε στάδιο βρει τα αναγκαία ποσά τόσο για την αναχρηματοδότηση του κράτους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αλλά και την αποπληρωμή του ELA».
Γι’ αυτό, συνέχισε, η Κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στη δανειακή σύμβαση όρο για τον απεγκλωβισμό της Κύπρου από την Τρόικα.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ακούω καθημερινά φωνές να φύγει η Τρόικα. Δεν είναι κανένας υπέρ της Τρόικας. Θέλω όμως να ακούσω απ’ αυτούς που λένε να φύγει η Τρόικα και τη λύση του προβλήματος. Όταν ακούσω συγκεκριμένη λύση, να τη συζητήσουμε.
Τέλος τα ψηλά επιτόκια
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «υπάρχουν πράγματα που πλέον δεν είναι διαπραγματεύσιμα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί άλλο να συνεχίζουν τα ψηλά επιτόκια που γονατίζουν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες πλέον και ούτε νομικά κωλύματα».
Όπως είπε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δικαιολογία το ευρωπαϊκό κεκτημένο από τη στιγμή που κανένας δεν ρώτησε για τη νομιμότητα των βάναυσων μέτρων «που επιβλήθηκαν στους Κύπριους καταθέτες στη Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου, στους μετόχους των δύο αυτών τραπεζών και στο σύνολο του λαού μας».
Είπε ότι «δεν είναι πλέον θέμα καλέσματος, αλλά επιβολής της κάθετης μείωσης των δανειακών επιτοκίων».
Ο κ. Νεοφύτου είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να επιβληθεί επιμήκυνση των δανείων «γιατί αν δεν μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια και δεν επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων θα δούμε σχεδόν την ολότητα των κυπριακών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να οδηγούνται στην ολική χρεοκοπία».
Ο πολίτης δικαιούται και απαιτεί να έχει φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα
Αναφερόμενος στο θέμα του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε ότι «ακούω τους φίλους από τα άλλα κόμματα, καλοπροαίρετα και τους πιστώνω, ακούμε τους εργαζόμενους στην ΑΗΚ, που απόλυτα τους κατανοούμε, να θέτουν ως κόκκινη γραμμή τη μη ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ».
«Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Αν είναι αυτό που ζητούν, είμαι μαζί τους. Να μείνει, όχι για τα επόμενα 5 χρόνια αλλά για τα επόμενα 200 χρόνια, κρατική η ΑΗΚ. Αλλά με μία προϋπόθεση: Ότι 800 χιλιάδες Κύπριοι πολίτες δικαιούνται και απαιτούν να έχουν επιλογή. Απαιτούν και δικαιούνται να έχουν φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν μπορεί το κυπριακό νοικοκυριό, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ξενοδοχειακή βιομηχανία να γονατίζει από το πιο ψηλό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Είπε ότι «ο πολίτης δικαιούται και απαιτεί να έχει φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύματος. Και πρέπει να δώσουμε επιλογές και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πέραν του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο κόστος, το λειτουργικό κόστος της ΑΗΚ», προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα η ΑΗΚ να μείνει εσαεί κρατική, δεν μπορεί όμως να μείνει ένα κρατικό μονοπώλιο το οποίο γονατίζει το σύνολο του πληθυσμού και ανάμεσα σε αυτούς που γονατίζει είναι και τους ίδιους τους εργαζόμενους στην ΑΗΚ γιατί και αυτοί πληρώνουν το ψηλότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε ολόκληρη την Ευρώπη».