Επίθεση στο Ποτάμι εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης εξήγησε ποια θα είναι η στάση του κόμματος του στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
«Στόχος δικός μας δεν είναι μια κεντροαριστερά συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων. Ούτε μια κεντροαριστερά “γενικών καθηκόντων”. Ούτε ένα κεντροαριστερό νεφέλωμα που εμφανίζεται απολίτικο, αλλά επί της ουσίας επιλέγει τη συντήρηση της σημερινής κατάστασης» δήλωσε.
Ο κ. Κουβέλης συνέχισε στον ίδιο τόνο, «άλλο είναι να μιλάς για το νέο με γενικευμένη ασάφεια. Να μειώνεις τη σημασία των πολιτικών προτάσεων και της αντιπαράθεσης προγραμμάτων. Να εξομοιώνεις συλλήβδην όλα τα κόμματα. Να εξομοιώνεις το ΠΑΣΟΚ, που αγκιστρώθηκε στον κυβερνητισμό, με τη Δημοκρατική Αριστερά, που δεν ενσωματώθηκε στη λογική των κυβερνητικών προνομίων.
Αντίθετα το ζητούμενο είναι μια κεντροαριστερά που θα αλλάξει τα πράγματα, θα ωθήσει μπροστά την πολιτική ζωή της χώρας. Θα μετακινήσει τον άξονα της πολιτικής ζωής σε προοδευτική κατεύθυνση με ρεαλισμό και σταθερότητα. Αυτήν την κεντροαριστερά θέλουμε. Αυτήν συγκροτούμε. Την δύναμη των μεγάλων δημοκρατικών – προοδευτικών αλλαγών στο κράτος και την οικονομία», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι μετά την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση, έγινε συστηματική προσπάθεια να ακυρωθεί ο λόγος της και να δυσφημιστεί η πολιτική της.
«Αυτή η προσπάθεια χειραγώγησης είχε και έχει ως στόχο και όλους όσοι διεκδικούν μια διαφορετική λύση, μια τρίτη λύση. Στηρίζεται στην αυταπάτη ότι η πολιτική σταθερότητα μπορεί να εξασφαλίζεται με την ευθυγράμμιση στις σήμερα ασκούμενες πολιτικές. Απαντούμε: Το πρόβλημα της πολιτικής σταθερότητας δημιουργείται από την αποσταθεροποίηση των συνθηκών ζωής των πολιτών. Όποιος ταυτίζει τη σταθερότητα με το συντηρητισμό κάνει πολιτικό λάθος».
Ο κ. Κουβέλης απηύθυνε κάλεσμα στους ενεργούς πολίτες να συμμετάσχουν στην Προοδευτική Συνεργασία. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικών επιλογών που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους. Εγκάλεσε όμως και την αντιπολίτευση, ότι καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά στα προ της κρίσης επίπεδα και αντιστρατεύεται τις αναγκαίες αλλαγές.
Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι η χώρα έχει μπροστά της ένα κρίσιμο διάστημα, στο οποίο θα κριθούν πολλές παράμετροι της μετέπειτα πορείας της, ότι χρειάζεται μία ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα αλλάξει την οικονομική και κοινωνική πολιτική, θα αναδιαρθρώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα
Σε ό,τι αφορά τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, είπε ότι η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει την επιστροφή 500 περίπου εκατομμυρίων από το πρωτογενές πλεόνασμα σε δράσεις στήριξης κοινωνικών ομάδων. Τόνισε όμως ότι η αρχική συμφωνία με τη ΔΗ ΜΑΡ ήταν να διανεμηθεί το 70% του πλεονάσματος. «Η ρήτρα αυτή πρέπει να υλοποιηθεί στο ακέραιο» τόνισε.
Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης εξήγησε ποια θα είναι η στάση του κόμματος του στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.
«Από τις 350 προτάσεις του ΟΟΣΑ, αρκετές κινούνται σε μια κατεύθυνση εξορθολογισμού και για αυτό τις υποστηρίζουμε. Όμως για εμάς, η κυριακάτικη αργία, η ενιαία τιμή του βιβλίου, το φρέσκο ψωμί στους φούρνους, η περιορισμοί της εμπορικής πολεοδομίας δεν αποτελούν στρεβλώσεις του ανταγωνισμού». Για το γάλα είπε «όχι επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος».