Κόντρα στον καιρό που θέλει τους έχοντες και κατέχοντες να επενδύουν σε υπερπολυτελής θαλαμηγούς από πενήντα μέτρα και πάνω υπάρχει και μια άλλη κατηγορία που δηλώνει ενθουσιασμένη με το πανί και επενδύει σε κότερα που διαθέτουν πανιά αλλά και πανίσχυρες μηχανές, ταυτόχρονα. Από την εποχή του Νιάρχου μέχρι και σήμερα οι λάτρεις του πανιού ολοένα και αυξάνονται επιλέγοντας κότερα με πανιά. Ανάμεσα στους πρώτους από την νέα γενιά η επιχειρηματίας Έλενα Αμβροσιάδου, ο εφοπλιστής Ανδρέας Μαρτίνος και ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου. Ποιοι είναι το κοινό σημείο όλων αυτών; Διαθέτουν σκάφη της κορυφαίας εταιρείας ανά τον κόσμο, της Perini Navy. Πρόσφατα όπως έγινε γνωστό στους κοσμικούς κύκλους άλλος ένας έλληνας εφοπλιστής και γόνος εκ των παλαιότερων εφοπλιστικών οικογενειών της Ελλάδος αποφάσισε να μπει στο club των ιδιοκτητών σκαφών perini καταβάλλοντας περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τον Σταύρο Λιβανό που απέκτησε ένα από τα τρία αεροναυπηγικά θαύματα που κατασκεύασε η ιταλική εταιρεία στο διάστημα των δυο προηγούμενων χρόνων, δια χειρός Ron Holland. Πρόκειται για το πενήντα ενός μέτρων κότερο «Fivea» που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στα ναυπηγεία της εταιρείας και θεωρείται το πιο εξελιγμένο ανάμεσα στα τρία τελευταία. Τα άλλα δυο το κότερο “Heritage” αλλά και το “Helios” θεωρούνται όχι κατώτερα αλλά πιο πίσω τεχνολογικά. Αυτό συνέβη καθώς το “Fivea” του Σταύρου Λιβανού διαθέτει δυο καινοτομίες έναντι των άλλων δυο. Η πρώτη αφορά τις διπλές μηχανές που βρίσκονται στο μηχανοστάσιο του σκάφους και είναι CAT C18 ACEPT και το δεύτερο αφορά την υπερκατασκευή του σκάφους που είναι εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο και είναι πιο μοντέρνα και αεροδυναμική.
Στην τελετή παράδοσης του σκάφους που έγινε στο Viareggio της Ιταλίας, ο Giancarlo Ragnetti CEO της Perini Navy Group δήλωσε πως η παράδοση ενός yacht κάθε φορά είναι πολύ σημαντική τόσο για τους κατασκευαστές όσο και για τους ιδιοκτήτες του σκάφους και συμπλήρωσε πως στην περίπτωση του FIVEA που η παράδοση του σκάφους έγινε πιο μπροστά από το πρόγραμμα αυτό οφείλεται τόσο στους προμηθευτές όσο και το team του Σταύρου Λιβανού, του ιδιοκτήτη, που βοήθησε την ομάδα της Perini Navy. Το κότερο των εκατόν εξήντα επτά ποδών είναι κατασκευασμένο σε ότι αφορά την γάστρα του, από ατσάλι και η υπερκατασκευή από αλουμίνιο. Οι έλεγχοι πλεύσης και ναυσιπλοΐας φέρουν δε τα διακριτικά ABS (Maltese Cross) A1-AMS & MCA που συναντά κανείς σε κότερα όπως το “Baraccuda” και το “Maltese Falcon” Το κότερο μπορεί να φθάσει μέχρι και τους 13 κόμβους ενώ με μια ταχύτητα 10 ½ κόμβους μπορεί να καλύψει μια απόσταση τεσσάρων χιλιάδων ναυτικών μιλίων. Εσωτερικά είναι ιδιαίτερα κλασσικό με το μεγαλύτερο μέρος των επιφανειών του να είναι καλυμμένες από ξύλο ενώ έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα λειτουργικό και άνετο τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους καλεσμένους τους, που όλοι μαζί φθάνουν τα δώδεκα άτομα.
Πρόσφατα το «FIVEA» εκπροσώπησε το κορυφαίο ναυπηγείο της Perini Navy Group στο Ναυτικό Σαλόνι της Γένοβας. Εκεί βρέθηκε για λίγο και ο ιδιοκτήτης του Σταύρος Λιβανός που είναι ένα πολλά υποσχόμενος νέος εφοπλιστής με βαρύ όνομα πίσω του και με μεγάλα σχέδια για την εταιρεία που διευθύνει πλέον. Όπως ήταν αναμενόμενο το “FIVEA” συγκέντρωσε τα βλέμματα πολλών ελλήνων επιχειρηματιών και εφοπλιστών που βρέθηκαν στο Ναυτικό Σαλόνι της Γένοβας αλλά και των κατασκευαστών από άλλες εταιρείες. Ανάμεσα σε αυτούς και των εκπροσώπων της Mondomarine και του Giorgio Vafiadis που δήλωσε μεταξύ άλλων πως πρόκειται για ένα πολύ ωραίο και ιδιαίτερο σκάφος. οσ
Θόδωρος Στέφος