Δήλωση Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις 8 προτάσεις νόμου που κατέθεσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός για στήριξη δανειοληπτών στην αναδιάρθρωση δανείων.
«Καταθέσαμε σήμερα, 8 προτάσεις νόμου. Το πρώτο πακέτο δίδει ακόμη ένα χρόνο τη δυνατότητα σε δανειολήπτες, όταν ανταλλάζουν περιουσιακά τους στοιχεία για αποπληρωμή χρέους ή μέρους του χρέους, να μην πληρώνουν φόρο εισοδήματος, εταιρικό φόρο, χαρτόσημα, ΦΠΑ, Φόρο Κεφαλαιουχικών κερδών. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να στηρίξουμε τους δανειολήπτες στην προσπάθεια να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους. Επιπρόσθετα υπήρχε ένα κενό.
Όσο αφορά τη διαγραφή μέρους του χρέους. Παραδείγματος χάριν, αν ένας δανειολήπτης είχε ένας χρέος 300.000 ευρώ και μέσα από το διακανονισμό διαγράφηκαν από την τράπεζα 100.000 ευρώ και για τις άλλες 200.000 ευρώ είτε εξοφλήθηκαν σε μετρητά είτε δόθηκε ακίνητη περιουσία.
Για τη διαγραφή όταν επρόκειτο να είναι εταιρεία, ο Φόρος Εισοδήματος χρέωνε στον δανειζόμενο τέλη Άμυνας γιατί θεωρούσε τις 100.000 ευρώ διαγραφή του δανείου, ως κέρδος της εταιρείας. Και έπρεπε να πληρώσει πάνω στο 70% των 100.000 ευρώ, 17% τέλη για την Άμυνα. Αυτό δυσκόλευε στο γίνουν αναδιαρθρώσεις και ουσιαστικά καλείτο ο δανειολήπτης, και στις περιπτώσεις εκείνες που ετύγχανε μιας μερικής διαγραφής του χρέους του, το κράτος να ζητούσε από αυτόν φόρους. Και αυτή είναι η ουσία της πρότασής μας. Για να ενθαρρύνουμε περισσότερο τις αναδιαρθρώσεις αλλά και να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο, όσο μπορούμε, τους δανειολήπτες προς την αναδιάρθρωση των δανείων τους.
Εκτιμούμε και θέλω να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, τον Υπουργό των Οικονομικών για τη συνεργασία και τη στήριξη αυτών των προτάσεων που ξεκίνησαν από το 2015, λήγουν οι 7 από αυτές τέλος του 2019. Η πρόταση μας είναι για ακόμη έναν χρόνο συν την επιπρόσθετη πρόταση που έχω πει που είναι κατά την άποψή η πιο σημαντική και το μεγαλύτερο κενό που υπήρχε και δυσκόλευε χιλιάδες αναδιαρθρώσεις δανείων».
Σε ερώτηση πόσο επί τοις εκατό γλυτώνει ο κόσμος από τις φορολογίες, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι: «Στην περίπτωση που είπα για το δάνειο 300.000 ευρώ αν γίνει διαγραφή 100.000 ευρώ, σήμερα που μιλούμε θα καλεστεί ο δανειολήπτης να πληρώσει γύρω στις 11.900 ευρώ, φόρο, για τη διαγραφή μέρους του χρέους».
Ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε ότι «το πρώτο πακέτο αφορά την επέκταση των κινήτρων που δίναμε για την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με τις τράπεζες ή πώληση περιουσιακών στοιχείων για εξόφληση δανείου, ήταν το κίνητρο του αφορολόγητου. Δίνουν στο τέλος του 2019 και εμείς προτείνουμε να πάνε στο τέλος του 2020 συν την πρόταση που έχω επεξηγήσει, που τη θεωρούμε την πιο σημαντική».
Σε ερώτηση αναφορικά με το τι συνιστούν για το κράτος αυτές οι προτάσεις, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως «κάποιος θα πει ότι το κράτος χάνει έσοδα. Δεν χάνει καθόλου έσοδα γιατί αν δεν υπήρχαν αυτά τα κίνητρα δεν θα γινόταν καμία αναδιάρθρωση. Και χωρίς να γίνει αναδιάρθρωση δεν θα έπαιρνε τίποτα το κράτος.
Το κράτος όμως έχει όφελος και η οικονομία. Όσα περισσότερα ΜΕΔ αναδιαρθρώνονται, είναι μεγάλο κέρδος στην οικονομία. Και για το χρηματοπιστωτικό τομέα, και για τα νοικοκυριά και για τα άτομα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν για παράδειγμα, όπως το είπα, αν ένας δανειολήπτης δεν είχε αυτές τις 12.000 ευρώ, απλώς δεν θα μπορούσε να κάνει την αναδιάρθρωση και ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Πάλι το κράτος δεν θα έπαιρνε ούτε ένα σεντ, θα έμενε το δάνειο μη εξυπηρετούμενο και τα προβλήματα στην οικονομία και το νοικοκυριό.
Μαυροπινακισμένο να μη μπορεί να πάρει πίστωση για τις δραστηριότητές του.