Έκκληση απήυθυνε με επιστολή του ο Πάπας Φραγκίσκος στους ηγέτες της G20, να ασκήσουν πιέσεις ώστε να μην βρίσκουν πλέον στήριξη οι τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή αλλά και να αγωνιστούν εναντίον ενός οικονομικού συστήματος που οδηγεί στην περιθωριοποίηση και ευνοεί τη στρατολόγηση τρομοκρατών.
Ο ποντίφικας στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, ανέφερε ότι «Ολόκληρος ο κόσμος αναμένει από την G20 μια ευρεία συμφωνία που θα μπορέσει να οδηγήσει, μέσω του νομικού συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, στην οριστική παύση των άδικων επιθέσεων στη Μέση Ανατολή εναντίον διαφόρων ομάδων, θρησκευτικών και εθνικών, συμπεριλαμβανομένων και των μειονοτήτων» .
Η Αυστραλία θα φιλοξενήσει στο Μπρίσμπεϊν την επόμενη σύνοδο κορυφής της G20, στις 15 και 16 Νοεμβρίου.
Αναφερόμενος στη δράση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ, ο πάπας εκτιμά ότι «η λύση δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά στρατιωτικής φύσης» και εξηγεί ότι θα πρέπει, πάνω απ’ όλα, να σταματήσει η υποστήριξη που λαμβάνουν οι τρομοκρατικές ομάδες μέσω «της πολιτικής στήριξης, του παράνομου εμπορίου πετρελαίου, ακόμη και της στρατολόγησης τρομοκρατών».
Ο πάπας Φραγκίσκος καταγγέλει επίσης τις «μορφές επιθετικότητας που δεν είναι τόσο προφανείς, όμως είναι πραγματικές και σοβαρές» και ιδίως «τις καταχρήσεις του χρηματοοικονομικού συστήματος».
Είναι η δεύτερη φορά που ο πάπας στέλνει επιστολή πριν από μια σύνοδο της G20.
Τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε γράψει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν —η σύνοδος εκείνη διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη— για να καλέσει τις χώρες-μέλη της G20 να «εγκαταλείψουν τη μάταιη επιδίωξη μιας στρατιωτικής λύσης» στη συριακή κρίση.
Την εποχή εκείνη ΗΠΑ και Γαλλία εξέταζαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά την επίθεση με χημικά που είχε σημειωθεί κοντά στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.