Φορολογική αμνήστευση για επαναπατρισμό κεφαλαίων μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2013 στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, εξήγγειλε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τη συγκεκριμένη απόφαση.
«Η Κυβέρνηση μέσα στο κλίμα της οικονομικής κρίσης έκρινε σκόπιμο όπως για σκοπούς προσέλκυσης επενδύσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας λόγω των έκτακτων αναγκών που υπάρχουν στην οικονομία όπως προχωρήσει στην παραχώρηση φορολογικής αμνήστευσης σε όσους επαναπατρίσουν κεφάλαια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013», δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η φορολογική αμνήστευση δεν θα είναι καθολικής ισχύος καθώς, όπως εξήγησε, η Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα φοροδιαφυγής και θα παραχωρείται με συγκεκριμένα κριτήρια.
Τα κριτήρια, όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης, είναι, τα επαναπατρισθέντα κεφάλαια να χρησιμοποιούνται για άμεση και μετρήσιμη επένδυση ή για εξόφληση υποχρεώσεων προς τραπεζικά ιδρύματα ή προς το κράτος, τα χρήματα που θα αμνηστευθούν να κατατίθενται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για 5 χρόνια (κατάθεση διάρκειας 5 χρόνων) και τέλος να χρησιμοποιηθούν για αγορά κρατικών ομολόγων.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως σε όσους παραχωρηθεί, με βάση τα πιο πάνω συγκεκριμένα κριτήρια, φορολογική αμνήστευση, θα απαλλάσσονται από την καταβολή Φόρου Εισοδήματος.
Σημείωσε πως για υλοποίηση της απόφασης, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών και τα αρμόδια τμήματα, όπως είναι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, να ετοιμάσουν σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το συντομότερο δυνατό, ει δυνατό εντός 15 ημερών.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία φορολογική αμνήστευση και ερωτηθείς κατά πόσο είναι σωστό προς τους πολίτες που είναι συνεπείς με την καταβολή των φόρων τους το κράτος επικαλούμενο την ανάγκη για ρευστότητα να προωθεί εκ νέου φορολογική αμνήστευση, ο κ. Στυλιανίδης ξεκαθάρισε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης δεν αφορά φορολογική αμνήστευση καθολικής ισχύος όπως ήταν την προηγούμενη φορά και πρόσθεσε πως υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τη φορολογική αμνήστευση.
Σημείωσε πως η φορολογική αμνήστευση θα εφαρμοστεί με ειδική ευαισθησία σε θέματα φοροδιαφυγής και πως ως εκ τούτου σε συνεννόηση με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων θα επιταχυνθούν διαδικασίες που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Πρόσθεσε ότι «πάρα πολλές χώρες που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση αξιοποίησαν αυτό το μέτρο (αμνήστευση), βέβαια, πάντοτε στο πλαίσιο κάποιων κριτηρίων που δεν δημιουργούν την αίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να είναι αλώβητος σε τέτοιες περιπτώσεις και ότι μπορεί να μην πληρώνει τους φόρους του διότι θα υπάρχει φορολογική αμνηστία».
Δεν είναι αυτή η φιλοσοφία της Κυβέρνησης, συμπλήρωσε, εξηγώντας πως «ίσα ίσα το ότι διαμορφώθηκαν συγκεκριμένα κριτήρια αποδεικνύει πάρα πολύ σωστά και συγκεκριμένα ότι η Κυβέρνηση διαπνέεται από τη φιλοσοφία ναι στη φορολογική αμνήστευση για συγκεκριμένους λόγους και στον επαναπατρισμό κεφαλαίων διότι βρισκόμαστε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση και χρειαζόμαστε ρευστότητα, αλλά την ίδια ώρα η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εξίσου σημαντικός στόχος και προσπάθεια της Κυβέρνησης».
Επανέλαβε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει σχέση με την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που διέρχεται ο τόπος.
Ερωτηθείς αν έχουν γίνει υπολογισμοί για το ποσό κεφαλαίων που θα επαναπατριστεί, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ετοιμάζεται μια μελέτη, ωστόσο, «δεν έχει προϋπολογιστεί το ποσό μέχρι τώρα».
«Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, αναμένουμε τη νομοθεσία από το Υπουργείο Οικονομικών και θα διαφανεί», πρόσθεσε.