Η Κυβέρνηση έχει στρατηγική και γνωρίζει ‘πού πάει’ για να μην βρίσκεται προ εκπλήξεως κάθε φορά που συζητείται θέμα μνημονίου για εκταμίευση της επόμενης δόσης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι το ιρλανδικό μοντέλο είναι παράδειγμα προς μίμηση για εμάς.
Σε συνέντευξη στον Κυριακάτικο Φιλελεύθερο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το ιρλανδικό μοντέλο επαινείται σήμερα και έχει αποδείξει στην πράξη την αξία του και αποτυπώνει τις βασικές προδιαγραφές ενός επιτυχημένου μοντέλου-παραδείγματος εξόδου από την κρίση.
Επιπρόσθετα, ο ΚΕ τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη συνεπούς εφαρμογής του μνημονίου και τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση αναπτυξιακών πόρων από ευρωπαϊκούς θεσμούς και ταμεία.
Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως γνωρίζουμε ότι αναμένεται μεγαλύτερη ύφεση και αύξηση της ανεργίας, που είναι η πιο επώδυνη πτυχή της κρίσης, όμως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.
Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι τέθηκε πρόταση ενώπιον του Υπουργικού για ετοιμασία μελέτης για όλες τις προοπτικές ενδεχόμενου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων/μετοχοποιήσεων και ότι έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για πρόσληψη συμβούλων. Τόνισε ότι επιβάλλεται να δούμε τις σύγχρονες προσεγγίσεις που θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα θα εξυπηρετήσουν τον πολίτη και οικονομικά και κοινωνικά.
Για το θέμα της Αμμοχώστου, ο ΚΕ επανέλαβε ότι η πρότασή μας απευθύνεται στην Αγκυρα και η Αμμόχωστος μπορεί να αντικριστεί ως ειδική περίπτωση και όχι ως γενικό πλαίσιο της επίλυσης του Κυπριακού. Είπε ότι η επιστροφή της θα δημιουργήσει σημαντική δυναμική για λύση και την οριστική ρύθμιση των διαφορών μεταξύ των χωρών μας. Ανέφερε, επίσης, ότι επειδή στο παρελθόν δεν ευοδώθηκαν παλαιότερες προσπάθειες, δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να προτάσσουμε το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο ΚΕ είπε ότι το Κυπριακό δεν συνδέεται με το μνημόνιο και ότι η μόνη σχέση είναι ότι σε περίπτωση λύσης, η αντιμετώπιση της κρίσης θα επισπευσθεί και θα δημιουργηθούν συνθήκες αναγκαίες για γρηγορότερη έξοδο από την κρίση. Είπε, εξάλλου, ότι η ύφεση θα ταλαιπωρεί τον τόπο για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια και δεν πρέπει να προτείνεται το πάγωμα του Κυπριακού ως τότε.