Το TikTok μπορεί να αποτελεί δημοφιλή προορισμό για όσους ψάχνουν συναρπαστικά βίντεο, αλλά όποιος το χρησιμοποιεί για να μάθει για τον COVID-19, την κλιματική αλλαγή ή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πολύ πιθανό να βρει παραπλανητικές πληροφορίες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Ερευνητές στο NewsGuard αναζήτησαν στο TikTok περιεχόμενο σχετικά με σημαντικά παγκόσμια θέματα ειδήσεων και ανακάλυψαν ότι σχεδόν ένα στα πέντε βίντεο, που προτείνονται αυτόματα από την πλατφόρμα, περιείχαν λανθασμένες πληροφορίες.
Για παράδειγμα, οι αναζητήσεις σχετικά με το «εμβόλιο mRNA» έδωσαν στα αποτελέσματα πέντε βίντεο (από τα πρώτα δέκα) που αποτελούν fake news, συμπεριλαμβανομένων αβάσιμων ισχυρισμών ότι το εμβόλιο COVID-19 προκαλεί «μόνιμη βλάβη σε κρίσιμα όργανα των παιδιών».
Ανησυχητικό το πλήθος των fake news στο TikTok
Οι ερευνητές έψαξαν στο TikTok για πληροφορίες σχετικά με τις αμβλώσεις, τις εκλογές του 2020, την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, την κλιματική αλλαγή και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και βρήκαν παρόμοια παραπλανητικά βίντεο διασκορπισμένα στα αποτελέσματα, ανάμεσα σε άλλα με πιο ακριβείς πληροφορίες.
Ο όγκος της παραπληροφόρησης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, δεδομένης της δημοτικότητας του TikTok στους νέους, σύμφωνα με τον Στίβεν Μπριλ, ιδρυτή της NewsGuard, εταιρείας που ερευνά την παραπληροφόρηση παγκοσμίως.