Αβέρωφ: Αυτή η νέα πρόκληση είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας, στην πράξη να δείξουμε και την ευαισθησία μας για το περιβάλλον, να εφαρμόσουμε πολιτικές για την πράσινη οικονομία και παράλληλα να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας, να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις για να μπούμε στην πραγματική ψηφιακή εποχή. Αυτό είναι ένα μεγάλο όραμα για τον τόπο μας.
Με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη και τους συνεργάτες του συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο κ. Χάρη Γεωργιάδη, τον Βουλευτή κ. Ονούφριο Κουλλά και τον Βουλευτή κ. Μάριο Μαυρίδη. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής:
«Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον φίλο Υπουργό Οικονομικών και το επιτελείο του. Τύχαμε μιας λεπτομερούς ενημέρωσης τόσο όσο αφορά την οικονομία του τόπου, τα δημόσια οικονομικά αλλά και την ενημέρωση σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις προτεραιότητες σε σχέση και με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα σημαντικά κεφάλαια που η χώρα μας μπορεί να αντλήσει από τις αποφάσεις της ΕΕ. Θέλω να πω κάτι που το αισθάνομαι και το νιώθουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός. Έχει μεγάλη σημασία όταν ο τόπος αντιμετωπίζει προκλήσεις να έχει γερούς τιμονιέρηδες. Μέσα από την πανδημία αναπόφευκτα ήρθαν και τα προβλήματα στην οικονομία και νιώθουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός και πιστεύω όλη η κυπριακή κοινωνία, ότι στο τιμόνι της οικονομίας βρίσκεται ο φίλος Υπουργός ο Κωνσταντίνος ο Πετρίδης. Έχουμε εμπιστοσύνη και υπάρχει σιγουριά. Και θα είμαστε δίπλα σας στην αντιμετώπιση αυτών των οικονομικών προκλήσεων. Φίλε Υπουργέ, μάθαμε ως κοινωνία τις προκλήσεις να τις μετατρέπουμε σε μεγάλες ευκαιρίες. Αυτή η νέα πρόκληση είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας, στην πράξη να δείξουμε και την ευαισθησία μας για το περιβάλλον, να εφαρμόσουμε πολιτικές για την πράσινη οικονομία και παράλληλα να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας, να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις για να μπούμε στην πραγματική ψηφιακή εποχή. Αυτό είναι ένα μεγάλο όραμα για τον τόπο μας. Να μπούμε στην ψηφιακή εποχή με ευαισθησίες για το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε τα εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, όχι μόνο για τη λεπτομερή και ουσιαστική συζήτηση που είχαμε σήμερα και αφορούσε τα οικονομικά δεδομένα αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για τη στήριξη στις κυβερνητικές πολιτικές. Κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την κυπριακή οικονομία, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη, από τις πιο δύσκολες λόγω της πανδημίας και είναι κυβερνητικές πολιτικές που αποδίδουν. Μόλις χτες ανακοινώσαμε και την αναθεώρηση της πρόβλεψης για τη συρρίκνωση της οικονομίας για το 2020. Από το 7% στο 5,5% του ΑΕΠ. Μια συρρίκνωση που είναι σημαντική αλλά σίγουρα είναι μικρότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ασύγκριτα μικρότερη από άλλες τουριστικές χώρες της περιοχής μας. Και είναι αυτό αποτέλεσμα και της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας αλλά και αποτέλεσμα επιτυχών πολιτικών. Είναι πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να υπάρχει και η κοινοβουλευτική στήριξη ούτως ώστε να μετουσιώσουμε σε πράξη ουσιαστικές πολιτικές και για το αύριο. Περνούμε από τη φάση του lockdown στη φάση της ανάκαμψης. Πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης για την επόμενη γενιά. Να υπενθυμίσω ότι λέγεται «Next Generation EU». Δηλαδή η επόμενη γενιά της ΕΕ. Πρέπει να δώσουμε στην επόμενη γενιά με τις δράσεις που θα σχεδιάσουμε σήμερα, το πράσινο στίγμα, το στίγμα των πράσινων πολιτικών, των ψηφιακών πολιτών, εκεί που υστερήσαμε τα περασμένα χρόνια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεξάγουμε τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δημοκρατικό Συναγερμό για τις ουσιαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει. Μέχρι το πέρας της ετοιμασίας των δικών μας προτάσεων ως χώρα θα είμαστε σε επαφή και με το κόμμα αλλά και με τα άλλα κόμματα που θέλουν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια με ουσιαστικό τρόπο ούτως ώστε να πετύχουμε και στην πολιτική μας που αφορά την επόμενη μέρα».
Σε ερώτηση για το που στηρίχτηκε η οικονομία της χώρας και ανταπεξήλθε σε σχέση με άλλες χώρες, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι «δεν θέλω να πω για χώρες που απέτυχαν. Τα δεδομένα είναι εκεί. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια, από το 2013 και μετά, μιας επιτυχούς πολιτικής η οποία οδήγησε σε σημαντικά αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% αλλά που μας έδωσε και δημοσιονομικά περιθώρια, έχουν λειτουργήσει σε δυο τομείς. Ο ένας είναι ότι δημιούργησε ανθεκτικότητα στην πραγματική οικονομία. Ο άλλος είναι ότι δημιούργησε τη δημοσιονομική ευχέρεια για να μπορούμε να δράσουμε με στοχευμένες πολιτικές ούτως ώστε να στηρίξουμε την εγχώρια ζήτηση, το εγχώριο εισόδημα την περίοδο του lockdown και μετά, κρατώντας την κατανάλωση ψηλά, και είναι κάτι το οποίο ήταν καταλυτικό. Σίγουρα δεν θα μπορούσαν να εξουδετερωθούν πλήρως οι συνέπειες του μειωμένου κατά 80% τουρισμού αλλά ακόμη και σε εκείνον τον τομέα με τις πολιτικές τις στοχευμένες που έχουμε εφαρμόσει και τις πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν οι πολλές κακές επιπτώσεις που θα δημιουργούσαν μια μόνιμη ζημιά στον τομέα. Λέγοντας αυτά απλώς να επαναλάβω ότι ακόμη υπάρχει μια παγκόσμια περίοδος αβεβαιότητας όσο αφορά την εξέλιξη του ιού και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, να παρακολουθούμε συνεχώς τις πολιτικές μας, αλλά αυτά δεν είναι και ανεξάρτητα με την εξέλιξη της πανδημίας και στην Κύπρο. Και μια παράκληση και έκκλησή μου είναι να τηρούμε και τα πρωτόκολλα. Παρόμοια έκκληση έκανε και ο Υπουργός Υγείας χτες για να μην καταστρέψουμε ότι με κόπο χτίσαμε όσο αφορά την οικονομία και όσο αφορά την υγεία των συμπολιτών μας».
Στα προαναφερόμενα του Υπουργού Οικονομικών ο κ. Νεοφύτου πρόσθεσε τα εξής:
«Ήταν θέση της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι νιώθαμε μια βεβαιότητα ότι η ύφεση στην Κύπρο θα ήταν ηπιότερη από όλες τις υπόλοιπες χώρες. Και οι τελευταίες εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν χτες από τον Υπουργό Οικονομικών το επιβεβαιώνουν. Η Κύπρος θα έχει ηπιότερη ύφεση από το μέσο όρο της επίπτωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και στις 26 χώρες. Το δεύτερο. Θα τολμήσω φίλε Υπουργέ να πω και για το 2021. Όχι μόνο η Κύπρος πέτυχε μέχρι σήμερα να έχει ηπιότερη ύφεση από ό, τι ο μέσος όρος στην Ευρώπη, είμαι βέβαιος ότι το 2021 θα έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, ψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρώπης. Κι αυτό θα το ξαναπώ. Στις κρίσεις όταν έχεις στιβαρά χέρια στο τιμόνι μπορούν και η κοινωνία και οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια».