Άμστερνταμ: Άτρωτα στον κορωνοϊό τα coffee shops – Έκλεισαν αλλά… ξανάνοιξαν με κυβερνητική εντολή

Παρά το γενικό lockdown που κήρυξε η Ολλανδία μια κατηγορία καταστημάτων αποφασίστηκε να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, η ολλανδική κυβέρνηση εξέδωσε επείγον διάταγμα: το κλείσιμο όλων των μπαρ και των εστιατορίων μέχρι τις 6 Απριλίου ώστε να ανασχεθεί η διάδοση του κορωνοϊού. Η εντολή τέθηκε σε ισχύ σχεδόν αμέσως, στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας. Στα καταστήματα που έπρεπε να βάλουν λουκέτο ήταν και τα περίφημα coffee shops που πωλούν μαριχουάνα.

Μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμο, δεν πρόλαβαν να περάσουν μερικά λεπτά και δημιουργήθηκαν ουρές έξω από τα coffee shops από κόσμο που ήθελε να πάρει… προμήθειες ώστε να είναι καλυμμένος τις εβδομάδες της καραντίνας.

Όπως αναφέρει ένας φοιτητής, βγήκε για να αγοράσει λαχανικά και όταν είδε τις ουρές έξω από τα coffee shop αποφάσισε να κάνει κι αυτός το ίδιο, πριν κλείσουν.

Ωστόσο, μόλις άρχισαν να δημιουργούνται οι ουρές, έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους και παράνομοι διακινητές μαριχουάνας, για την οποία, αν και υπάρχει ανοχή στην Ολλανδία, ποτέ δεν νομιμοποιήθηκε πλήρως και αποτελεί ποινικό αδίκημα η πώλησή της εκτός των επίσημων «καναλιών» διάθεσης, όπως είναι τα coffee shops.

Οι παράνομοι διακινητές όμως δεν πτοήθηκαν και άρχισαν να μοιράζουν κάρτες με τα τηλέφωνά τους στον κόσμο που περίμενε στις ουρές, υποσχόμενοι να κάνουν οι ίδιοι τις διανομές – περίπου στην τριπλάσια τιμή από αυτή που πωλείται η μαριχουάνα στα καταστήματα.

Μετά από αυτές τις σκηνές, η κυβέρνηση αποφάσισε να εξαιρέσει από το κλείσιμο τα coffee shops, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, καθώς οι δημοτικές αρχές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι με τους παράνομους διακινητές θα σημειωθεί άλμα στην εγκληματικότητα.

«Θα είναι όπως όταν πάμε να αγοράσουμε πίτσα», αναφέρει ο δήμαρχος μιας πόλης 170.000 κατοίκων κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

Τα coffee shops της Ολλανδίας αποτελούν μια σημαντική τουριστική ατραξιόν και επιχειρηματική δραστηριότητα με τις νόμιμες πωλήσεις να υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Το κλείσιμο των συγκεκριμένων επιχειρήσεων θα καθήλωνε στο σπίτι 5.000 – 10.000 άτομα που εργάζονται σε αυτά. Πλέον, μετά και την κυβερνητική απόφαση, για τον κλάδο συνεχίζεται το «business as usual».