Αβέρωφ: Μ’ ένα θετικό τρόπο να στέλνουμε τα μηνύματα, πως και λύση θέλουμε και αποφασισμένοι είμαστε να μπούμε σ’ ένα ουσιαστικό διάλογο. Η μη ύπαρξη διαλόγου στοιχίζει στον τόπο μας. Γι΄ αυτό και πρέπει με ένα μήνυμα ξεκάθαρο να εργαστούμε για την επανέναρξη του διαλόγου που δεν ξεκινά λόγω των απαράδεκτων θέσεων της Τουρκίας και του κ. Τατάρ για δύο κράτη. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση δυο κρατών, τελεία και παύλα
Για το κυπριακό ρωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Λεμεσό. Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν μπορεί ο κ. Νεοφύτου να διευκρινίσει σχετικά με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960, ο κ. Νεοφύτου απάντησε τα εξής:
«Νομίζω και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου χθες είναι ξεκάθαρη. Ήταν μια απάντηση, πρόταση στην προκλητική ενέργεια και ρητορική του κ. Τατάρ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μερικές μέρες θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ένα είναι το μήνυμα που πρέπει να στέλνεται απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μήνυμα ξεκάθαρο προς τη διεθνή κοινότητα. Ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη να μπει σ’ ένα διάλογο για την επίλυση του κυπριακού εντός των παραμέτρων των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δεν είναι άλλη η παράμετρος και το πλαίσιο μιας Ομοσπονδιακής λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Και κάτι για να μην υπάρχει σύγχυση, πάντα ήταν η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως υπάρχει ένα αναγνωρισμένο κράτος και αυτό ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία που βασίζεται στο Σύνταγμα του 1960. Και εμείς τι δεχθήκαμε στις συμφωνίες κορυφής που υιοθετήθηκαν και από τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τη μία οντότητα να τη μετεξελίξουμε από ενιαίο κράτος σε Ομόσπονδο κράτος. Σ’ αυτές τις θέσεις πρέπει να μείνουμε αταλάντευτοι και δεν χωρούν ούτε συγχύσεις ούτε παρερμηνείες.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά σταθερή πρέπει να παραμείνει στη θέση ότι έχουμε ένα πλαίσιο που οριοθετήθηκε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας και από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σ΄ αυτό το πλαίσιο μένουμε στοχοπροσηλωμένοι για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος. Δείχνοντας και την πολιτική ευελιξία, σταματώντας επιτέλους μια νοοτροπία που χτίστηκε εδώ και δεκαετίες, να αναθεματίζουμε το καθετί πριν ακόμα ξεκινήσει. Ας μετατρέψουμε την άρνηση σε θετικότητα. Μ’ ένα θετικό τρόπο να στέλνουμε τα μηνύματα, πως και λύση θέλουμε και αποφασισμένοι είμαστε να μπούμε σ’ ένα ουσιαστικό διάλογο. Η μη ύπαρξη διαλόγου στοιχίζει στον τόπο μας. Η παρέλευση του χρόνου τσιμεντώνει την κατοχή, όχι μόνο επί εδάφους αλλά και στη συνείδηση των πολιτών. Γι΄ αυτό και πρέπει με ένα μήνυμα ξεκάθαρο να εργαστούμε για την επανέναρξη του διαλόγου που δεν ξεκινά λόγω των απαράδεκτων θέσεων της Τουρκίας και του κ. Τατάρ για δύο κράτη. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση δυο κρατών, τελεία και παύλα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτή η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει και συνέχεια και αν θα τεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Νεοφύτου απάντησε:
«Στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλά για εξεύρεση της λύσης εντός των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή να μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σ’ ένα αντί ενιαίο κράτος όπως συμφωνήθηκε με βάση τα ψηφίσματα, στον τρόπο διοίκησης, Ομοσπονδιακό με δυο ζώνες που η καθεμιά ζώνη θα διοικείται η μια από τους Τουρκοκύπριους και η άλλη από τους Ελληνοκύπριους. Και θα πω ακόμη μια φορά την ξεκάθαρη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Αβέρωφ Νεοφύτου. Όσο παραπάνω εξουσίες υπάρχουν στις δυο περιοχές που θα διοικούνται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τόσο πιο λειτουργική θα είναι η λύση. Είναι κι αυτό που θέλουν και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
Συνηθίσαμε και ως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μην ανακατώνεται ο ένας στα πόδια του άλλου, έχει από το 1964, στα θέματα της καθημερινότητας. Όμως όσο αφορά την κυριαρχία και την εκπροσώπηση της χώρας, μια είναι η κυριαρχία μια είναι η φωνή της Κύπρου. Αλλά στις δυο περιοχές να υπάρχει και δεν έχω κανένα πρόβλημα μέχρι και πλήρης αυτονομία στα εσωτερικά ζητήματα για να μειώσουμε τις τριβές.
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, όταν υπάρξει μια πραγματική βούληση και του διεθνούς παράγοντα να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.
Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι το κυπριακό έληξε. Και θέλω να στείλω και ένα μήνυμα στους συμπατριώτες μας Βαρωσιώτες. Να μην διακατέχονται δικαιολογημένα, από ένα αίσθημα ότι χάθηκε το Βαρώσι. Δεν χάθηκε το Βαρώσι. Γιατί ο μη γένοιτο χαθεί το Βαρώσι, χάνεται ολόκληρη η Κύπρος και το κυπριακό. Και θα δώσουμε τη μάχη και για το Βαρώσι και την Αμμόχωστο και για να επανενώσουμε τον τόπο μας».