H «μαύρη» θητεία Χριστόφια: 30+1 σκάνδαλα αναζητούν ενόχους

Τον θλιβερό απολογισμό της διακυβέρνησης της χώρας από τον Δημήτρη Χριστόφια, κάνει σήμερα η Laimitomos. com καταγράφοντας  ένα προς ένα τα σκάνδαλα, τα λάθη, τις παραλήψεις και τα ρουσφέτια που αμαύρωσαν και πλήγωσαν την Κύπρο, κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του. Η λίστα της ντροπής είναι πραγματικά μεγάλη και σε αυτή συμπεριλαμβάνονται αναμφισβήτητα γεγονότα, που οδήγησαν σταδιακά τη χώρα στην σημερινή της κατάσταση.

Ο …βίος και η πολιτεία της διακυβέρνησης του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί παρά να καταγραφεί σε μελανές σελίδες της ιστορίας. Στον θλιβερό κατάλογο «φιγουράρουν» υποθέσεις όπως η απόδραση Κίτα τον Δεκέμβριο του 2008, οι παράνομοι διορισμοί το 2010 των Αντρέα Δημητρίου υπουργού Παιδείας και Ιωσήφ Ιωσήφ, πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, τα εμφυτεύματα του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Άκη Παπασάββα, που στοίχισαν στο κράτος 17.000 ευρώ, το σκάνδαλο του Ανδρέα Μολέσκη που φρόντισε να βολέψει όλο σχεδόν τον οικογενειακό και φιλικό του κύκλο και φυσικά η έκρηξη στο Μαρί  τον Ιούλιο του 2011 που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 60.

Ιδού, ένα προς ένα τα …κατορθώματα μιας «μαύρης» πενταετίας:

1. Απόδραση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως Αλ Καπόνε (μετά από συναλλαγές με την αστυνομία)!

2. Οι αντισυνταγματικοί διορισμοί των υπουργών Παιδείας (Ανδρέα Δημητρίου) και πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα (Ιωσήφ Ιωσηφ).

3.. Τα ρουσφέτια του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ (Άνδρου Κυπριανού), με τα email με διάφορα αιτήματα φίλων, τα ρουσφέτια του Διευθυντή του Προεδρικού Γραφείου Βάσου Γεωργίου, ο οποίος μέσω φαξ προωθούσε αιτήματα για μεταθέσεις εθνοφρουρών, φιλικών και συγγενικών του ατόμων, όπου μετά την αποκάλυψή του υπέβαλε παραίτηση.

4. Τα εμφυτεύματα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Άκη Παπασάββα που στοίχισαν στο κράτος 17.000 ευρώ.

5. Το σκάνδαλο, με τον Μολέσκη, Επικεφαλή της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, φρόντισε και βόλεψε με συνοπτικές διαδικασίες την κόρη του, το συγκάτοικο της κόρης του, τους φίλους του συγκάτοικου της κόρης του, τη φίλη και συμφοιτήτρια της κόρης του και τον ανιψιό της γυναίκας του.

6. Eurocypria: Tα 35 εκατομμύρια, εν μέσω κρίσης και μετά από λίγους μήνες η εταιρεία τελικά έκλεισε αφήνοντας άνεργους 320 άτομα.

7. Τα δεκάδες εκατομμύρια των χρεοκοπημένων και ζημιωμένων Κυπριακών Αερογραμμών.

8. Σκάνδαλο με τα επιδόματα του Χριστόφια συντήρησης εξωτερικού. Επιδόματα, τα οποία δεν λάμβαναν οι προκάτοχοί του.

9. Η πλουσιοπάροχη μεταχείριση των αιτητών πολιτικού ασύλου στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

10. Τα πολυτελή τζέτ του Χριστόφιαμε κόστος πέραν του μισού εκατ. κάθε χρόνο.

11. Η ενδεχόμενη διασπάθιση χρημάτων του δημοσίου από την απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής για τη μετακίνηση του αποτεφρωτήρα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς και η μη λειτουργία του από το 2003, με συνέπεια τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα ενδεχόμενη διασπάθιση χρημάτων του δημοσίου.

12. Η διαδικασία προσφορών για την ανέγερση ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

13. Η απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια να προχωρήσει στη συμφωνία σύναψης ενοικίασης, χωρίς την προκήρυξη οποιωνδήποτε προσφορών, για ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει το Κτηματολόγιο Αμμοχώστου.

14. Τα συνεχή σκάνδαλα και η κοροϊδία με τις κάμερες τροχαίας.

15. Η κοροϊδία με την επένδυση Kατάρ και το ξεπούλημα της κρατικής γης.

16. Η απώλεια κρατικών εσόδων από την δωρεάν παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε Τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ανισότητα που παρατηρείται σε σχέση με τους Ελληνοκύπριους πολίτες.

17. Το σύστημα εισπράξεων της Αρχής Λιμένων και η ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

18. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αφού έφερε πρώτα θύελλα αντιδράσεων σε ζητήματα διδασκαλίας της Ιστορίας, δεν φαίνεται να έχει δώσει οποιαδήποτε χειροπιαστά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

19. Η συνεχής και επαναλαμβανόμενη κόντρα και αντιπαλότητα της κυβέρνησης Χριστόφια με την Κεντρική Τράπεζα (από την πώληση των ράβδων χρυσού μέχρι τις αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τους δείκτες της κυπριακής οικονομίας).

20. Είπαμε το νερό …νεράκι, αφού μπορεί ο Δ. Χριστόφιας να αντιμετώπισε το πρόβλημα της λειψυδρίας με τα τάνκερς που έφερναν νερό από την Ελλάδα, το τιμολόγιο όμως έγραφε 51 εκατομμύρια ευρώ (Ocean Tankers – χορηγός Ομόνοιας).

21. Η διαχείριση της κρατικής οικονομικής χορηγίας προς τα ποδοσφαιρικά σωματεία.

22. Οι διαδικασίες που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

23. Το ΓΕΣΥ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της κυπριακής πολιτικής σκηνής, πλήττοντας ολόκληρη την κοινωνία. Η κυβέρνηση Χριστόφια δεν είχε προχωρήσει ούτε ένα βήμα για τη δημιουργία του, ενώ οι Ελληνοκύπριοι φορολογούμενοι πλήρωναν τους μισθούς των εργαζομένων στον τομέα αυτό.

24. Το σκάνδαλο με το Μέγαρο Πολιτισμού και την σπατάλη 15 εκ. ευρώ και το έργο ακόμη δεν άρχισε.

25. Το σκάνδαλο με τα χαμένα 40 εκατομμύρια που προορίζονταν για τον νέο μουσείο της Κύπρου.

26. Το σκάνδαλο με το διασπάθιση εκατομμυρίων με τη δημιουργία του ΤΕΠΑΚ και τις υπερχρεώσεις σε ενοίκια για κτίρια που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

27. Το σκάνδαλο με την νέα πλατεία ελευθερίας και το νέο δημαρχείο Λευκωσίας, αφού τα χρήματα από την Ε.Ε για τα έργα αυτά εξαφανίστηκαν και ο δήμος δεν μπορεί να προκηρύξει η κατοχυρώσει τις προσφορές για ανέγερση και κατασκευή τους.

28. Η ανείπωτη τραγωδία στη Ναυτική Βάση με 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες από την έκρηξη των 100 container γεμάτα εκρηκτικές ύλες. Ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης έκανε επανειλημμένες αναφορές, προειδοποιώντας ότι ο χώρος αποθήκευσης των εκρηκτικών ήταν ακατάλληλος κάτι το οποίο γνώριζαν όλοι, από βουλευτές, υπουργούς, αξιωματικούς, αστυνομία, πυροσβεστική και ακόμη και ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος.

29. Η καταστροφή του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Κύπρου με ζημίες πέραν του 1δισ. ευρώ. επειδή κάποια σαΐνια είχαν τη φαεινή ιδέα να τοποθετήσουν εκρηκτικά δίπλα από τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Κύπρου!

30. Ξεπούλημα της πατρίδας για 70 MW. Η κυβέρνηση Χριστόφια προχώρησε σε συμφωνία με την παράνομη αρχή ηλεκτρισμού των κατεχομένων για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.

31. Η υπουργός Εξωτερικών (Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή) η οποία έχει εργοδοτήσει με συμβόλαιο της τάξης των 70.000 ευρώ, συνταξιούχο πρώην διπλωμάτη που είναι φίλος του πρώην πλέον Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και σίγουρα θα υπάρξουν και πολλά άλλα που σύντομα θα αρχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας…