Έφτασε στην Αφρική το πλοίο του ΟΗΕ με τα ουκρανικά σιτηρά

Πλοίο που έχει μισθώσει ο ΟΗΕ και το οποίο μεταφέρει 23.000 τόνους ουκρανικών σιτηρών για την Αιθιοπία, εκατομμύρια κάτοικοι της οποίας έχουν βυθιστεί στην πείνα, έφτασε σήμερα στο λιμάνι του Τζιμπουτί, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

Το πλοίο Brave Commander είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Πιβντέβνι της Ουκρανίας στις 16 Αυγούστου, έπειτα από συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούλιο Κίεβο και Μόσχα υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, η οποία επέτρεψε την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που παρέμεναν εγκλωβισμένα στα λιμάνια λόγω του πολέμου.

«Το πρώτο πλοίο του WFP από τον Φεβρουάριο το οποίο μετέφερε ουκρανικά σιτηρά μόλις έφτασε στο Τζιμπουτί. Τώρα εκφορτώνουμε τα σιτηρά και θα τα στείλουμε στην Αιθιοπία», ανέφερε σε tweet του ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Ντέιβιντ Μπίζλεϊ.

Αυτοί οι 23.000 τόνοι σιτηρών «θα στηρίξουν την ανθρωπιστική απάντηση του WFP στην Αιθιοπία, όπου περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την πείνα», πρόσθεσε το παράρτημα του Προγράμματος στην Αφρική σε άλλη ανάρτηση στο Twitter.

Στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας εκτυλίσσεται μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, που οφείλεται στην κρίση που ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2020 μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών της επαρχίας Τιγκράι. Την ίδια ώρα το νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας είναι αντιμέτωπα με ιστορικών διαστάσεων ξηρασία, η οποία πλήττει όλο το Κέρας της Αφρικής, η χειρότερη εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια.

Σύμφωνα με το WFP, 22 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από λιμό σε όλη την περιοχή, κυρίως στη Σομαλία, την Αιθιοπία και την Κένυα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανακοίνωσε ότι οι προβλέψεις για την περίοδο Οκτωβρίου –Δεκεμβρίου δείχνουν πιο ξηρές από το κανονικό συνθήκες στο Κέρας της Αφρικής, έπειτα από τέσσερις περιόδους βροχοπτώσεων στη διάρκεια των οποίων ο όγκος του νερού ήταν πολύ μειωμένος.

«Ακόμη δεν υπάρχει τέλος στον ορίζονται για αυτή την κρίση ξηρασίας (…) Κατά συνέπεια πρέπει να αποκτήσουμε τους απαραίτητους πόρους για να σώσουμε ζωές και να εμποδίσουμε τους ανθρώπους από το να βυθιστούν σε καταστροφικά επίπεδα πείνας και λιμού», είχε τονίσει στις 19 Αυγούστου ο Μπίζλεϊ.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγών σιτηρών παγκοσμίως. Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία είχαν σταματήσει μετά την εισβολή στη χώρα της Ρωσίας και το κλείσιμο των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα να αυξηθούν παγκοσμίως οι τιμές των τροφίμων και να δημιουργηθεί ανησυχία για το ενδεχόμενο ελλείψεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο που επιβλέπει τον θαλάσσιο διάδρομο από τον οποίο διέρχονται τα πλοία από την Ουκρανία, περισσότεροι από 721.000 τόνοι σιτηρών έχουν ήδη βγει από τη χώρα.

Υεμένη
Παράλληλα το WFP ανακοίνωσε ότι ένα δεύτερο πλοίο που μεταφέρει σιτηρά για την Υεμένη αναχώρησε σήμερα από την Ουκρανία.

Το MV Karteria αναχώρησε από το λιμάνι Γιούζνι στη Μαύρη Θάλασσα και θα σταματήσει στην Τουρκία προκειμένου τα σιτηρά να αλεστούν σε αλεύρι, επεσήμανε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Πέρυσι η Υεμένη, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια, είχε εισάγει σχεδόν τα μισά σιτηρά από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Αυτή τη στιγμή περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη υποφέρουν από οξεία πείνα, ενώ μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί μόλις το 42% της βοήθειας που έχει ζητήσει ο ΟΗΕ για τη χώρα.