Στις 25 Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψήφισή της από την ελβετική βουλή η συμφωνία για την φορολόγηση των κεφαλαίων των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, αφού προηγουμένως οι δυο πλευρές διευθετήσουν ζητήματα τεχνικής φύσεως, όπως ο συντελεστής φορολόγησης των καταθέσεων.
Ο προβληματισμός του Υπουργείου Οικονομικών έγκειται στο ύψος του συντελεστή εφάπαξ φορολόγησης, αφού εάν αυτός είναι αρκετά υψηλός (πάνω από το 30%), θα δημιουργήσει νέο κύμα φυγής καταθέσεων από τις ελβετικές τράπεζες, ενώ εάν κυμανθεί κάτω του 20% θα εκληφθεί ουσιαστικά ως χαριστικός προς τους φοροφυγάδες. Το επικρατέστερο σχέδιο, ωστόσο, αναφέρεται σε συντελεστή 30% επί του κεφαλαίου των καταθέσεων.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών, κ. Οντιέρ, τόνισε ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί προκαταβολή στην Ελλάδα, η οποία αντιστοιχεί στα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στις ελβετικές τράπεζες, ανάλογη με εκείνες χωρών όπως η Μ. Βρετανία και η Γερμανία ( 2 δισ. ευρώ), διότι όλο και περισσότερες χώρες αναζητούν την προώθηση παρόμοιων συμφωνιών με την Ελβετία. Οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία υπολογίζονται μεταξύ 30 και 40 δισ. ευρώ.Έγκυρες πληροφορίες ωστόσο του laimitomos.com από τις ελβετικές τραπεζικές αρχές αναφέρουν ότι θεωρείται αβέβαιη η αποτελεσματικότητα των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας και αμφίβολη η πρόθεση των Ελβετικών αρχών να παραχωρήσουν ονόματα καταθετών.