Πολιτική συζήτηση Δημοκρατικού Συναγερμού με εμπειρογνώμονες για την άμυνα και την ασφάλεια στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου
Με τη συμμετοχή του Προέδρου κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, του Αναπληρωτή Προέδρου κ. Χάρη Γεωργιάδη, του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη, βουλευτών, διεθνολόγων καθώς και μελών της Ομάδας Παραγωγής Πολιτικής για την άμυνα, έλαβε χώρα σήμερα στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού συζήτηση με αντικείμενο την άμυνα και την ασφάλεια στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.
Ανοίγοντας τη συζήτηση ο συντονιστής της Ομάδας Παραγωγής Πολιτικής για την Άμυνα, Αντιστράτηγος ε.α. κ. Αντρέας Πενταράς έθεσε το διεθνές πλαίσιο για την άμυνα και τα όσα προνοούνται στον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρύτερα εντός των προνοιών του διεθνούς δικαίου. Σημαίνουσα θέση ευρύτερα στη συζήτηση είχε και το κυπριακό στο διεθνές δίκαιο με τον κ. Πενταρά να προχωρά και σε μια ιστορική ανασκόπηση του ζητήματος μέσα και από τις συνθήκες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα ενώ αναλύθηκαν από πλευράς του και τα όσα αφορούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πως αυτές διαμορφώνουν τις εξελίξεις.
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Πετρίδης από την πλευρά του στάθηκε στην πορεία που πλέον ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τη στρατηγική της αυτονομία, πάντα σε συνδυασμό και με τις αποστολές του ΝΑΤΟ, ενώ επιπρόσθετα ανέλυσε και τη θέση της Κύπρου.
Στη συζήτηση την οποία συντόνισε η συντονίστρια των Ομάδων Παραγωγής Πολιτικής του ΔΗΣΥ κ. Ξένια Κωνσταντίνου, συμμετείχαν ενεργά τα μέλη της Ομάδας Παραγωγής Πολιτικής για την Άμυνα καταθέτοντας τις δικές τους σκέψεις και εισηγήσεις τόσο για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και τις διεθνείς προεκτάσεις όσο και για την περίπτωση της Κύπρου.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κατά τη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης προχώρησε σε μια πολιτική ανάλυση της κατάστασης πραγμάτων για την Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι εκ των πραγμάτων πλέον η Ευρώπη αλλάζει πορεία και ότι ήδη έχει στη διάθεσή της τα πολιτικά εργαλεία που απαιτούνται ώστε η δημιουργία ευρωστρατού καθώς και μίας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας που καθίσταται αναγκαιότητα στο νέο περιβάλλον όπως διαμορφώνεται.
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως “η άρνηση της αντιπολίτευσης στον ευρωστρατό είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μνημειώδης πολιτική αφέλεια”.
Πρόσθεσε πως “είναι μονόδρομος για την ΕΕ, παρά τις δυσκολίες, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, να δημιουργήσει τον ευρωστρατό, σε πλήρη συνεργασία, γιατί δεν μπορεί από μόνη της, με το ΝΑΤΟ”.
“Ιδιαίτερα την ώρα που ήδη συμμετέχουμε στη μόνιμη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Pesco, που από την πλευρά της συνεργάζεται τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το ΝΑΤΟ σε υψηλότατο επίπεδο”, ανέφερε.
Είπε πως “ως Κύπρος, με την απειλή της Τουρκίας μόνιμη και την ειρήνη επισφαλή, επιζητούμε την ισχυρή αμυντική παρουσία της Ένωσης στον τόπο μας”.