Αποφύγαμε νέο κούρεμα και πήραμε τολμηρές αποφάσεις όχι από επιλογή, αλλά από αδήριτη ανάγκη να διαφυλαχθεί ο θεσμός, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφερόμενος στο Συνεργατισμό και εκφράζει την εκτίμηση ότι ο ρόλος του θα ενισχυθεί.
Σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Μάχη», ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι οι αλλαγές στο Συνεργατισμό θα είναι προς όφελος όχι μόνο του κινήματος, αλλά και της οικονομίας γενικότερα και πως τα θετικά χαρακτηριστικά του θεσμού θα διαφυλαχθούν.
«Η διαδικασία της Pimco όπως έχει εφαρμοστεί, ανέδειξε έλλειμμα 1,5 δις ευρώ στα εποπτικά κεφάλαια του Συνεργατισμού, τα οποία το ίδιο το κίνημα δεν ήταν σε θέση να καλύψει. Γι’ αυτό και στόχος μας ήταν πρώτα να αποφύγουμε νέο κούρεμα στις καταθέσεις στο Συνεργατισμό, αλλά και στη συνέχεια να εξεύρουμε ως κράτος αυτό το μεγάλο ποσό, μέσω της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα για να μπορέσουμε να ανακεφαλαιοποιήσουμε και να διασφαλίσουμε τον Συνεργατισμό. Αυτό έγινε».
Θα εφαρμοστούν επίσης, πρόσθεσε, σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την εποπτεία, λειτουργία και διαρθρωτική δομή του Συνεργατισμού. Ο ΥΠΟΙΚ απαντώντας σε ερώτηση αναφέρθηκε στην μη αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, κάνοντας λόγο για ραγδαία και αλόγιστη πιστωτική επέκταση που εξέθρεψε τη φούσκα των ακινήτων για να σημειώσει ότι η χρηματοδότηση, αντί να διοχετεύεται στις παραγωγικές επενδύσεις διοχετεύτηκε στην κατανάλωση.
Ο Χάρης Γεωργιάδης απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι με την ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες συνεννόησης. «Δυστυχώς, είναι γνωστό πως σε κάποια σημαντικά ζητήματα αναδείχθηκαν διαφωνίες ενώπιον της Τρόικας». Πρόσθεσε δε ότι θα ήταν μεγάλη παραδοξότητα αν η αρχή που θα ασκεί εποπτεία και έλεγχο στις τράπεζες, έχει καθοριστικό μερίδιο στη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου μέσω του διαχειριστή που διόρισε.
Για το θέμα της διαχείρισης του 18% της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι οι αποφάσεις πρέπει να ελέγχονται με αυστηρότητα και να εποπτεύονται από την αρμόδια αρχή που είναι η Κεντρική Τράπεζα, όχι όμως να διαμορφώνονται από αυτή. Όσον αφορά τον διαχωρισμό ή όχι της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι μια απόφαση που θα λάβει η ίδια η τράπεζα, αλλά τον ξένισε – όπως είπε – η ξαφνική έγερση του ζητήματος ενώπιον της Τρόικας λίγες μόνο ημέρες πριν την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από την εξυγίανση και η προσπάθεια να ληφθούν εσπευσμένες αποφάσεις μέσα από διατάγματα της ΚΤ.
Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι δεν κρατά σκληρή γραμμή όσον αφορά τα δημοσιονομικά, αλλά σκληρή είναι η πραγματικότητα και διαβεβαίωσε ότι «θα λάβουμε όσα μέτρα χρειάζεται για να αποκαταστήσουμε την βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, αλλά και την εμπιστοσύνη των αγορών προς την Κύπρο».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε τέλος ότι το φυσικό αέριο αποτελεί μια τεράστια προοπτική για την Κύπρο, είναι όμως μια μεσοπρόθεσμη προοπτική, την οποία με προσεκτικούς, διαφανείς και αξιόπιστους σχεδιασμούς θα πρέπει να προωθήσουμε. «Όλες οι επιλογές και όλες οι ευκαιρίες θα αναζητηθούν», σημείωσε.