Από μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ χαιρετίζω το πρώτο ιδρυτικό Συνέδριο του Σύριζα- Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου. Εύχομαι αυτό να είναι παραγωγικό και να καταλήξει στη λήψη αποφάσεων και δράσεων που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση και το ξεπέρασμα των προβλημάτων του ελληνικού λαού.
Το συνέδριο σας συνέρχεται σε πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αυτό που χαρακτηρίζει το σύγχρονο κόσμο είναι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας ανεξαρτήτων κρατών, οι τοπικές και εμφύλιες συγκρούσεις και η βαθύτατη καπιταλιστική κρίση. Σ΄αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα και η Κύπρος αγωνίζονται για να ξεπεράσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, να επιλύσουν τα εθνικά τους ζητήματα και να οδηγηθούν στο μέλλον με ελπίδα και προοπτική.
Η Κύπρος, σ΄ότι αφορά την οικονομία, βρέθηκε δυστυχώς στην ίδια δίνη που ταλανίζει την Ελλάδα εδώ και 4 χρόνια. Δεν υποβαθμίζουμε τα προβλήματα που είχαμε στο δημοσιονομικό τομέα και τα οποία θα έπρεπε ούτως ή άλλως να αντιμετωπιστούν. Εκείνο όμως που μας οδήγησε κυριολεκτικά δεμένους χειροπόδαρα στην Τρόικα είναι το μεγάλο πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα. Πρόβλημα που προκλήθηκε από τα λάθη και την κακοδιαχείριση διοικητικών συμβουλίων και εκτελεστικών στελεχών των τραπεζών, αλλά και από τον ανεπαρκή εποπτικό έλεγχο που ασκούσε ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.
Ανεξάρτητα από το μέγεθος των προβλημάτων όμως, δεν δικαιολογούνται οι αποφάσεις που λήφθηκαν από το Eurogroup στις 15 και 25 του Μάρτη. Αποφάσεις που είχαν πολύ διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο των συζητήσεων που διεξήγοντο μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές του Φεβράρη.
Αυτές οι αποφάσεις δεν θα επηρεάσουν την πορεία της Κύπρου και του κυπριακού λαού μόνο στον οικονομικό τομέα.
Δυστυχώς η οικονομική εξάρτηση της Κύπρου από την Τρόικα πιθανόν νάχει πολιτικές επιπτώσεις σε βάρος μας. Υπάρχει ενδεχόμενο να μας αιχμαλωτίσει τόσο σε ότι αφορά τη διαχείριση του φυσικού αερίου όσο και του Κυπριακού. Όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό, η εξάρτηση που θάχουμε από το Μνημόνιο θα μας καθιστά πιο ευάλωτους και θα θέτει πιο εύκολα εκβιαστικά διλήμματα ενώπιον μας. Είναι γι΄αυτό πολύ σημαντική η προσήλωση όλων μας στις διαχρονικές αρχές που καθορίζουν το πλαίσιο λύσης. Επαναβεβαιώνω τη δέσμευση του ΑΚΕΛ για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Λύση που θα οδηγεί σε επανενωμένο κράτος με μία κυρίαρχια, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.
Τονίζω ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί προτεραιότητα για το Κόμμα μας.
Γνωρίζουμε ότι μόνο με λύση θάχουμε μόνιμη και σταθερή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία για το σύνολο του λαού μας. Ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες θεωρούμε ότι σωστή λύση θα συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην ώθηση της ανάπτυξης και στο ξεπέρασμα των δυσκολιών της κυπριακής οικονομίας. Δεν είμαστε όμως έτοιμοι να δεχτούμε την όποια λύση.
Από το επίσημο βήμα του Συνεδρίου σας, θέλω να ευχαριστήσω τον Σύριζα, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και τις διαχρονικές κυβερνήσεις και Προέδρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τη σταθερή στήριξη που παρείχαν στον αγώνα μας για λύση του Κυπριακού. Δεν είναι καθόλου υπερβολή αν πω ότι η Ελλάδα αποτελεί το βασικότερο μας στήριγμα στον αγώνα μας για απελευθέρωση και επανένωση της κοινής πατρίδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Μας ανησυχούν επίσης διάφορες απόψεις που αναπτύσσονται σ΄ό,τι αφορά την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Εντείνονται οι φωνές στη διεθνή κοινότητα που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει διασύνδεση της με τη λύση του Κυπριακού. Αν αυτό θα αποτελούσε κίνητρο για να συνεργαστεί η Τουρκία με στόχο τη σύντομη εξεύρεση λύσης θα ήταν καλοδεχούμενο. Φοβούμαστε όμως ότι κάτι τέτοιο θα καταστήσει την Κύπρο όμηρο της τουρκικής αδιαλλαξίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό.
Τον Μάρτη, η Κύπρος γνώρισε το πιο ωμό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αποφάσεις της κατέστρεψαν την κυπριακή οικονομία σε μια νύχτα και την έχουν θέσει σ΄ένα φαύλο κύκλο αναπαραγωγής προβλημάτων. Μπορεί τεχνηέντως να καλλιεργείται η εντύπωση στον κυπριακό λαό πως περάσαμε μια μικρή και δύσκολη περίοδο και τώρα «θα φτιάξουν τα πράγματα», όμως αυτό κάθε άλλο παρά είναι η αλήθεια. Το Μνημόνιο που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει εκτός από κούρεμα καταθέσεων, ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών, περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στις υπηρεσίες υγείας και τον τομέα της παιδείας και άλλα πολλά. Οι περιορισμοί που τέθηκαν σ΄ό,τι αφορά τη διακίνηση κεφαλαίων από τον τραπεζικό τομέα στραγγάλισαν κυριολεκτικά την οικονομία, οδηγώντας στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας.
Οι Κύπριοι δυστυχώς θα πιούμε από το ίδιο ποτήρι της πικρής πείρας των Μνημονίων που πίνουν οι λαοί της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Η διεθνής εμπειρία καταδεικνύει τέσσερα βασικά συμπεράσματα για τις χώρες που έχουν εφαρμόσει μνημόνιο:
Πρώτο, η εφαρμογή του μνημονίου επιφέρει συνεχή ύφεση παρά τις συνεχιζόμενες περικοπές στο εργατικό κόστος. Δεύτερο, καταγράφεται σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους που φτάνει σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα, η οποία καλύπτεται με επιπλέον χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα επιπλέον μέτρα. Τρίτο, οι χώρες που ακολουθούν πρόγραμμα προσαρμογής βιώνουν σημαντικές περικοπές στο εισόδημα των νοικοκυριών. Πιο σημαντική όμως συνέπεια της εφαρμογής των μνημονίων στις χώρες του Νότου είναι η κοινωνική αποσάθρωση ως συνέπεια της ανεργίας.
Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι κοινά. Οι δραματικές εξελίξεις που βιώνουν σήμερα οι λαοί στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που μπήκαν σε Μνημόνιο, είναι μέρος όσων βιώνουν και των όσων θα υποστούν οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αποτέλεσμα των ίδιων πολιτικών που ισοπεδώνουν τις κοινωνίες, το βιοτικό επίπεδο, τις λαϊκές κατακτήσεις και δικαιώματα, τα όνειρα και τις προσδοκίες για εκατομμύρια εργαζόμενους και νέους, απ’ άκρη ως άκρη της Ευρώπης.
Είναι για όλους αυτούς τους λόγους που το ζητούμενο για εμάς είναι ο απεγκλωβισμός από το Μνημόνιο και η απαλλαγή της Κύπρου από το σφιχταγκάλιασμα της Τρόικας. Δεν αρκεί σήμερα, που είναι άλλωστε και πολύ αργά, να δηλώνεται απλώς η δυσφορία ορισμένων για τη συμπεριφορά των λεγόμενων εταίρων απέναντι στην Κύπρο.
Οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο δεν μπορούν να ειδωθούν ξεχωριστά από την εισβολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ευρωζώνη, τη δημιουργία της Τρόικας και την επιβολή των Μνημονίων σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και σύντομα και σε άλλες χώρες. Τα τελευταία χρόνια, έχουν παρθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σειρά από αποφάσεις οικονομικού χαρακτήρα οι οποίες καθώς θα μπαίνουν σε πλήρη εφαρμογή θα πάρουν τη μορφή αντιλαϊκής χιονοστιβάδας.
Οι λαοί της Ευρώπης, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά και όλοι μαζί οφείλουμε να αντισταθούμε στις αντιλαϊκές και αδιέξοδες πολιτικές των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσοι συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση έχουμε χρέος και υποχρεώση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να τις αντιπαλέψουμε. Για να οικοδομήσουμε την Ευρώπη των λαών, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ευημερίας και της αλληλεγγύης. Μπορεί να μην φτάσουμε όλοι μαζί μέχρι το τέλος του δρόμου, όμως μπορούμε και πρέπει να στήσουμε αναχώματα αντίστασης και αντεπίθεσης στις δυσκολίες που έρχονται.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο 1ο Συνέδριο του Σύριζα- Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου.
Εύχομαι το αποτέλεσμα του Συνεδρίου να σας οδηγήσει σε καλούς και νικηφόρους αγώνες προς όφελος του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των εργαζομένων.