Ένα χάσμα ύψους $100 δισ. μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών του πλανήτη απειλεί την πιθανότητα συμφωνίας στη Σύνοδο COP26.
Πρόκειται για το μέγεθος των ετήσιων επενδύσεων που υποσχέθηκαν οι ανεπτυγμένες χώρες πριν από μία δεκαετία, για την υποστήριξη της «πράσινης» μετάβασης των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Πρόκειται για το ήμισυ της Συμφωνίας των Παρισίων του 2015 που προβλέπει πως oι πλούσιες χώρες προσφέρουν χρήματα και οι φτωχότερες επενδύουν σε καθαρή ενέργεια και έργα προστασίας κατά των φυσικών καταστροφών.
Λίγο πριν τη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη, το όλο εγχείρημα κινδυνεύει να καταρρεύσει αφού χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία έχουν ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων χωρίς περαιτέρω χρηματοδότηση.
Μέρος του προβλήματος έγκειται στο ότι κανείς δε γνωρίζει ποιός χρωστάει πού. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο κανονισμών όπως στο ΝΑΤΟ, όπου τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση του στρατού με το 2% του προϋπολογισμού τους. Το γενικό συναίσθημα, παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως κατηγορεί τις ΗΠΑ, της οποίας η χρηματοδότηση ήταν δυσανάλογη της υπόσχεσής της, μόλις στο 4% των συνολικών επενδύσεων μεταξύ του 2017 και του 2018, σύμφωνα με δεδομένα του think tank Overseas Development Institute (ODI).
O Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μάλιστα, δέχθηκε σφοδρή κριτική τον Απρίλιο αφού υποσχέθηκε μόλις $5,7 δισ ετησίως μέχρι το 2024, ελάχιστο ποσοστό σε σχέση με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και προσπαθεί να διπλασιάσει το ποσό αυτό, η χρηματοδότηση περιμένει ακόμα έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Εκ των 23 χωρών που χρηματοδοτούν την προσπάθεια, μόνο η Γερμανία, η Σουηδία και η Νορβηγία έχουν επιτύχει τους επενδυτικούς στόχους τους, σύμφωνα με την ανάλυση της ODI. H συνολική χρηματοδότηση άγγιξε μόλις τα $79,6 δισ το 2019, ενώ το 70% του ποσού βασιζόταν σε δάνεια, φαινόμενο που θα συνεχιστεί σύμφωνα με την Οxfam.
Η συνεχιζόμενη ανικανότητα της επίτευξης του χρηματοδοτικού στόχου επισκιάζει την επόμενη Σύνοδο στη Γλασκώβη. Η επιχορήγηση και επιβοήθηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει «κλειδί» για την όποια επιτυχία της Συνόδου COP26, είτε πρόκειται για την απομάκρυνση από την καύση άνθρακα, είτε για τη θέσπιση νέων στόχων εκπομπών αερίων. Το γκρουπ των 77 χωρών, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, αποτελείται από πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες οι οποίες έχουν ανακοινώσει πως χρειάζονται περαιτέρω χρηματοδότηση για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Ο κορωνοϊός, από την άλλη, αποτελεί ένα επιπλέον πρόβλημα στην όλη προσπάθεια. Οι περσινές διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ όλες οι χώρες ανά τον κόσμο έχουν βιώσει τρομακτική αύξηση του χρέους τους λόγω της πανδημίας.