Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι.
Πηγή κοντά στην οικογένειά του είχε δηλώσει χθες βράδυ πως η κατάστασή του ήταν ιδιαίτερα σοβαρή και πως ήταν θέμα ωρών να αφήσει την τελευταία του πνοή.
«Έπειτα από μάχη 32 χρόνων με τη νόσο του Πάρκινσον, ο Μοχάμεντ Αλι πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μπομπ Γκάνελ. Το αμερικανικό δίκτυο NBC NEWS μετέδωσε την είδηση του θανάτου του Αλι, ενός από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ενός από τους μεγαλύτερους αθλητές του 20ού αιώνα.
Ο Μοχάμεντ Άλι- Κάσιους Μαρσέλους Κλέι- γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942 στο Λούισβιλ του Κεντάκι. Ζώντας σε πολιτεία του αμερικανικού Νότου, με τις φυλετικές διακρίσεις καθημερινό φαινόμενο, ο μικρός Κάσιους έρχεται από νωρίς σε επαφή με τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις, δείχνοντας ωστόσο ότι δεν φοβάται κανέναν -τόσο μέσα όσο και έξω από τα ρινγκ. Το πρόωρο πάθος του με την πυγμαχία μπορεί να είχε να κάνει και με τα ζοφερά περιστατικά που έζησε στον δρόμο, γινόμενος στόχος της πολιτικής διαχωρισμού λευκών και μαύρων στην Αμερική της εποχής.
Σε ηλικία 12 ετών, ο Κάσιους ανακαλύπτει το ταλέντο του στο μποξ μέσα από μια περίεργη τροπή της μοίρας: του κλέβουν το ποδήλατο και διαμαρτύρεται στον αστυφύλακα Joe Martin ότι θέλει να σπάσει στο ξύλο τον κλέφτη. «Καλό θα ήταν να μάθεις πρώτα να παλεύεις πριν αρχίσεις να προκαλείς τον κόσμο», του είπε ο αστυνόμος, που προπονούσε ταυτόχρονα και πιτσιρικάδες στο μποξ στο τοπικό γυμναστήριο.
Αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση το 1981, έχοντας φτάσει συνολικά στις 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και κατακτώντας τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Υπήρξε ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πυγμάχους στην ιστορία του αθλήματος και ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ού αιώνα.
Ο τρόπος που πυγμαχούσε διακρινόταν για την ταχύτητα των κινήσεων του, τη δύναμη και την ευελιξία του. Όπως σημειώνει η wikipedia, μέσα από τον συχνά προκλητικό, αλαζονικό και αυθάδη χαρακτήρα του απέναντι στους αντιπάλους του, απομακρύνθηκε από τα παραδοσιακά δεδομένα των αγώνων πυγμαχίας, ενώ ταυτόχρονα απασχόλησε την κοινή γνώμη για τις θέσεις του πάνω σε θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα, αποτελώντας σύμβολο διαμαρτυρίας. Στη δεκαετία του 1960 ασπάστηκε το Ισλάμ, προσχωρώντας στην οργάνωση των «Μαύρων Μουσουλμάνων» και μετονομάστηκε σε Μοχάμεντ Άλι, θεωρώντας πως μέχρι τότε κατείχε το «όνομα ενός δούλου».
Τοποθετήθηκε ανοιχτά σε θέματα που άπτονταν της ελευθερίας των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αρνήθηκε επίσης να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, στάση για την οποία του αφαιρέθηκε προσωρινά ο τίτλος του πρωταθλητή. Το 1983 διαγνώστηκε με Πάρκινσον. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έλαβε πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, όπως το «Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας», ενώ το 2005 ιδρύθηκε προς τιμή του το «Κέντρο Μοχάμεντ Άλι», αφιερωμένο στη ζωή του, στην αθλητική σταδιοδρομία του και στα ιδανικά που υπερασπίστηκε.
Πατέρας εννέα παιδιών, ζούσε με την τέταρτη σύζυγό του, στο Σκότσντειλ της Αριζόνα.