Έκκληση για ενότητα για το εθνικό καλό

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σε ομιλία του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Μιχαήλ Ολύμπιου, απήυθυνε έκκληση  να πρυτανεύσει το εθνικό καλό έναντι κάθε σκοπιμότητας, στενά προσωπικής ή παραταξιακής.

Ο κ. Νικολάου, είπε ότι μπροστά στις συσσωρευμένες πολιτικές και οικονομικές αντιξοότητες οφείλει σήμερα ο καθένας από εμάς να προσμετρήσει τις δικές του ευθύνες… να απαλλαγούμε από τα ατομικά και κομματικά μας σύνδρομα, τα σύνδρομα του εγωκεντρισμού και της αντιπαράθεσης… να περάσουμε από το ρουσφέτι και την επιδίωξη της εύνοιας, στην αξιοκρατία και στην αποκατάσταση τους κράτους δικαίου. Σε αυτήν τη νέα σελίδα, ο νόμος είναι και θα παραμείνει υπεράνω των αρχόντων. Σε καμία περίπτωση το αντίστροφο, όπως δηλαδή συνέβαινε μέχρι πρόσφατα, σημείωσε.

Ήρθε, πρόσθεσε, η ώρα, τα κόμματα να αντισταθούν στις Σειρήνες του λαϊκισμού και οι πολίτες να απορρίψουν τη «θωπεία των ώτων». Να αντικαταστήσουμε τους κομματικούς, με τους εθνικούς μας φακούς. Αντί την αύξηση των ποσοστών του κόμματος, να επιδιώξουμε μονιασμένα να αυξήσουμε τα ποσοστά ελευθερίας του τόπου μας. Να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, από τα δεσμά της κατοχής.

Η απροθυμία του ξένου παράγοντα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηλιτεύσει την τουρκική προκλητικότητα ,που καταπατά και συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας, είναι τουλάχιστον το ίδιο προκλητική, είπε.

Όπως διπλά προκλητική, είπε ο κ. Νικολάου, είναι η θεώρηση ότι οι συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν υπό το καθεστώς της απειλής ή του ωμού εκβιασμού της δικής μας πλευράς. Δυστυχώς, αυτή η λογική, αντί να συντελεί, αποθαρρύνει της προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου. Αυτή η προσέγγιση αποδομεί αντί να επενδύει στις δυνατότητες αξιοποίησης του κινήτρου που προσφέρει ο φυσικός πλούτος. Τα έσοδα από την εκμετάλλευση του οποίου θα κατανεμηθούν ισότιμα και δίκαια προς όφελος όλων των νόμιμων πολιτών στην περίπτωση και μόνον επανένωσης της πατρίδας μας. Όταν, δηλαδή, η Τουρκία άρει κάθε είδους παρανομία στο νησί και αποφασίσει να συμμορφωθεί με τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας.

Αναφερόμενος ο κ. Νικολάου στη ζωή και την προσφορά του Μιχαήλ Ολύμπιου, είπε ότι τον Μάρτιο του ‘57, ο ήρωας συλλαμβάνεται από τις δυνάμεις ασφαλείας και οδηγείται στα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς και στη συνέχεια της Πύλας. Εκεί υποβάλλεται σε πολύωρες και εξαντλητικές ανακρίσεις. “Οι ανθρωπόμορφοι βασανιστές τον αναγκάζουν να ανοίξει την παλάμη του δεξιού του χεριού, το τοποθετούν κάτω από ένα σιδερένιο κρεβάτι και ανεβαίνουν σε αυτό χοροπηδώντας και καγχάζοντας για τους αφόρητους πόνους που προκαλούν στον ελληνόψυχο νέο. Οι εκκλήσεις για μεταφορά του στο Νοσοκομείο απορρίπτονται και ο ήρωας υπομένει την κτηνώδη μεταχείριση σχεδόν μέχρι το τέλος του Αγώνα”, είπε.

Το 1959, συνέχισε ο Υπ. Δικαιοσύνης, οι πολιτικές διαπραγματεύσεις τελεσφορούν και η ένοπλη δράση της ΕΟΚΑ ολοκληρώνεται. Με την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου και την σύσταση του νέου κράτους, πολλοί αγωνιστές λαμβάνουν πολιτειακά αξιώματα και θέσεις ευθύνης. Ο Μιχάλης συνειδητά επιλέγει να απέχει από το προσκήνιο. Του αρκεί η θέση που αποκτά στο Τμήμα Διαβατηρίων. Του αρκεί η εκτίμηση και ο σεβασμός που τυγχάνει στο εργασιακό και προσωπικό του περιβάλλον.