Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης δήλωσε απόψε ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης του διεθνούς οικονομικού συστήματος στην κυπριακή οικονομία θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα
Το Συμβούλιο είχε συνάντηση το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, κατά την οποία θεσμοθετήθηκε ο τρόπος επικοινωνίας με του Συμβουλίου με την Κυβέρνηση και καθορίστηκαν οι τομείς της οικονομίας για τους οποίους θα διεξάγονται τεχνοκρατικές έρευνες.
“Θεσμοθετήσαμε το Συμβούλιο, το πώς θα επικοινωνεί με τον Πρόεδρο πώς με τον Υπουργό, το έχουμε βάλει σε μια βάση”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Νομπελίστας οικονομολόγος, προσθέτοντας πως στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν από το Συμβούλιο.
Ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι καθορίστηκαν οι τομείς για τους οποίους το 10μελές Συμβούλιο θα διεξάγει μελέτες εις βάθος και αφού συζητούνται σε επίπεδο Συμβουλίου τότε θα συζητούνται σε επίπεδο Κυβέρνησης.
“Σκοπός μας είναι να κάνουμε μελέτες σε τεχνοκρατικό επίπεδο και σε μεγαλύτερο βάθος απ` ό,τι μπορεί να κάνει ένα Υπουργείο ή η πολιτική εξουσία για να βοηθήσουμε την πολιτική εξουσία να παίρνει αποφάσεις για την οικονομία που να βασίζονται σε στοιχεία”, ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Πισσαρίδης, το Συμβούλιο θα καλύπτει τους τομείς όπως το τραπεζικό σύστημα, την ενέργεια, τη δημοσιονομική πολιτική, τα αναπτυξιακά προγράμματα. “Θα ξεκινούμε με μια μελέτη από ειδικούς, θα συζητείται από όλο το Συμβούλιο και μετά θα παρουσιάζουμε στην πολιτική εξουσία”, συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την Κυβέρνηση δεδομένης της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι οι προτεραιότητες είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα προσελκύσει επενδύσεις και αναπτυξιακά προγράμματα.
“Γιατί το μόνο πράγμα που μπορεί να περιορίσει την ανεργία και να επιστρέψει σε χαμηλά ποσοστά, όπως ήταν πριν την κρίση, είναι η οικονομική ανάπτυξη. Όσα άλλα προγράμματα και να δοκιμαστούν δεν βοηθούν. Οπότε αυτό επείγει, η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”, είπε.
Ερωτηθείς για την εκτίμησή του για την πορεία της ανεργίας, ο κ. Πισσαρίδης είπε πως βραχυπρόθεσμα η κατάσταση με την ανεργία δεν είναι καλή, καθώς “τα μέτρα λιτότητας τα οποία μας έχουν επιβληθεί δεν βοηθούν στην ανεργία”, προσθέτοντας ότι τα διάφορα προγράμματα και κοινωνικές παροχές αυτό που κάνουν είναι να περιορίζουν το κόστος της ανεργίας στην οικογένεια.
“Για να ελαττωθεί η ανεργία θα πρέπει να επιστρέψει η ανάπτυξη διότι χωρίς ανάπτυξη δεν πρόκειται η ανεργία να περιοριστεί”, είπε, εκτιμώντας ότι η ανεργία στην Κύπρο δεν πρόκειται να φτάσει στα επίπεδα της Ισπανίας και της Ελλάδας. Πρόσθεσε όμως ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει για το τελικό ύψος της ανεργίας.
Ερωτηθείς ποιο θα πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για ώθηση της ανάπτυξης, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι το σημαντικότερο είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης τους διεθνούς οικονομικού συστήματος προς την κυπριακή οικονομία.
Εξήγησε ότι πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην κυπριακή οικονομία, προσθέτοντας ότι αυτή δεν έχει ανακτηθεί διότι υπάρχουν οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων και η αβεβαιότητα στο τραπεζικό σύστημα.