Στη ραδιοφωνική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ «Πρωινό Δρομολόγιο», μίλησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης για το θέμα που έχει προκύψει με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, καθώς και για το θέμα των υδρογονανθράκων ενόψει της επικείμενης τριμερούς συνάντησης στο Κάιρο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας ως ακολούθως:
Ερώτηση: Τι επιδιώκει η Κυβέρνηση; Διορθωτικές λύσεις ή διερεύνηση για το τι έγινε;
Απάντηση: Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 31 Οκτωβρίου είναι ξεκάθαρη. Αναφέρεται στα γεγονότα όπως έχουν συμβεί, ενώ την ίδια στιγμή εγείρει ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα δεοντολογίας για το οποίο επισημαίνονται κάποια προβλήματα, και ο κάθε πολίτης και η Κυβέρνηση η ίδια δικαιολογημένα περιμένουν την απάντηση – αντίδραση της κας Γιωρκάτζη έτσι ώστε να μην υφίστανται οι λόγοι που αναφέρονται στη δήλωση του Προέδρου.
Ερώτηση: Το πρόβλημα ουσίας δεν παραμένει; Γιατί αφαιρέθηκε η παράγραφος;
Απάντηση: Υπάρχει τρόπος μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες της κας Γιωρκάτζη που η ίδια θα επιλέξει πώς θα κινηθεί, τα θέματα δεοντολογίας που είναι ιδιαιτέρως σημαντικά και δεν τα υποβαθμίζουμε σε καμία περίπτωση, να διορθωθούν. Την ίδια στιγμή, γιατί δεν θέλουμε να λεχθεί ότι το Προεδρικό προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του, υπάρχουν εσωτερικές αδυναμίες σε σχέση με τη δομή λειτουργίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες να εξεταστεί όλη η δομή και ο τρόπος λειτουργίας με συγκεκριμένο καθορισμό καθηκόντων έτσι ώστε να αποφεύγονται παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ετοιμαστεί και μια έκθεση γεγονότων για το τι ακριβώς έχει γίνει.
Ερώτηση: Έκθεση γεγονότων σημαίνει ότι γίνεται αυτή τη στιγμή κάποια έρευνα;
Απάντηση: Όπως έχω αναφέρει, μέσα στο πλαίσιο των οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εξεταστεί όλη η δομή της Προεδρίας, γίνεται και αυτή η έκθεση γεγονότων, ή αν θέλετε, πιο συγκεκριμένη καταγραφή του τι έχει γίνει. Όσον αφορά το πώς φθάσαμε εδώ η ανακοίνωση του Προέδρου της 31ης Οκτωβρίου που περιγράφει κάποια γεγονότα, είναι σε ισχύ.
Ερώτηση: Θα υπογραφεί νέο συμβόλαιο με την κα Γιωρκάτζη, για να περιλαμβάνεται πλέον η επίμαχη παράγραφος για τη σύγκρουση συμφερόντων;
Απάντηση: Θα πρέπει να γίνουν όλες οι διορθωτικές κινήσεις έτσι ώστε να μην υφίσταται το παραμικρό θέμα δεοντολογίας, τόσο για την κα Γιωρκάτζη όσο και γενικότερα για όλους του αξιωματούχους του κράτους.
Ερώτηση: Άρα δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα για την κα Γιωρκάτζη. Θα δώσετε στη δημοσιότητα μια έκθεση γεγονότων και εκεί τελειώνει το θέμα αν γίνουν και οι διορθωτικές κινήσεις;
Απάντηση: Για να τελειώσει το θέμα θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε πολύ σύντομο διάστημα. Το θέμα δεν έχει λήξει. Η δήλωση του Προέδρου είναι σε ισχύ. Αυτά που αναφέρει για λόγους δεοντολογίας δεν έχουν εκλείψει. Άρα, θα πρέπει να γίνουν πολύ συγκεκριμένες ενέργειες πολύ σύντομα έτσι ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε σκιά στο όλο θέμα.
Ερώτηση: Δηλαδή αν υπήρξε οποιοδήποτε ολίσθημα από πλευράς της Διοικητήτριας δεν θα εξεταστεί; Θα επιδιωχθεί διόρθωση του προβλήματος που δημιουργήθηκε;
Απάντηση: Η Κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από την κα Γιωρκάτζη να κάνει οτιδήποτε. Η κα Γιωρκάτζη από μόνη της θα πρέπει να κινηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα θέμα δεοντολογίας σε σχέση με τα καθήκοντα της.
Ερώτηση: Δεν θα υπάρχει από τούδε και στο εξής, αλλά υπήρξε θέμα στο παρελθόν και δεν είναι υπό εξέταση.
Απάντηση: Γι’αυτό που έχει γίνει υπάρχει ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχει θέμα δεοντολογίας, δεν είναι θέμα που αφορά σύγκρουση πολιτικής μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Κυβέρνησης ή διαφωνίας της Κυβέρνησης με τις πολιτικές της Κ.Τ. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα που αφορά το συμβόλαιο της κας Γιωρκάτζη και ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων. Και για να μπορεί να μην υφίσταται πλέον αυτό το θέμα πρέπει σε αυτούς τους δύο λόγους που έχω αναφέρει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις άμεσα από τη Διοικήτρια.
Ερώτηση: Με το θέμα του μισθού της Διοικήτριας τι θα γίνει;
Απάντηση: Και αυτό το θέμα είναι μέσα στα θέματα που αν υπάρχει οποιαδήποτε διαφοροποίηση από προηγουμένως, θα πρέπει να υπάρξουν σχετικές διορθωτικές κινήσεις.
Όσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο και τα θέματα των υδρογονανθράκων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις ως εξής:
Ερώτηση: Έχει γίνει συγκεκριμένη δήλωση από τον Γενικό Διευθυντή της Noble για την ανάγκη πλέον να γίνουν περιφερειακοί αγωγοί και να αφήσουμε στην άκρη τον στρατηγικό στόχο μας για δημιουργία τερματικού. Στη συνάντηση του Καΐρου θα τεθούν αυτά τα ζητήματα έστω σε διμερές επίπεδο? Συζητείται τελικά διάθεση κυπριακού φυσικού αερίου με αυτό τον τρόπο;
Απάντηση: Με τα υφιστάμενα αποτελέσματα που έχουμε σε σχέση με τις ποσότητες που υπάρχουν, το τερματικό αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό να γίνει. Άρα η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη. Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, και αυτό είναι μια διαχρονική επιτυχία των κυβερνήσεων, είναι οι άριστες σχέσεις που διατηρεί με όλα τα γειτονικά κράτη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα και προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας. Σίγουρα το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε διμερές επίπεδο με την Αίγυπτο. Δεν είναι κάτι που αφορά την τριμερή συνάντηση καθ’ αυτή. Στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και ενδεχόμενης σύντομης επίσκεψης στην Κύπρο του Αιγύπτιου Προέδρου, το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί. Να αναφέρω όμως την ίδια στιγμή ότι και με τα άλλα γειτονικά κράτη, π.χ. το Ισραήλ, υπάρχουν συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερώτηση: Είναι εδώ ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών που ασχολείται με θέματα ενέργειας. Ο ρόλος του ποιος είναι;
Απάντηση: Ο κ. Amos [Hochstein] επισκέπτεται την περιοχή, ήρθε χθες το βράδυ από το Ισραήλ. Επισκέπτεται πολύ συχνά την Κύπρο. Σε πολλές περιπτώσεις η εδώ παρουσία του δεν γίνεται δημόσια γνωστή. Θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Ενέργειας και σίγουρα θα συζητηθεί το θέμα. Η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της περιοχής είναι κάτι που, πέραν από δική μας επιδίωξη, προσεγγίζεται θετικά τόσο από πλευράς ΗΠΑ όσο και από πλευράς ΕΕ. Αφού βοηθά και στην ενεργειακή ασφάλεια, αυτό το πολύ σημαντικό κεφάλαιο που συζητείται, και είναι κάτι που όλοι βλέπουν θετικά. Κατά τη διάρκεια των επαφών του εδώ και το θέμα αυτό αλλά και γενικότερα οι εξελίξεις στην περιοχή, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.
Ερώτηση: Αιωρείται ένα ζήτημα, ότι οι Αμερικανοί επιθυμούν να τεθεί το θέμα των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Κυπριακό. Έχετε δεχθεί τέτοιες παροτρύνσεις για τέτοιο ενδεχόμενο;
Απάντηση: Δεν έχουμε δεχθεί πιέσεις από κάποιους για ένα τέτοιο θέμα. Παρακολουθούμε φυσικά τις δημόσιες δηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς από Τούρκους αξιωματούχους αλλά και από άλλους ενδιαφερόμενους στο Κυπριακό. Το θέμα των υδρογονανθράκων δεν τίθεται θέμα να συζητηθεί ως ξεχωριστό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι φυσικοί πόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αυτή ήταν ανέκαθεν μια σύγκλιση μέσα από τις συνομιλίες, ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση και μετά τη λύση θα κατανέμονται βάσει συγκεκριμένων αναγκών ή κριτηρίων. Άρα δεν τίθεται θέμα ξεχωριστής συζήτησης. Και αν κάποιος που ασχολείται με το Κυπριακό δει το τι συζητείται όλα αυτά τα χρόνια στις συνομιλίες, πάντοτε μια από τις πιο γρήγορες και εύκολες συγκλίσεις είναι το ότι τα θέματα του φυσικού πλούτου του κράτους ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση.