Του Γιώργου Περδίκη*
«Ο Αρχιεπίσκοπος είναι συνάμα και πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει την άποψη του», δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος και πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την – κατ’ ελάχιστον άκυρη – παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου στις προσεχείς προεδρικές εκλογές (συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ).
Διαφωνώ διαχρονικά και με συνέπεια με αυτή τη θέση. Ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα έπρεπε να περιορίζεται στο θεολογικό, ποιμαντορικό και κοινωνικό του έργο και να μην αναμιγνύεται στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων. Πρέπει να ισχύει και το αντίθετο βέβαια, δηλαδή τα κόμματα να μην αναμιγνύονται στα εκκλησιαστικά θέματα και δη, στις επισκοπικές και αρχιεπισκοπικές εκλογές.
Δυστυχώς στην Κύπρο υπάρχει μια ιδιότυπη σύγχυση αυτών των φύση ανόμοιων οντοτήτων. Υπενθυμίζω ότι όταν – κατά το Ματθαίο Ευαγγέλιο κεφ21 – οι Φαρισαίοι προσπάθησαν να εμπλέξουν τον Ιησού Χριστό σε συζήτηση περί της φορολογίας προς τους Ρωμαίους η απάντηση ήταν καταπελτική: «αποδότε τα του Καίσαρι, τω Καίσαρι και τα του Θεού, τω Θεώ».
Η προσωπική μου εμπειρία από την από δεκαετίες εμπλοκή μου στην ιθαγενή πολιτική, καταδεικνύει ότι στην Κύπρο συμβαίνει το αντίθετο.
Βέβαια από τον συγκεκριμένο ιεράρχη δεν περίμενα κάτι διαφορετικό. Είναι αυτός που ως Μητροπολίτης Πάφου, ομολόγησε την κλοπή άμμου από προστατευόμενη παραλία της Τοξεύτρας στον Ακάμα (για να στρώσει τις οπές του γηπέδου γκολφ στη Τσάδα) γι’ αυτό και ονομάστηκε «Άγιος Άμμου». Και ως Αρχιεπίσκοπος έχει διαπρέψει σε κατορθώματα: απειλούσε ότι θα ανεβεί ο ίδιος προσωπικά σε εκσκαφέα και θα καταστρέψει τις αρχαιότητες στην Γεροσκήπου, έστειλε μπουλντόζα και κατεδάφισε διατηρητέα οικοδομή που εμπόδιζε την όψη του καθεδρικού ναού στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας (που κτίστηκε επί αρχαιοτήτων επίσης) κοκ
Δεν είναι της ώρας να καταγράψουμε τα πεπραγμένα του Μακαριότατου όταν λειτουργεί ως επιχειρηματίας κι όχι ως ιεράρχης. Όταν ομιλεί δημοσίως όμως – φίλε Αβέρωφ – δεν μπορεί να θεωρείται ως «ένας απλός πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας» γιατί απλούστατα δεν είναι. Άποψη βεβαίως δικαιούται να έχει – ως πολίτης – αλλά ως Αρχιεπίσκοπος οφείλει να σέβεται το σχήμα που υπηρετεί. Ο λόγος του δεν πρέπει να σκανδαλίζει, να προκαλεί, να διαχωρίζει το πλήρωμα της εκκλησίας, δηλαδή τον λαό. Αυτός κάνει ακριβώς το αντίθετο μοιράζοντας χαρακτηρισμούς σε κόμματα, κινήματα ή πολιτικές προσωπικότητες, κοκ
Βέβαια όλοι ξέρουν ότι ο Μακαριότατος είναι αθυρόστομος. Ό,τι λέει στους καντηλανάφτες του, τα λέει και στα μικρόφωνα των ΜΜΕ. Προφανώς και κάποιοι γνώριζαν τι θα έλεγε και πολύ πιθανόν και να ήθελαν να τα πει. Οι καιροί είναι πονηροί (κι όχι μόνο οι καιροί). Αλλά γι’ αυτό θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.
Πάντως αυτό που μου κάνει αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός ότι τόσο ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως και άλλοι υποψήφιοι (που θεωρούνται πιο κοντά στην Αριστερά) φαίνεται να μην κατανοούν την ανάγκη να σταθούν ενάντια σε κάθε ανάμιξη των δύο κόσμων δηλαδή των κομμάτων με την εκκλησία. Διότι πέραν της δήλωσης του κ. Νεοφύτου, από τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου προκύπτει ότι συζήτηση περί των προεδρικών εκλογών έχουν κάνει μαζί του και κάποιοι άλλοι υποψήφιοι. Και δεν έχει εις έτι τούτο τύχει οποιασδήποτε διάψευσης.
Γιώργος Περδίκης
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών
—