Του Λευτέρη Χριστοφόρου
Μετά τη χρεοκοπία που υπέστη ο τόπος το 2013 εξαιτίας διαχρονικών συσσωρευμένων λαθών και παθογενειών του κυπριακού κράτους και ασύγγνωστων ολέθριων και τραγικών σφαλμάτων της προηγηθείσας πενταετίας, θεωρείται απόλυτα λογικό οι πολίτες να αμφισβητούν τα πάντα, πιθανώς ακόμη να μηδενίζουν και να αποδίδουν στους πάντες τα πάντα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είναι απόλυτα φυσιολογικό, να βρίσκει πρόσφορο έδαφος να ευδοκιμήσει και ο άκρατος λαϊκισμός, ο μηδενισμός και τα συνθήματα.
Η μόνη οδός που απαιτείται όλοι μας να ακολουθήσουμε απαρέγκλιτα είναι η Οδός της Τεκμηριωμένης Αλήθειας, για να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία και να επανέλθει το αίσθημα εμπιστοσύνης στους απογοητευμένους συμπατριώτες μας.
Πιστεύω ότι για όλα, πλέον, απαιτείται αυστηρή αξιολόγηση με στοιχεία και συγκρίσεις για να γνωρίζουν όλοι πού βρεθήκαμε το 2013, πού βρισκόμαστε σήμερα και πού μπορούμε να οδηγήσουμε τον τόπο στο μέλλον. Διαφορετικά, αντί να βοηθούμε τον τόπο μας και να δημιουργούμε παραγωγικά για το αύριο, μετατρεπόμαστε όλοι σε διαπρύσιους κήρυκες της δημαγωγίας, της εύκολης και ανέξοδης ατεκμηρίωτης κριτικής που τελικά αντί ωφέλιμοι, θα καταστούμε επιζήμιοι για τον τόπο μας και δικαίως οι πολίτες θα καταλήξουν στο εύηχο «Όλοι ίδιοι είναι».
Αυτό δεν ισχύει, φυσικά, γιατί το καταρρίπτει η ίδια η πραγματικότητα. Το 2013 δεν είναι το ίδιο με το 2016. Οι πολιτικές της χρεοκοπίας δεν είναι ίδιες με τις πολιτικές της Διάσωσης, της Εξόδου από τα Μνημόνια, της Δημιουργίας Θέσεων Εργασίας, της Ανάπτυξης και της Προοπτικής.
Σταχυολογώντας μόνο μερικά αναντίλεκτα παραδείγματα προς επιβεβαίωση του λόγου το αληθές.
1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Αυτός ο ιδιαίτερα επαχθής φόρος επιβλήθηκε προ του 2013 και επιβάρυνε αδιακρίτως όλους τους Κύπριους πολίτες. Δηλαδή κάθε χρόνο ο κάθε Κύπριος Πολίτης είτε διέθετε χρήματα είτε όχι, είτε ήταν άνεργος ή απλός εργαζόμενος, είτε είχε δάνεια είτε όχι, όφειλε να καταβάλλει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Ουδείς φανταζόταν ότι θα μπορούσε ποτέ να καταργηθεί. Άλλωστε υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η παρούσα Κυβέρνηση τον κατάργησε πλήρως και απάλλαξε όλους τους πολίτες από αυτή τη σημαντική επιβάρυνση.
2. ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Το κυπριακό Κράτος μέχρι το 2013 βούλιαζε στα δημοσιονομικά ελλείμματα που ξεπερνούσαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή ελλείμματα που τα φορτωνόταν κάθε χρόνο ο Κύπριος Πολίτης. Αυτά τα ελλείμματα ήταν αποτέλεσμα των σπαταλών, της ρεμούλας, της διαφθοράς και των άσκοπων δαπανών της κρατικής μηχανής καθώς και αποτέλεσμα της ατολμίας των κυβερνήσεων να προβούν σε τομές, περικοπές και έλεγχο των δημοσίων δαπανών.
Για πρώτη φορά Κυβέρνηση τόλμησε, συγκρούστηκε, ανέλαβε κόστος, μείωσε τις αλόγιστες δαπάνες και αντί ελλείμματα, δημιούργησε πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Πριν από λίγα χρόνια εάν μιλούσες για δημοσιονομικά πλεονάσματα θα θεωρείτο ανέκδοτο. Όμως είναι αλήθεια, η Κυβέρνηση εξοικονόμησε προς όφελος του Κύπριου Πολίτη πέραν από 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
3. ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ
Ο αυθεντικός ορισμός του Κράτους Πρόνοιας είναι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
Μέχρι πρότινος ίσχυε το καταχρηστικό και κοινωνικά άδικο σύστημα να απολαμβάνουν κοινωνικών επιδομάτων και στήριξης άτομα τα οποία ανήκαν στην κατηγορία των «εχόντων», με υψηλές εισοδηματικές δυνατότητες ενώ αντίστοιχα άτομα που πραγματικά λιμοκτονούσαν αποκλείονταν. Με την εφαρμογή, πραγματικά, του επαναστατικού κοινωνικού μέτρου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δικαιούχοι καθίστανται οι πραγματικοί δικαιούχοι και πλέον κανένας συμπατριώτης μας δεν εγκαταλείπεται στο περιθώριο αφού το κράτος στέκεται αρωγός με ελάχιστη κοινωνική παροχή της τάξης των 600 ευρώ μηνιαίως.
Στην εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος υπήρξαν και υπάρχουν προβλήματα και πιθανώς δεν μπορούν αυτόματα όλα να επιλυθούν και να αποκατασταθούν, ως διάστημα μαγείας, όλες οι αδικίες. Όμως, μόνο και μόνο, ότι 16.000 συμπατριώτες μας, νέοι δικαιούχοι ΕΕΕ, που ενώ ήταν ανήμποροι και απελπισμένοι παρέμεναν αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι, από σήμερα τυγχάνουν αυτοί και οι οικογένειες τους την κρατική στήριξη, πιστεύω αξίζει όλοι μας να επιδοκιμάσουμε και να στηρίξουμε την τόλμη και την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το ΕΕΕ.
Υπάρχουν και άλλα κεφαλαιώδη ζητήματα που μπορώ να παραθέσω με στοιχεία για να αναδείξω το πραγματικό έργο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, χωρίς φυσικά να αντιλέγω ότι μπορεί να υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επισκιάσουν τα σημαντικά που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, με αποτέλεσμα τη θέση της Χρεοκοπίας, της Φτωχοποίησης και του Χάους να παίρνει ξανά η Ελπίδα, η Προοπτική και οι πραγματικά Καλύτερες Μέρες για τον Τόπο μας.
Λευτέρης Χριστοφόρου
Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής