Ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος και τίποτα να μην θεωρείται δεδομένο εάν δεν πάμε να ψηφίσουμε ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου:
Την Κυριακή, σημαντικές εκλογές, ο δεύτερος γύρος. Θα κρίνουν οι πολίτες την πορεία της χώρας. Όχι εφησυχασμό. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο εάν οι πολίτες δεν πάνε να εξασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η ψήφος που μετρά είναι αυτή που μπαίνει στην τενέκκα.
Ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος. Γι αυτό καλούμε τους πολίτες να μην αφήσουν στη τύχη την πορεία της χώρας. Αλλά στέλλουμε την έκκληση να προσέλθουν στις κάλπες. Τίποτα να μην θεωρείται δεδομένο εάν δεν πάμε να ψηφίσουμε. Για να σφραγίσουμε τη συνέχιση της πορείας αλλαγής που ξεκίνησε τα τελευταία πέντε χρόνια, και ζούμε και βιώνουμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη για να αποφύγουμε επιστροφή στην αβεβαιότητα, στους κινδύνους και στην ανασφάλεια.
Πρέπει να μας ενώσει όλους, ο στόχος να συνεχιστεί η ελπίδα και η προοπτική για μια καλύτερη Κύπρο.
Μια καλύτερη Κύπρο που πρέπει να είναι η επανενωμένη Κύπρος και η ελεύθερη Κύπρος.
Αλλά για να πετύχουμε αυτό τον εθνικό στόχο, υπάρχουν και τα εθνικά όρια. Πρέπει όπως είπε και ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών να ζήσουμε σε μια κανονική, φυσιολογική χώρα και δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με συνέχιση των Τουρκικών εγγυήσεων, των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και παραμονή Τουρκικού κατοχικού στρατού. Θέλουμε τη λύση αλλά νοιαζόμαστε και για την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού, τη βιωσιμότητα αλλά και το μέλλον του Κυπριακού ελληνισμού σε αυτή τη πατρίδα.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ερώτηση: κ. Νεοφύτου οι εξελίξεις όμως των τελευταίων ημερών, μετά και την ανακοίνωση τους η Τουρκοκυπριακή πλευρά απέσυρε το χάρτη που κατέθεσε στη Γενεύη περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση…
Απ.: Ο Κύπριος πολίτης έχει κρίση. Δεν μπορεί με αυτό τον άγαρμπο τρόπο, ο κύριος Ακιντζί να παρεμβαίνει στην εκλογική διαδικασία που θα έχουμε την Κυριακή. Θυμήθηκε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές να μας πει ότι απέσυρε το χάρτη τον περασμένο Δεκέμβριο. Ένα χάρτη που κατέθεσε πριν δεκατέσσερις μήνες στην Γενεύη. Επαναλαμβάνω, ο Κύπριος πολίτης έχει κρίση. Είναι απαράδεκτη αυτή η προσπάθεια να εμπλακούν στο δημοκρατικό δικαίωμα των Κυπρίων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερώτηση: Έχετε κάτι να σχολιάσετε για τις αποφάσεις του ενδιάμεσου χώρου;
Απ.: Απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις του ενδιάμεσου χώρου. Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, το λέγαμε και πριν από την πρώτη Κυριακή, επέδειξαν υπευθυνότητα. Και χωρίς αυτούς και την συνεργασία τους δε θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την οικονομική χρεοκοπία. Συνέτειναν με τη στήριξη τους στο κοινοβούλιο στη ανόρθωση της Κυπριακής οικονομίας και στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας σταθερότητας και ανάπτυξης. Όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατάφερε να έχει και τη στήριξη και άλλων πολιτικών δυνάμεων όσον αφορά το εθνικό ζήτημα. Την τελευταία πενταετία, πέραν της αλλαγής που έχει επιτελεστεί σε όλους τους τομείς, πέραν του ότι κερδίσαμε την αξιοπιστία μας σαν χώρα και είμαστε πάντα συνειδητοποιημένοι πως προβλήματα συνεχίσουν να υπάρχουν, κατόρθωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με τη σύνθεση, τη συνεννόηση και τη συναίνεση από τη μια να σώσει την οικονομία της χώρας και από την άλλη να φέρει το Κυπριακό ένα βήμα πριν από τη λύση, θέτοντας την Τουρκία προ των ευθυνών της και με το θέμα της ασφάλειας να είναι το κυρίαρχο και η προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού.
Ερώτηση: Γίνεται λόγος σήμερα σε κάποια δημοσιεύματα για εκδικητική ψήφο
Απ.: Αγαπητοί μου, θεωρώ ότι δεν υπάρχει Κύπριος πολίτης, με όσα έχουμε βιώσει την περασμένη πενταετία, και αναφέρομαι στην πενταετία 2008 – 2013, ότι θα προσέλθει στην κάλπη με αυτή τη στόχευση. Πιστεύω και πιστώνω τον Κύπριο πολίτη, τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες μας, πως αυτό που θα καθοδηγήσει την ψήφο τους, είναι η συνέχιση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης, η συνέχιση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και η αποφυγή στην επιστροφή του χθες, της αβεβαιότητας και των εθνικών κινδύνων.