Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνέχισε να παραχωρεί έκτακτη ρευστότητα μέσω του μηχανισμού της Emergency Liquidity Assistance (ELA) στη Λαϊκή Τράπεζα επειδή θεωρείτο φερέγγυα λόγω του αναμενόμενου Μνημονίου και η Τράπεζα είχε επαρκείς εξασφαλίσεις για την παροχή αυτής της ρευστότητας.
Αυτό δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων σήμερα.
Κληθείσα να πει πώς κρίθηκε ότι η Λαϊκή πληρούσε τα κριτήρια για την παροχή ELA, η κ. Στυλιανού είπε ότι «όπως πολύ ορθά έχει υποδειχθεί επανειλημμένως, η έκτακτη ρευστότητα παρέχεται σε μια τράπεζα όταν αυτή είναι φερέγγυα ή όταν καθίσταται φερέγγυα λόγω εφαρμογής σχετικού Μνημονίου και Προγράμματος Στήριξης».
«Στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, η τράπεζα σαφώς ενέπιπτε στη δεύτερη κατηγορία, δηλαδή στο να καθίσταται φερέγγυα λόγω εφαρμογής σχετικού Μνημονίου και Προγράμματος Στήριξης», πρόσθεσε.
Είναι γι’ αυτό το λόγο, εξήγησε, «που η ΕΚΤ προειδοποίησε δύο φορές τις κυπριακές Αρχές ότι εάν δεν επέρχετο συμφωνία για την εφαρμογή προγράμματος, θα ανακαλούσε τη θέση της για παροχή ρευστότητας στη Λαϊκή Τράπεζα».
Η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής συνέχισε λέγοντας ότι «σε σχέση με τη Λαϊκή Τράπεζα, η ΕΚΤ εφάρμοσε τους υφιστάμενους κανόνες και εφάρμοσε την ίδια λογική και πολιτική όπως έπραξε και σε άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα».
Κληθείσα επιπρόσθετα να διευκρινίσει κατά πόσο η Λαϊκή είχε επαρκείς εξασφαλίσεις, η κ. Στυλιανού ανέφερε ότι «το ποσό έκτακτης ρευστότητας (ELA) παραχωρείται προς μια εμπορική τράπεζα έναντι ικανοποιητικών και επαρκών εξασφαλίσεων». Εάν μια τράπεζα, πρόσθεσε, «δεν είναι σε θέση να παρέχει επαρκείς εξασφαλίσεις τότε είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να λαμβάνει ELA».
Απαντώντας σε ερώτηση όσον αφορά τη δυνατότητά της τράπεζας να παίρνει ρευστότητα από τον ELA από τη στιγμή που δεν είχε πρόσβαση στις πιστοδοτικές πράξεις του ευρωσυστηματος, η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας διευκρίνισε ότι «ακριβώς επειδή δεν μπορούσε να συμμετέχει σε πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, γι’ αυτό χρειάστηκε παροχή έκτακτης ρευστότητας».
Επανέλαβε παράλληλα ότι η παροχή ρευστότητας από τον ELA «παραχωρείται σε πιστωτικά ιδρύματα έναντι ικανοποιητικής εξασφάλισης και το νομισματικό αυτό εργαλείο παραχωρείται, προσωρινά, ακριβώς όταν πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν ικανοποιητική ρευστότητα και δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν είτε μέσω των αγορών είτε μέσω της συνήθους συμμετοχής τους στις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος».
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν τελικά η Λαϊκή είχε επαρκείς εξασφαλίσεις, απάντησε εκ νέου θετικά.
Θετική ήταν επίσης η απάντησή της σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο η Τράπεζα Κύπρου έχει τα ανάλογα περιουσιακά στοιχεία για να καλύψει την παροχή έκτακτης ρευστότητας που λαμβάνει.