Χαραλαμπίδου Επ. Ελέγχου: Η υφιστάμενη συμφωνία ήταν άκρως ετεροβαρής υπέρ του ΟΠΑΠ

Δήλωση Ειρήνης Χαραλαμπίδου, βουλεύτριας ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

Στην επιτροπή Ελέγχου σήμερα, συζητήσαμε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με τη νέα Σύμβαση μεταξύ της Δημοκρατίας και του ΟΠΑΠ. Έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη, ως επιτροπή ελέγχου διαχρονικά, το θέμα του ΟΠΑΠ και ήταν γενική η παραδοχή ότι, η υφιστάμενη συμφωνία ήταν άκρως ετεροβαρής, μέχρι και σκανδαλώδης υπέρ του ΟΠΑΠ, με κατηγορίες από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι οι δικηγόροι του ΟΠΑΠ ετοίμαζαν τα έγγραφα των συμφωνιών με τη Δημοκρατία.

Αυτή η διαπίστωση εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα σε σχέση με τη νέα σύμβαση. Η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι και η νέα Σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες είναι ετεροβαρής υπέρ του ΟΠΑΠ.

Είναι φυσικό, η Δημοκρατία να πετυχαίνει καλύτερους όρους και να αυξάνει τα κέρδη όταν ανανεώνεται μια συμφωνία με ιδιώτες παρόχους. Το ερώτημα που θα έπρεπε να απαντηθεί είναι, αν αυτά τα κέρδη θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο αυξημένα, αν η Δημοκρατία διεκδικούσε και υιοθετούνταν διαφορετικές πρόνοιες και όροι, όπως υποστηρίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Είναι με έκπληξη που ακούσαμε την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων να δηλώνει ότι δεν έχει δει την τελική Σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί. Το ίδιο υποστήριξε και η εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου, που είναι η αρμόδια αρχή για τις δημόσιες συμβάσεις. Αν αυτοί οι θεσμοί δεν έχουν υπόψη τους την τελική σύμβαση, ποιοι είναι αυτοί, στο τέλος της ημέρας, που την γνωρίζουν; Ποιοι είναι αυτοί που έχουν διαπραγματευτεί τις πρόνοιες της Σύμβασης;

Κάτι που πρέπει επίσης να τονιστεί, είναι ότι ο ΟΠΑΠ είναι μια ιδιωτική εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, της οποία το μετοχικό κεφάλαιο μπορεί να μεταβιβαστεί ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει πρόνοια για διεξαγωγή μελέτης δέουσας επιμέλειας σε αυτή την περίπτωση. Τι θα γίνει όμως, αν οι μετοχές αγοραστούν από εταιρεία εγγεγραμμένη σε Τρίτη χώρα ή ακόμα και εγγεγραμμένη στην ΕΕ αλλά που ανήκει σε άλλη εταιρεία εγγεγραμμένη σε Τρίτη χώρα και δεν υπόκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο, άρα δεν καλύπτεται από τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες για ξέπλυμα χρήματος ή για τις εταιρείες «κέλυφος», και ούτε υποχρεούται να αποκαλύψει τον τελικό δικαιούχο.

Έθεσα το ερώτημα στη Νομική υπηρεσία, αν υπάρχει σαφής πρόβλεψη στη συμφωνία για άμεσο και μονομερή τερματισμό της Σύμβασης, στην περίπτωση που ο ΟΠΑΠ καταλήξει σε εταιρεία που δεν υπόκειται στην υποχρέωση αποκάλυψης του τελικού δικαιούχου.
Η απάντηση της Νομικής Υπηρεσίας ήταν ότι θα πρέπει να μελετήσει ξανά τη Σύμβαση και να επανέλθει επί του συγκεκριμένου.

Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι, η Σύμβαση θα έχει ισχύ 15 χρόνια, τη στιγμή που η συμφωνία της Ελλάδας με τον ΟΠΑΠ Α.Ε τελειώνει το 2030. Τι θα γίνει αν οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν θα είναι οι αναμενόμενες και δεν ανανεωθεί η μεταξύ τους σύμβαση, ενώ η Δημοκρατία θα είναι δεσμευμένη με τον ΟΠΑΠ Κύπρου για ακόμα 9 χρόνια;

Παρά την βιασύνη από πλευράς κυβέρνησης για άμεση επικύρωση της Σύμβασης, ο πρόεδρος της επιτροπής προτίθεται να ζητήσει, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην προχωρήσει άμεσα η υπογραφή της Σύμβασης μέχρι να ξεκαθαρίσουν ουσιώδεις πρόνοιες της Σύμβασης.

Πρόθεση της επιτροπής είναι να συζητηθεί ξανά το θέμα σε έκτακτη συνεδρία την επόμενη Τρίτη.