Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τις αλλαγές που θα υπάρξουν στην οικονομική πολιτική (έξοδος από το μνημόνιο, χρέος και φοροελαφρύνσεις) η επίτευξη του στόχου θα φαντάζει πιο κοντινή, αυτό όμως μοιάζει να αποδειχθεί.
Το ενθαρρυντικό για την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι πριν συμπληρωθούν 24ώρες μετά την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές που είπαν «όχι» την Παρασκευή, τώρα δηλώνουν πως θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση το ερώτημα που κυριαρχεί πλέον είναι αν μπορούν οι 155 βουλευτές μπορούν να γίνουν 180. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο στόχος είναι εφικτός καθώς όπως σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού «ήταν διαφορετική η ψηφοφορία της Παρασκευής σε σχέση με εκείνη που θα διεξαχθεί σε τρεις μήνες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Πράγματι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φρόντισαν από την πρώτη στιγμή να αποσυνδέσουν αυτά τα δύο γεγονότα. Ωστόσο από την στάση που κράτησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές και ιδίως με τα όσα είπαν από το βήμα της βουλής το εγχείρημα φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολο.
Ο Σπ. Λυκούδης που προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ υποστήριξε πως η παρούσα βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η Βουλή έχει υποχρέωση να συμβάλλει μέσα από συνεννοήσεις να εκλέξει Πρόεδρο. Οι 180 βουλευτές αν υπάρξουν συνεννοήσεις μπορεί να βρεθούν».
Η Νίκη Φούντα βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σε συνέντευξή της στην «Ελευθεροτυπία» δήλωσε ότι θα ψηφίσει «βάσει αξιοσύνης προσώπου και με σεβασμό στο Σύνταγμα».
Ο Β. Οικονόμου ο οποίος επίσης προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να συναινέσει προκειμένου να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας από την παρούσα βουλή. «Η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι μια διαφορετική ψηφοφορία. Αν υπάρχει πρόσωπο που μπορεί να εκφράσει τον θεσμό, θα δω τι θα κάνω».
Σε αυτά τα ονόματα θα πρέπει να προσθέσουμε την Κ. Μάρκου και τον Γρ. Ψαριανό που ψήφισαν παρών στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά και τον Γ. Νταβρή ο οποίος επέλεξε να απέχει. «Η χώρα χάνεται, υπάρχει σκυλοφάγωμα. Έφυγα ακριβώς για να μπορέσετε να με βγάλετε μέσα από μία ανέξοδη προεδρολογία που γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται. Λες και αν φύγει η μια κυβέρνηση και έρθει μία άλλη, θα λύνονταν τα προβλήματα της χώρας» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής ο οποίος προέρχεται από τους ΑΝΕΛ.
Ακόμα και στην περίπτωση που όλοι οι παραπάνω βουλευτές ψηφίσουν τον υποψήφιο που θα προτείνει η κυβέρνηση για την προεδρία ακόμα υπολείπονται αρκετοί βουλευτές προκείμενου να συμπληρωθεί ο πολυπόθητος για την κυβέρνηση αριθμός των 180.
Στην κυβέρνηση έχουν ήδη ξεκινήσει οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τις ισορροπίες να είναι ιδιαιτέρως λεπτές. Στους ανεξάρτητους Γ. Κασαπίδης, Μίκα Ιατρίδη, Γ. Κούρκος, Κ. Γιοβανόπουλος, Β. Πολύδωρας καθώς και σε βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ αναμένεται το επόμενο διάστημα να πέσουν κυβερνητικές «γέφυρες» ώστε να πουν το «ναι».
Ωστόσο μεγάλη σημασία θα παίξει και το πρόσωπο το οποίο θα επιλεγεί για να διαδεχθεί τον Κ. Παπούλια. Όλα δείχνουν πως δεν θα προέρχεται από τον πολιτικό χώρο ενώ τα πρώτα ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι και αναμένεται το επόμενο διάστημα οι κύριοι Σαμαράς – Βενιζέλος να έχουν καταλήξει.