Η κατάσταση στην Κύπρο είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, δήλωσε ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγιερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Η Καθημερινή της Κυριακής”, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να πει ότι είναι αισιόδοξος.
Ανέφερε πως χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και σημείωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο καθυστερούν πολύ και η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι πολύ αργή.
Ο κ. Χόγιερ επεσήμανε ότι η Κύπρος πρόκειται για μία μοναδική περίπτωση, καθώς είναι μία πολύ μικρή χώρα που έχει δεχθεί ένα πάρα πολύ βαρύ χτύπημα και χρειάζεται τεράστια δόση αισιοδοξίας για να επενδύσει κανείς τόσα χρήματα όσα έχει επενδύσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Είπε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει βιώσιμα έργα, χωρίς να υπάρχει κάποιο όριο στο πόσο θα εκτεθεί, φτάνει τα αιτήματα για επενδύσεις να είναι επιλέξιμα για δανειοδότηση.
Όσον αφορά τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό, που υπέστη σοβαρές ζημιές από την έκρηξη στο Μαρί, ο κ. Χόγιερ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσφέρθηκε αμέσως να παραχωρήσει ένα τεράστιο δάνειο για την αποκατάσταση της ζημιάς, όμως χρειάστηκε πάρα πολύς καιρός για να εκταμιευθεί το δάνειο, γιατί οι κανόνες της Τράπεζας για τα ενεργειακά έργα επιβάλλουν τη διασφάλιση της τήρησης συγκεκριμένων περιβαλλοντικών κανόνων.
Επειδή ήταν επείγουσα ανάγκη, η Τράπεζα παράβλεψε τις προβλέψεις της για τις εκπομπές ρύπων. Είπαμε όμως στην Κύπρο να κάψει ό,τι καύσιμο θέλει τώρα για να αποκαταστήσει την παροχή ενέργειας, αλλά να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κάνει τη μετάβαση προς νέες, φιλικές προς το περιβάλλον, πηγές ενέργειας.
Είναι σαφές το ποιές θα είναι οι πηγές αυτές,όταν θα γίνει ο νέος τερματικός σταθμός φυσικού αερίου, είπε ο κ. Χογιέρ, προσθέτοντας ότι χρειάστηκε χρόνια για να τεθεί η συμφωνία σε ένα χαρτί από την κυπριακή Κυβέρνηση, το οποίο να περιλαμβάνει αυτές τις δεσμεύσεις ότι κάποια στιγμή το εργοστάσιο στο Βασιλικό θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για να εκταμιευθεί το δάνειο, όμως χρειάστηκε να περάσει μια ζωή, είπε, σημειώνοντας ότι προβαίνει σε αυτές τις επισημάνσεις για σκοπούς βελτίωσης της γραφειοκρατίας.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Χόγιερ ανέφερε ότι τα δημιουργικά τραπεζικά προϊόντα, που στήθηκαν ειδικά για τις ανώμαλες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Ελλάδα, θεωρούνται αρκετά επιτυχημένα ώστε να εξαχθούν πλέον και στην Κύπρο και την Πορτογαλία, ενώ ακόμη και χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ανάλογα προγράμματα.