Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το αποχετευτικό της Λευκωσίας, εισέρχεται στα βαθιά.
Από την έρευνα που ξεκίνησε η Ελεγκτική Υπηρεσία για το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας (Σ.Α.Λ.) φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, να προκύπτουν παρόμοιες υποθέσεις με την υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου.
“Σε ό,τι αφορά τα θέματα του Σ.Α.Λ. έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε σε βάθος σε κάποια συμβόλαια και εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι μάλλον γι` αυτά θα χρειαστεί να παραπέμψουμε κάποια στη Νομική Υπηρεσία” δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής, προσθέτοντας ότι πρόκειται για “παρόμοιου τύπου θέματα με την υπόθεση ΣΑΠΑ”.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο οι έρευνες που αφορούν αλλαγές πολεοδομικών ζωνών και πώληση τουρκοκυπριακών περιουσιών. “Και για τα δύο βρίσκουμε θέματα που πρέπει να εξετάσουμε περισσότερο, γιατί έχουν κάποια στοιχεία που είναι κατ` αρχήν προβληματικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελικά θα αποδειχτεί ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, αλλά υπάρχει ανάγκη περαιτέρω εξέτασης” είπε.
Σε προκαταρκτικό στάδιο βρίσκεται και η έρευνα για τη διαχείριση αποβλήτων, με τη συλλογή στοιχείων να βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσε.
Ο Γενικός Ελεγκτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον δημόσιο τομέα θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς.
“Η μεταρρύθμιση που ως βασικούς στόχους έχει τη μείωση της γραφειοκρατίας, την εισαγωγή απλουστευμένων διαδικασιών εξυπηρέτησης του πολίτη μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικώς και την αύξηση της διαφάνειας, θα είναι πλήγματα στη διαφθορά” είπε.
Εξήγησε ότι η εισαγωγή απλουστευμένων διαδικασιών θα πλήξει περισσότερο χαμηλού επιπέδου διαφθορά, ενώ για υψηλού επιπέδου διαφθορά θα πρέπει να εξεταστούν κυρίως θέματα που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις, προσθέτοντας ότι στο κεντρικό κράτος οι διαδικασίες για ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων είναι σαφώς βελτιωμένες σε σχέση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σε σχέση με την πολιτική διαφθορά και το δικαίωμα χρηματοδότησης των κομμάτων, ο κ. Μιχαηλίδης εκτίμησε ότι “εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλα κενά”, προσθέτοντας ωστόσο ότι “εάν ευοδωθεί η προσπάθεια που γίνεται για την ετοιμασία ενός καλύτερου νομικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τότε πιστεύω ότι θα έχουμε φτάσει σε πολύ ψηλά επίπεδα καταπολέμησης της διαφθοράς στο θέμα των κομμάτων και γενικά της πολιτικής ζωής”.
Ερωτηθείς κατά πόσον χρειάζεται περισσότερα νομοθετικά εργαλεία για να φέρει εις πέρας το έργο της η Ελεγκτική Υπηρεσία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι “ενδεχομένως να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της νομοθεσίας, αλλά δεν είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη προτεραιότητα”, αλλά η σωστή εφαρμογή των υφιστάμενων νομοθεσιών, που θα επιτρέψει να εντοπιστούν οι αδυναμίες και να γίνουν μετά οι απαραίτητες τροποποιήσεις.
“Μπορεί πολύ σύντομα να χρειαστεί να τροποποιήσουμε τη νομοθεσία μας για να καλύψουμε περιπτώσεις πιο πολύπλοκων υποθέσεων συγκάλυψης θεμάτων διαφθοράς. Ήδη έχουμε αρκετά εργαλεία μέσω του νόμου που αφορά τη ΜΟΚΑΣ. Θα ήταν λάθος σήμερα να δώσουμε την εντύπωση ότι αδυνατούμε να χειριστούμε θέματα διαφθοράς και ότι το βασικό μας εμπόδιο είναι η νομοθεσία. Είναι κάτι το οποίο θα δούμε, αλλά δεν είναι το πρώτιστο” είπε.
“Αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να διαλύσουμε την κατάσταση της πλήρους ατιμωρησίας, η οποία έχει αρχίσει να διαλύεται και να καταστήσουμε τις πράξεις διαφθοράς την εξαίρεση των εξαιρέσεων” ανέφερε, σημειώνοντας ότι “ειδικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα τα φαινόμενα διαφθοράς είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό, άρα έχουμε σοβαρότατα περιθώρια βελτίωσης, και φυσικά και στο κεντρικό κράτος έχουμε περιθώρια βελτίωσης”.
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι τόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία, όσο και η Νομική Υπηρεσία και η Αστυνομία “ακολουθούν μια πιο αυστηρή προσέγγιση για τα θέματα διαφθοράς που προκύπτουν”.
Στην Ελεγκτική Υπηρεσία “αυτό που χρειαζόταν ήταν κάποια καθοδήγηση σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο επικεντρωνόμαστε στα σημαντικά θέματα και τα αναδεικνύουμε ώστε να γίνεται μονόδρομος η εξέταση τους στη συνέχεια” ανέφερε.