Ανακοίνωση Αβέρωφ Νεοφύτου για συμμετοχή στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο
Απάντηση στον Τουρκικό Οπορτουνισμό
Ως επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση για την Ένωση της Μεσογείου, είχα την ευκαιρία να αναλύσω τις ιστορικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με βάση τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τις προοπτικές εξέλιξης και ανάπτυξης που είναι δυνατές στο πλαίσιο μιας ορθολογικής, ειρηνικής προσέγγισης μεταξύ των λαών μας.
Αναφέρθηκα επίσης στα μείζονα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης, αλλά και της έλλειψης νερού και τροφίμων που απειλούν πολλές από τις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας.
Έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στον δυνητικά καθοριστικό ρόλο της Ευρώπης και επεσήμανα ότι η πολυεπίπεδη, αποδοτική συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της περιοχής μας, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, θα συμβάλλει στην εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας, αποτελώντας καταλύτη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην πολύπαθη γειτονιά μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισα ότι η Κοινοβουλευτική Σύνοδος οφείλει να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε κυβερνητικό επίπεδο έτσι ώστε να οδηγηθούμε σύντομα σε απτά αποτελέσματα. Είναι στις μέρες μας απολύτως απαραίτητο να παραμείνουμε δεσμευμένοι στην προώθηση της διαρκούς ειρήνης, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και η αποφυγή κάθε επιθετικής ενέργειας ή και ρητορικής που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Προς τούτο, πιστεύω ακράδαντα ότι ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εταίρων μας στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο είναι απολύτως απαραίτητος προκειμένου να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους.
Τέλος, οφείλω να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βρέθηκα αντιμέτωπος με τον κυνικό οπορτουνισμό της Τουρκίας: Ο Τούρκος αντιπρόσωπος Samil Ayrim εμφανίστηκε ως υπερασπιστής των Παλαιστινίων καταγγέλλοντας την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα και την κατοχή της Παλαιστίνης. Του απάντησα ότι, μάλλον, ξέχασε ότι η χώρα του εισέβαλε στην Κύπρο το 1974 και έως σήμερα έχει υπό την κατοχή της το 40% του εδάφους μιας ευρωπαϊκής χώρας. Αυτά από του βήματος.
Μετά τη συνάντηση, στον έντονο διάλογο, που είχα μαζί του, του τόνισα ότι ελπίζω η Τουρκία να μην τορπιλίσει τη νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ.