Έκτακτο Eurogroup το οποίο θα ασχοληθεί με την Ελλάδα, αρχίζει σήμερα το απόγευμα, στις Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ είχε εντατικές επαφές με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών που έχει η Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της, αν και όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ σε αυτή τη φάση».
Επιβεβαίωσε ότι γίνονταν «πολύ εντατικές επαφές» μεταξύ Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, Αλέξη Τσίπρα και άλλων ενδιαφερόμενων μερών εντός και εκτός ευρωζώνης. «Αλλά μέχρι στιγμής αυτές οι επαφές δεν υπήρξαν αποδοτικές», ανέφερε η ίδια.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι η συνάντηση του Eurogroup θα είναι αποφασιστικής σημασίας, και επαναβεβαίωσε την επιμονή της ΕΕ πως οι Έλληνες πρέπει να αιτηθούν παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης της χώρας για να εξευρεθεί λύση.
«Γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα είναι το σημείο αναφοράς μας και το πλαίσιο μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να δούμε τι είδους λύσεις μπορούμε να αποφασίσουμε μέσα σ` αυτό το πλαίσιο, όχι εκτός αυτού».
Από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε χθες το ερώτημα ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων «πόσο ποσοστό του Μνημονίου αποδεχόμαστε;», για να απαντήσει στη συνέχεια: «μηδέν τοις εκατό».
Ο κ. Βαρουφάκης, δήλωσε επίσης πως κατά τη διαπραγμάτευση θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «εάν την έχεις εκ προοιμίου αποκλείσει, τότε δεν διαπραγματεύεσαι».
«Προτείνουμε γέφυρα ανάμεσα στο παλιό μνημονιακό πρόγραμμα και τη νέα συμφωνία», είπε. Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι «για να πείσουμε τους εταίρους, δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό και κανένα δογματισμό, να κρατήσουμε όσα μέρη του μνημονιακού προγράμματος δεν απειλούν να μολύνουν την μεταμνημονιακή εποχή και συμφωνία».
«Γιατί π.χ. να απορρίψουμε τη δέσμευση για μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, ή του επαναπροσδιορισμού της έννοιας της φοροδιαφυγής που κι εμείς θέλουμε;» διερωτήθηκε.
Στο μεταξύ ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επανέλαβε χθες της στήριξη της Κύπρου στην Ελλάδα.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει οδηγηθεί σε μια δύσκολη θέση και η αγωνία μας αλλά και η συμπαράσταση μας θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να δημιουργηθεί προοπτική», υπογραμμίζοντας πως καμία χώρα δεν μπορεί να βρεθεί σε μια κατάσταση αποκλεισμού, τόσο από τις διεθνείς αγορές, αλλά και αποκλεισμού από κάποιο πρόγραμμα στήριξης.
«Αυτό το ενδεχόμενο πρέπει μέσα και από τη Σύνοδο του Eurogroup να το αποτρέψουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση θα εστιαστούν και οι όποιες παρεμβάσεις της Κύπρου», ανέφερε και ευχήθηκε όπως η Ελλάδα κερδίσει την προοπτική συνέχισης της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας της.
Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, «θα είμαστε συμπαραστάτες χωρίς να αναμένουμε ωφελήματα ή ανταλλάγματα για εμάς».