Χριστόφιας: Πάμε σε διχοτόμηση αν συνεχιστεί το αδιέξοδο

  • Ανέφερε ότι έχει προσκληθεί στην Κωνσταντινούπολη από το Ίδρυμα Μαρμαρά και σκέφτεται να πάει τον ερχόμενο Απρίλιο.
  • “Αν συνεχίσει το αδιέξοδο με αυτό τον τρόπο, πάμε κατευθείαν στη διχοτόμηση και τα δύο χωριστά κράτη. Αυτό θα είναι πολύ άσχημο.”
  • Είπε ακόμα ότι οι Ε/κ και οι Τ/κ πρέπει να ζητήσουν αμοιβαία συγγνώμη γι’ αυτά που έκαναν ώστε να υπάρξει λύση του Κυπριακού

Στην περίπτωση που συνεχιστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό, θα υπάρξει διχοτόμηση, δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην εφημερίδα Μιλλιέτ, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο θα φέρει τις δύο κοινότητες την μία απέναντι στην άλλη.

Είπε ακόμα ότι οι Ε/κ και οι Τ/κ πρέπει να ζητήσουν αμοιβαία συγγνώμη γι’ αυτά που έκαναν ώστε να υπάρξει λύση του Κυπριακού. Ανέφερε ότι έχει προσκληθεί στην Κωνσταντινούπολη από το Ίδρυμα Μαρμαρά και σκέφτεται να πάει τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ, ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι υπάρχει μια στασιμότητα στο Κυπριακό. “Αυτή η κατάσταση δεν βοηθά ούτε τους Ε/κ ούτε τους Τ/κ. Δεν συμφέρει ούτε την Τουρκία, ούτε και τον τουρκικό λαό να μην υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Οι άνθρωποι τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και την Ελλάδα έχουν ανάγκη από ειρήνη. Υπάρχει ανάγκη για σταθερότητα. Δυστυχώς το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι ή μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ή διχοτόμηση. Εμείς στηρίζουμε την ομοσπονδία. Υπάρχει φόβος για τη διχοτόμηση.”

“Αν συνεχίσει το αδιέξοδο με αυτό τον τρόπο, πάμε κατευθείαν στη διχοτόμηση και τα δύο χωριστά κράτη. Αυτό θα είναι πολύ άσχημο. Είναι από τα χειρότερα πράγματα αυτό. Σε μια τέτοια κατάσταση οι δύο κοινότητες θα στρέφονται η μία απέναντι στην άλλη συνεχώς. Μάλιστα θα υπάρχουν και αυτοί που θα στραφούν ενάντια στην Τουρκία. Η διχοτόμηση θα είναι καταστροφή. Η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους. Ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Τουρκία ανήκει. Η ευχή μας είναι να μας αφήσουν ήσυχους και να εμείς οι Κύπριοι να γίνουμε οι κύριοι της χώρας μας”, είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η μία κοινότητα έχει βλάψει την άλλη, ενώ και οι δύο μητέρες πατρίδες έχουν πάθει ζημιά. “Οι Κύπριοι πρέπει να πουν ο ένας στον άλλο έχω κάνει λάθος, ζητώ συγγνώμη`. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσουν σε αυτό. Ας γίνουμε οι κύριοι αυτής της κοινής πατρίδας”, πρόσθεσε.

Είπε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι υπάρχει παράδεισος μετά τον θάνατο και πως ο παράδεισος είναι εδώ. “Οι Κύπριοι πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό τον παράδεισο”, είπε.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στράφηκε εναντίον της παρουσίας των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, λέγοντας πως εάν ανατρέξει κανείς στην ιστορία βλέπει ότι η πολιτική που εφάρμοσε η Βρετανία στην Κύπρο δεν ήταν φιλική πολιτική ούτε για τους Τ/κ ούτε για τους Ε/κ.

Αναφέροντας ότι οι Βρετανοί με τις ιδρυτικές συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας πήραν ένα μέρος του κυπριακού εδάφους, σημείωσε ότι αυτή η πολιτική είναι συνέχεια της αποικιοκρατικής πολιτικής την οποία εφάρμοσε παλαιότερα η Βρετανία.

Για τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρωσία, είπε ότι δεν δίνεται βάση στη Μόσχα αλλά μόνο κάποιες διευκολύνσεις. “Ο Νίκος Αναστασιάδης κοιτάζει προς τη Δύση”, είπε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι η πρώτη τους συνάντηση ήταν το 2008 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. “Τον πλησίασα στο πόδι και μιλήσαμε για 5-6 λεπτά. Τότε ο Ερντογάν ήταν πολύ εγκάρδιος. Έδειξε ενδιαφέρον για τις συναντήσεις μας με τον Ταλάτ. Η εγκαρδιότητα και η θερμή του συμπεριφορά συνεχίστηκε και αργότερα. Ζήτησα να συναντηθούμε με τον Ερντογάν. Ήθελα να του εξηγήσω το όραμά μου για το κυπριακό πρόβλημα. Ωστόσο ο ίδιος έθετε κάποιους όρους. Εγώ δεν ήταν δυνατόν να δεχτώ αυτούς τους όρους“, είπε ο κ. Χριστόφιας.

Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι δεν έκανε θαρραλέα βήματα στο Κυπριακό. “Ο Αναστασιάδης θα έπρεπε να δείξει θάρρος και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν και θα έπρεπε να επιδείξει θάρρος υιοθετώντας τις συγκλίσεις στις οποίες είχαν καταλήξει οι οι ηγέτες προηγουμένως”, ανέφερε.

Για το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) είπε ότι άλλαξε με την επιρροή της Τουρκίας και δεν είναι πλέον το κόμμα του πρώην προέδρου του Οζκέρ Οζγκιούρ.