Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων δήλωσε ότι λειτουργοί του κράτους βοηθούν εκτοπισμένους να προσφεύγουν στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και για αυτή τους την βοήθεια χρηματίζονται.
Μετά και από έρευνα που έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών το θέμα βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας στην οποία έχουν κατατεθεί σωρεία εγγράφων και η όλη υπόθεση διερευνάται και δεν αφορά ένα αλλά περισσότερα άτομα.
Αναφορικά με τις προσφυγές Ε/κ εκτοπισμένων στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι λόγω και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών συνεχίζεται αλλά “με μειωμένη ένταση” εκφράζοντας δυσαρέσκεια για κάποιους οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική ανάγκη αλλά και πάλι προσφεύγουν ενώπιον της “επιτροπής” στα κατεχόμενα.
Ενώπιον της Επιτροπής και περιγράφοντας την κατάσταση με τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα και τις τ/κ στις ελεύθερες περιοχές είπε ότι “πωλείται πατρίς” από την Πάφο μέχρι την Κερύνεια.
Σε σχέση με τα μέτρα που εφαρμόζονται για βοήθεια των προσφύγων ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι αφορούν πολεοδομικές χαλαρώσεις, την αναδιανομή των τ/κ περιουσιών, την απαλλαγή από τέλη μεταβίβασης και την οικονομική στήριξη από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, με την ένορκο δήλωση για μη προσφυγή στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά χαρακτήρισε ως “ασπιρίνη” τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των προσφύγων.
Πρόσθεσε ότι, όπως ελέχθη και εντός της Επιτροπής, είναι “εθνικός κίνδυνος” η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και έτσι πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε “και με περισσότερη σπουδή να δούμε με ποια μέτρα θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες”, από τη στιγμή που η πολιτική που επικρατεί για αυτή την ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού μας δεν τον στηρίζει και δεν τον υποβοηθά να μην προσφεύγει στα κατεχόμενα για αποζημίωση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σοφοκλής Χατζηγιάννης είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα στο διακομματικό επίπεδο δεν υπάρχει εκείνη κατάληξη ώστε να έχουμε μια συντονισμένη πρόταση που να απαντά στον εθνικό αυτό κίνδυνο της προσφυγής στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων.
Κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο να επανέλθει επί του ζητήματος “γιατί υπάρχουν νέες προτάσεις που πρέπει να προβληματίσουν, νέες προσεγγίσεις οι οποίες μέχρι τώρα δεν έχουν ληφθεί υπόψη και θεωρούμε ότι με ένα πνεύμα ενότητας και ουσιαστικής αντιμετώπισης του θέματος, θα καταλήξουμε σε προτάσεις οι οποίες θα στοχεύουν στο πώς σώνεται η πατρίδα” και στο πώς θα σταματήσει το φαινόμενο προσφυγής στην λεγόμενη επιτροπή του ψευδοκράτους.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής είπε ότι ορισμένοι προσφεύγουν σε τουρκικές ή τ/κ τράπεζες στα κατεχόμενα και λαμβάνουν δάνεια βάζοντας υποθήκη της περιουσίες τους οι οποίες καταλήγουν στο ψευδοκράτος εάν δεν αποπληρώσουν το δάνειο τους.
Κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο να επανεξετάσει την έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής αναφορικά με τις προσφυγές Ε/κ στα κατεχόμενα για αποζημιώσεις και να συμβουλέψει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι “είναι υψίστης εθνικής σημασίας να κοπεί το θέμα τον προσφυγών”.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας εισηγήθηκε όπως η Κυβέρνηση λάβει μέτρα εκεί που ο πρόσφυγας αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε δάνεια που έχει συνάψει να γίνεται παγοποίηση και των δανείων και των τόκων.
Για την λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων είπε ότι θέση και έκκληση της ΕΔΕΚ προς τον προσφυγικό κόσμο είναι να μη αποτείνονται σε αυτήν παρά την οικονομική κρίση που τους μαστίζει ενώ είπε ότι “δεν μπορείς να τους χαρακτηρίσεις, παρά ως προδότες ” αυτούς οι οποίοι προσφεύγουν στην “επιτροπή” και δεν έχουν την οικονομική ανάγκη.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι φάνηκε ξανά η έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους της Κυβέρνησης να προχωρήσει με αποτελεσματικά μέτρα για αποτροπή της πώλησης γης Ε/κ στα κατεχόμενα.
Είπε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών “με την γνωστή αθυροστομία του αναφώνησε στην συνεδρίαση `πωλείται πατρίς δεν το καταλαβαίνετε`” και πρόσθεσε ότι δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για τις προσφυγές ενώ υπήρξε μάλιστα “και ευφορία στα κυβερνητικά δώματα” ότι με την έναρξη των διαπραγματεύσεων θα σταματούσε και η ροή προσφυγών στην επιτροπή κάτι που δεν ισχύει λόγω του τέλματος στις συνομιλίες και της λύσης του Κυπριακού που είναι ακόμη μακριά.