Χρειάζεται συνεχής αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των θερινών σχολείων

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ μαζί με τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ  στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα επισκέφθηκαν σειρά δημόσιων θερινών σχολείων, δημοτικών και νηπιαγωγείων που λειτουργούν στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και στην ύπαιθρο της Επαρχίας Λάρνακας.

Μέσα από τις επισκέψεις και τη συζήτηση με τις διευθύνσεις των σχολείων, συγκρίνοντας και με την περσινή χρονιά φαίνεται ότι έχουν αντιμετωπιστεί κάποια ζητήματα με τους γονείς και τα παιδιά να δείχνουν ότι αγκαλιάζουν τη λειτουργία του θερινού σχολείου.

Προς αυτή τη κατεύθυνση βοήθησαν και οι νομοθετικές παρεμβάσεις του ΑΚΕΛ με τις οποίες ορίστηκε και ταυτόχρονα επεκτάθηκε η λειτουργία του θερινού σχολείου και εντάχθηκε η παραχώρηση σχολικών συνοδών και στο θερινό σχολείο σε όσα παιδιά τον είχαν ανάγκη. Ιδιαίτερα η ένταξη των συνοδών άνοιξε τις πύλες του θερινού σχολείου για αριθμό μαθητών στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία τα οποία μέχρι την περσινή χρονιά, εμμέσως, εξαιρούνταν.

Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα τα οποία χρήζουν διόρθωσης και παρέμβασης από το Υπουργείο ώστε κάθε χρόνο το θερινό σχολείο να αναβαθμίζεται.

Εγκατάσταση κλιματιστικών

Το ζήτημα της εγκατάστασης κλιματιστικών είναι κάτι το οποίο έχει αναδιχθεί ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα και αφορά την ολόχρονη λειτουργία του σχολείου. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στη Κύπρο σε συνδυασμό με την απουσία σύγχρονων μεθόδων μόνωσης στα σχολεία της χώρας δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον εντός των αιθουσών. Ούτε η παιδαγωγική διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί αλλά ούτε και πραγματική ψυχαγωγία μπορεί να υπάρξει σε αίθουσες στις οποίες τα παιδιά δυσφορούν.

Φέτος έγινε ουσιαστική προσπάθεια ώστε να οι αίθουσες που αξιοποιούνταν για σκοπούς θερινών σχολείων να είναι κλιματιζόμενες. Σε μεγάλο βαθμό αυτό επιτεύχθηκε αλλά παρέμειναν σχολεία τα οποία δεν είχαν καλυφθεί πλήρως. Με δεδομένο ότι από τη νέα χρονιά πρέπει να λειτουργήσουν επιπλέον σχολεία ως θερινά, το Υπουργείο Παιδείας μαζί με τις Σχολικές Εφορείες θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε όλες οι αίθουσες που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι κλιματιζόμενες.

Κάλυψη σίτισης

Κατά την ολόχρονη διάρκεια του Σχολείου, το Υπουργείο Παιδείας καλύπτει τη σίτιση μαθητών που προέρχονται από οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, με πρόγευμα καθώς και τη σίτιση τους κατά τη διάρκεια του ολοήμερου σχολείου. Παρά το γεγονός ότι το σχετικό κονδύλι δεν αξιοποιείται πλήρως, το Υπουργείο δεν συνεχίζει να καλύπτει τη σίτιση τους κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου. Κατά τις επισκέψεις του ΑΚΕΛ και τις συζητήσεις με τις διευθύνσεις σημειώθηκε ότι αρκετοί γονείς αποτάθηκαν προς τα σχολεία με το ερώτημα εάν θα καλύπτεται η σίτιση των παιδιών ενώ αρκετές είναι οι περιπτώσεις οικογενειών που επέλεξαν να μην αφήνουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο μετά το μεσημέρι ένεκα της αδυναμίας τους να καλύψουν το κόστος της σίτισης.

Κτιριακές εγκαταστάσεις

Το ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι κάτι που αναδεικνύεται συνεχώς. Ζητήματα στατικής επάρκειας, ενεργειακής αναβάθμισης, συντήρησης και βελτίωσης των αθλητικών χώρων τίθενται συνεχώς στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας με το αίτημα όπως καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο τα δημόσια σχολεία θα συναντήσουν τα πρότυπα σχολικών εγκαταστάσεων της εποχής μας.

Τα θερινά σχολεία όμως θα έπρεπε να επιλέγονται και με κριτήριο την επάρκεια των εγκαταστάσεων. Σήμερα λειτουργούν σχολεία τα οποία δεν έχουν χώρους για ασφαλείς αθλητικές δραστηριότητες ή με επάρκεια σκιασμένων χώρων για δραστηριότητες εκτός των σχολικών αιθουσών. Το θερινό σχολείο θα πρέπει να αποτελεί και χώρο διασκέδασης και ψυχαγωγίας και αυτό δεν μπορεί να συμβαδίζει με παιδιά συνωστισμένα στους διαδρόμους των σχολείων γιατί αποτελούν το μόνο μέρος σκίασης.

Ανάγκη για επιπλέον θερινά σχολεία

Η σταδιακή αύξηση των θερινών σχολείων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά υπάρχει ακόμη αναντιστοιχία με τη ζήτηση. Το σημαντικό δεν είναι μόνο η λειτουργία τους αλλά η λειτουργία τους με τρόπο με τον οποίο να εξυπηρετεί πραγματικά τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Το αποτέλεσμα της απουσίας ουσιαστικής μελέτης σε σχέση με το ενδιαφέρον των οικογενειών για τα θερινά σχολεία οδηγεί σε σχολεία με υπερπληθυσμό.

Ένα παράδειγμα αποτελεί η απουσία θερινού δημόσιου νηπιαγωγείου στο Δήμο Δρομολαξιάς Μενεού. Ενώ λειτουργεί ως θερινό το Δημοτικό Κιτίου, το συνορεύων νηπιαγωγείο παραμένει κλειστό και όλα τα παιδιά της προδημοτικής εκπαίδευσης έχουν ως μόνη επιλογή το Νηπιαγωγείο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα.

Κατά αντίστοιχο τρόπο υπάρχει ανάγκη λειτουργίας επιπλέον θερινού δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.  

Αύξηση των κονδυλιών για τις δραστηριότητες των θερινών σχολείων

Εδώ και χρόνια το κονδύλι που διατίθεται για τα θερινά σχολεία, περιορίζεται στα 15 ευρώ ανά μαθητή. Με το κόστος των αναλώσιμων και των κομίστρων να αυξάνεται συνεχώς είναι αναμενόμενο ότι επηρεάζεται το πρόγραμμα και των θερινών σχολείων καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητα. Ιδιαίτερα μάλιστα σε θερινά νηπιαγωγεία με ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό παιδιών, το κονδύλι επαρκεί για να καλύψει μόνο τα απολύτως απαραίτητα καθιστώντας απαγορευτική οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητα.

Από την επόμενη χρονιά, το συγκεκριμένο κονδύλι θα πρέπει να αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό ώστε να εμπλουτίσει το θερινό σχολείο με δραστηριότητες και δράσεις, εντός και εκτός της σχολικής μονάδας. Η όρεξη των εκπαιδευτικών, ο ενθουσιασμός των παιδιών και η απουσία ενός πιεστικού εκπαιδευτικού προγράμματος καθιστούν τη συγκεκριμένη περίοδο ως την πιο αποτελεσματική ώστε τα παιδιά να διασκεδάσουν, να ψυχαγωγηθούν και να επισκεφθούν μνημεία, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και πάρκα.

Τα παραδείγματα από μεμονωμένα θερινά δημοτικά σχολεία τα οποία έχουν προγραμματίσει από εκδρομές σε πάρκα μέχρι και επισκέψεις σε κολυμβητήρια θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό για το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για την επόμενη χρονιά.

Το επόμενο διάστημα, το ΑΚΕΛ θα έχει συναντήσεις με τις Σχολικές Εφορείες και το Υπουργείο Παιδείας ώστε να μεταφέρει τα συμπεράσματα του από τη σειρά επισκέψεων με στόχο να ενσωματωθούν από νωρίς στον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρόνιας όσα ζητήματα αφορούν διαθέσιμα κονδύλια αλλά και για να υπάρξει ένας ακόμη πιο άρτιος σχεδιασμός της λειτουργίας των θερινών σχολείων για το 2025. Ταυτόχρονα το ΑΚΕΛ θα επαναφέρει το θέμα των θερινών σχολείων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για να παρουσιαστεί από το Υπουργείο Παιδείας μια αξιολόγηση της λειτουργίας τους κατά τη περασμένη σχολική χρονιά.

**Του Σταύρου Χατζηγεωργίου

Επαγγελματικό στέλεχος ΑΚΕΛ Αμμοχώστου