Μετά από 40 μήνες στασιμότητας οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας ξανάρχισαν στην ουσία σήμερα με το άνοιγμα του Κεφαλαίου 22, που αφορά την Περιφερειακή Πολιτική, στη διάρκεια διακυβερνητικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες.
Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι είναι πιο αισιόδοξος από ότι πριν από έξι μήνες. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται υπό τον ειδικό απεσταλμένου του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ θα καταλήξουν – έως το τέλος του έτους – σε ένα νέο σχέδιο, που θα μπορούσε να υποβληθεί για έγκριση στις δύο κοινότητες στις αρχές του 2014.
Στη συνέχεια αφού έκανε μια αναφορά στο σχέδιο-Ανάν που η χώρα του υποστήριξε αν και δεν ήταν τέλειο, όπως είπε, τόνισε ότι στις τελευταίες εκλογές στην Κύπρο οι Ελληνοκύπριοι έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή εκλέγοντας ως πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν ο μόνος πολιτικός που υποστήριξε το σχέδιο Ανάν. Η εξέλιξη αυτή δίνει προοπτικές για την επανένωση της νήσου και για το λόγο αυτό η Τουρκία καλεί τις δύο κοινότητες να καταλήξουν σε λύση, ανέφερε.
Αναφορικά με το άνοιγμα του Κεφαλαίου 22, είπε ότι αποτελεί σημείο καμπής, αν και αναγνώρισε ότι «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη».
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φούλε εξέφρασε την ικανοποίηση του για το άνοιγμα του κεφαλαίου, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη δέσμευση από την Τουρκία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε την ελπίδα να επισπευσθούν οι συζητήσεις για το άνοιγμα δύο ακόμη κεφαλαίων, που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις γίνονται στο Συμβούλιο και απαιτείται ομοφωνία όλων των κρατών μελών.
Ο Επίτροπος επανέλαβε τη δήλωση που έκανε τον περασμένο μήνα στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με την οποία την επόμενη ημέρα που η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση με την οποία θα ζητά από τα κράτη μέλη να άρουν τις επιφυλάξεις του στα οκτώ κεφάλαια που παραμένουν «παγωμένα».