Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1882 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκε 1 κρούσμα του ιού SARS-CoV-2.
Συγκεκριμένα, το κρούσμα εντοπίστηκε από σύνολο 276 εργαστηριακές εξετάσεις που διεκπεραιώθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
- Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διεκπεραιώθηκαν 123 διαγνώσεις,
- Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 461 εργαστηριακές εξετάσεις,
- Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 387 εργαστηριακές διαγνώσεις,
- Από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 114 διαγνώσεις,
- Από τα δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, ολοκληρώθηκαν 5 εργαστηριακές εξετάσεις,
- Από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, είχαμε αποτέλεσμα από 2 δείγματα, και
- Από τον έλεγχο 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, διεκπεραιώθηκαν 514 εργαστηριακές διαγνώσεις.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 918.
Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και των σημερινών διαγνωστικών εξετάσεων.
Οι σχεδόν μηδενικοί αριθμοί επιβραβεύουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε σαν χώρα και σαν κοινωνία τους τελευταίους δύο μήνες. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας, η εξαίρετη επιδημιολογική εικόνα μάς επιτρέπει να προχωρήσουμε από μεθαύριο στη δεύτερη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων. Η Επιστημονική Επιτροπή εκφράζει ευαρέσκεια και επαναλαμβάνει την έκκληση να διαφυλάξουμε πάση θυσία αυτό που έχουμε επιτύχει όλο αυτό το διάστημα ανέφερε ο Δρ Κωστρίκης.
Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ
Παγκόσμια, ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 4,925 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 321,000. Ταυτόχρονα, όμως 1,930 εκατομμύρια άτομα έχουν αναρρώσει πλήρως.
Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 3 άτομα. Το ένα εξ αυτών νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκε παράλληλα και ένα εξιτήριο Διασωληνωμένοι παραμένουν τρείς ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Επίσης, στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύεται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής.
Στην πατρίδα μας τα νέα καθημερινά είναι θετικά. Παγκόσμια όμως υπάρχει μια τεράστια κινητοποίηση για αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται εντατικά για να κατανοήσουν τον ιό και με βάση αυτό να αναπτύξουν δυνητικές θεραπείες, εμβόλια, και άλλες τεχνολογίες για αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου.
Στόχος αυτής της ερευνητικής δραστηριότητας είναι η ανάπτυξη όχι μόνο αποτελεσματικών θεραπειών, αλλά και θεραπειών προσιτών και διαθέσιμων σε όλα τα μέρη του κόσμου. Η ανάγκη ορθολογικής και δίκαιης κατανομής όλων των πόρων τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η πανδημία αυτή, μάς δίδαξε ότι η επένδυση στην υγεία δεν είναι απλά η σωστή επιλογή, είναι και η έξυπνη επιλογή. Ο πυρήνας του Συστήματος Υγείας πρέπει να ενισχυθεί ακόμα κι αν η προσοχή είναι σήμερα στραμμένη στη νόσο COVID-19.
Σε ερώτηση, πως θα εξακριβωθεί η επιδημιολογική εικόνα στα κατεχόμενα ώστε να ανοίξουν τα οδοφράγματα, ο Δρ Κωστρίκης είπε ότι αυτό θα γίνει μέσω της δικοινοτικής επιτροπής και αφού πρώτα γίνει μία παρουσίαση των επιδημιολογικών στοιχείων. Αφού γίνει αυτή η παρουσίαση θα αποφασιστεί σε ποια κατηγορία θα εμπίπτει το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.