Στα πεπραγμένα της θητείας του ως τέως Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας, με ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση του ΑΚΕΛ στο Συνοικισμό Στροβόλου, προβαίνοντας και σε σχετικές συγκρίσεις με τα όσα η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει επιτελέσει κατά τους πρώτους επτά, περίπου, μήνες της θητείας της.
“Η οικονομία του τόπου πάει από το κακό στο χειρότερο, με τα μέτρα που δεν παίρνει η Κυβέρνηση και μιλάει για επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία θα γίνει, κατά τη δική μου άποψη, το 2016″, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστόφιας, διερωτώμενος: “Τι θα γίνει το 2014; 12,5% ολιγότερο εθνικό προϊόν. Φτώχυνε η Κύπρος σε μία νύχτα”, όπως είπε.
“Δεν υπάρχει άλλη δύναμη”, είπε χθες ο τέως Πρόεδρος, “η οποία θα υπερασπισθεί τον εργαζόμενο, τον απλό άνθρωπο, τον πρόσφυγα, το μονογονιό, τον πολύτεκνο, γενικά τον άνθρωπο που υποφέρει μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εκτός από το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα”.
“Πρέπει όλοι να πάρουμε την ανάσα μας και να συσπειρωθούμε γύρω από το κόμμα μας”, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως “το κόμμα και θα ανανεωθεί και θα εκσυγχρονισθεί περαιτέρω και θα μπει μπροστά, για το καλό του εργάτη, του αγρότη, του μικρομεσαίου, της Κύπρου μας. Ξανά και ξανά, όποτε και όταν χρειάζεται”, είπε ο κ. Χριστόφιας.
“Σε ό, τι αφορά στο Κυπριακό, καταφέραμε πολλές σημαντικές συγκλίσεις με τον Ταλάτ”, είπε, προσθέτοντας πως “πρώτη φορά Τουρκοκύπριος ηγέτης απεδέχθη ότι το κράτος μας θα είναι ενωμένο, ένα, με μιαν κυριαρχία, μιαν ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα”.
“Και αυτό”, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, “καταγράφηκε ως συμφωνία των δύο ηγετών, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”, ενώ, “πρόσφατα, στο τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτό αφαιρέθηκε. Για να ικανοποιηθούν όμως ποιοι; Οι εταίροι του κ. Αναστασιάδη. Τι κατάφεραν, όμως; Αρχίσαμε να συζητούμε για το κοινό ανακοινωθέν, για τη βάση των συνομιλιών. Μα η βάση υπάρχει. Την καθόρισαν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ότι η Κύπρος θα μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος, από δύο κοινότητες και δύο περιφέρειες, οι οποίες δεν θα έχουν ανεξαρτησία, το κράτος θα είναι ένα, με μια κυριαρχία, μια θα είναι η ιθαγένεια, η κυπριακή ιθαγένεια και μια η διεθνής προσωπικότητα της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας”.
“Εμείς”, είπε ο τέως Πρόεδρος, “επιστρατεύσαμε διπλωματία και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις να μην μπορεί η Τουρκία να αντιδράσει όταν είπαμε: `ναι, θα κάνουμε τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και θα αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας` και αφήσαμε ανοιχτό το ζήτημα βεβαίως, από αυτό το δώρο της φύσης, να πάρει η κάθε κοινότητα το μερτικό της μετά τη λύση του Κυπριακού”.
“Σε ό,τι αφορά την οικονομία, κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης”, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, “είδαμε μόνον τους γέροντες; Είδαμε μόνον τους συνταξιούχους; Είδαμε μόνον τις χήρες, τα ορφανά και τους μονογονιούς; Είδαμε τους εργαζόμενους, που τους καθορίσαμε ένα ελάχιστο μίνιμουμ μισθό για να μπορούν να επιβιώνουν; Φαίνεται τώρα είναι η σειρά του κατώτατου μισθού, να πέσει κάτω. Ή το ότι διπλασιάσαμε και τριπλασιάσαμε τη βοήθεια στους πρόσφυγες μας για να αποκτήσουν μιαν αξιοπρεπή κατοικία ή προβήκαμε σε πράξεις οι οποίες έλυσαν χρόνια προβλήματα;”
“Σώσαμε το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και παραδέχονται και οι σημερινοί κυβερνώντες ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα αντέξει μέχρι το 2060 και όχι 2050 που λέμε εμείς ότι το διασφαλίσαμε”, πρόσθεσε.
“Ως πρόσφατα”, είπε ο κ. Χριστόφιας, “οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές, οι μαθητές, κυκλοφορούσαν με τα λεωφορεία δωρεάν. Μπορώ να αναφερθώ σε 50 – 60 κεφαλαιώδους σημασίας έργα, τα οποία έκανε η δική μας διακυβέρνηση”.
“Θέλω”, είπε ο τέως Πρόεδρος, “να τονίσω το εξής: Δεν προβλέψαμε την παγκόσμια οικονομική κρίση. Και ποιος την προέβλεψε; Ποιος υπολόγισε το βάθος και το εύρος αυτής της παγκόσμιας κρίσης; Κανένας. Οι ηγήτορες της Ε.Ε., της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτοί που συναποτελούν την Τρόικα, όλοι αυτοί όταν ρωτήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2012 εάν δεν ήταν το πρόβλημα των τραπεζών, θα μας ζητούσε κανείς να μπούμε σε μηχανισμό στήριξης;”.
“Η απάντηση ήταν αυθόρμητη από όλους: `Ασφαλώς όχι. Θα σας κάναμε κάποιες μικροπαρατηρήσεις στο τέλος του 2012`. Κατά συνέπεια”, είπε ο κ. Χριστόφιας, “αυτό που υποδεικνύαμε εμείς φορτικά και ο κύριος Αναστασιάδης και οι λοιποί τώρα στην κυβέρνηση, ότι η κρίση οφείλεται στα προβλήματα των τραπεζών, το αρνούνταν επίμονα, γιατί υπερασπίζονταν τους τραπεζίτες και τον κ. Ορφανίδη, ο οποίος απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων”.
“Ο κ. Αναστασιάδης υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις”, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως “έδωσε πολλές υποσχέσεις ο κύριος Αναστασιάδης πριν τις εκλογές για τη CYTA, την Αρχή Ηλεκτρισμού, την Αρχή Λιμένων. Πολλές υποσχέσεις. `Δεν υπάρχει περίπτωση ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών`. Μας είπε ότι θα διαπραγματευόταν καλύτερα το Μνημόνιο”.
“Τελικά”, είπε ο κ. Χριστόφιας, “ζούμε σήμερα σε συνθήκες νεο-αποικισμού. Έρχεται η Τρόικα στην Κύπρο, και αντί να αντισταθούμε έστω και τώρα, μετά που έγιναν αποδεχτές καταστροφικές απαιτήσεις όπως το κούρεμα των καταθέσεων, προσπαθούν οι κυβερνώντες να δικαιώσουν τους εαυτούς τους, και όταν πάμε εμείς να μιλήσουμε και να αντισταθούμε μας λένε: `Εσείς δεν δικαιούστε να μιλάτε`. Όμως σε πολλές περιπτώσεις η αλήθεια βοά. Ζήτησε η Τρόικα να μπει στην ατζέντα ο κατώτερος μισθός; Δεν το ζήτησε, όπως δεν ζήτησε και πολλά άλλα”.