Επίκεινται συλλήψεις δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου αναφορικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στον αγώνα μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΚ στο γήπεδο ΓΣΠ το περασμένο Σάββατο, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπήρξαν προβλήματα σε σχέση με τη συμπεριφορά της Αστυνομίας.
Σε δηλώσεις ύστερα από ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης όπου εξετάστηκαν τα επεισόδια, αλλά και αξιολογήθηκε ο τρόπος που ενήργησε η Αστυνομία, ο κ. Νικολάου απολογήθηκε εκ μέρους της Αστυνομίας για τη ρήψη δακρυγόνων που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα σε φιλάθλους και σε μικρά παιδιά.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου, αναγνώρισε ότι πέραν από τη συμπεριφορά κάποιων “ανεγκέφαλων”, όπως χαρακτήρισε κάποιους οπαδούς “υπήρξαν και προβλήματα τα οποία μας αφορούσαν και σαν Αστυνομία”.
“Για αυτό λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες θα έλεγα έχουν σαν στόχο τόσο από τη μια να βελτιώσουμε τον τρόπο, την ενέργεια και τη συμπεριφορά μας ως Αστυνομία”, είπε, προσθέτοντας ότι λήφθηκαν αποφάσεις σε σχέση με μέτρα που θα ληφθούν από τους διαχειριστές των σταδίων όπως επίσης και αποφάσεις οι οποίες θα τεθούν στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.
Σε σχέση με την χρήση των δακρυγόνων, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι το θέμα διερευνήθηκε κατόπιν δικών του εντολών. “Φαίνεται ότι εκ πρώτης όψεως μπορεί να υπήρξε και πρόβλημα από τη ρίψη αυτών των δακρυγόνων και για το οποίο θέλω να απολογηθώ εκ μέρους της Αστυνομίας προς τους οπαδούς, τους φιλάθλους για τα προβλήματα και τις ταλαιπωρίες που προκάλεσαν και ειδικότερα σε μικρά παιδιά από τη χρήση των δακρυγόνων”, είπε.
“Η χρήση των δακρυγόνων πρέπει να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μόνον όταν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος και για αυτό το λόγο αναγνωρίζουμε ότι υπήρξαν προβλήματα καθ` όσον αφορά και την εκπαίδευσή μας”, τόνισε.
Επίκεινται συλλήψεις
————————–
Παράλληλα, ο κ. Νικολάου είπε ότι συγκροτήθηκε μια ανακριτική ομάδα, η οποία άρχισε να διερευνά τις σκηνές και όλα τα επεισόδια και συμπλήρωσε ότι “επίκεινται συλλήψεις γιατί πράγματι δεν πρόκειται να παραμένει αυτή η ενέργεια ατιμώρητη».
Όπως είπε, η εν λόγω επιτροπή έχει πάρει το οπτικοακουστικό υλικό, φωτογραφίες και άρχισε να γίνεται μια διεξοδική μελέτη των στοιχείων αυτών με στόχο να εντοπιστούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία μετείχαν στη βία σε αυτά τα επεισόδια.
“Επίκεινται όμως συλλήψεις γιατί υπήρξαν άτομα τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί”, είπε.
Επιπλέον, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πλευρά του σταδίου, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι εγκαταστάσεις κατά τρόπο μόνιμο ώστε να επιτρέπεται ο αποτελεσματικός έλεγχος των φιλάθλων έξω από το γήπεδο και η ενίσχυση του χώρου μπροστά από τις εισόδους. “Πρέπει να σταματήσει ή και να αναχαιτιστεί και με τεχνικά μέτρα, η προσπάθεια η οποία γίνεται για να εισέλθουν κατά βίαιο και ομαδικό τρόπο φίλαθλοι στο γήπεδο αποφεύγοντας την καταβολή του εισιτηρίου, αλλά και την ίδια ώρα μεταφέροντας στο χώρο του γηπέδου αντικείμενα που απαγορεύονται”, είπε.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι θα γίνουν συζητήσεις με την ΚΟΠ αναφορικά με ζητήματα που αφορούν τον έλεγχο της πώλησης του εισιτηρίων, τη χρήση ταυτότητας κατά την είσοδο στο γήπεδο και την προσπάθεια ταυτοποίησης του προσώπου με το εισιτήριο ούτως ώστε να μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός έλεγχος των προσώπων που επιχειρούν να προκαλέσουν αυτής της μορφής τα επεισόδια.
Είπε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν συναντήσεις και τους Συνδέσμους των μεγάλων ομάδων, ούτως ώστε να αρχίσει και ο προγραμματισμός μας για τα επόμενα παιχνίδια και ακόμη και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και το επόμενο πρωτάθλημα.
Σε ερώτηση κατά πόσον εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η είσοδος σεσημασμένων ταραχοποιών στοιχείων στο γήπεδο, ο κ. Ιωνάς ανέφερε ότι το θέμα αυτό εξετάζεται, προσθέτοντας ωστόσο ότι το πρώτο που πρέπει να επιδιωχθεί είναι να εντοπιστούν αυτά τα άτομα.
“Και την ίδια ώρα”, πρόσθεσε, “εξετάζουμε το ενδεχόμενο για δραστικότερα μέτρα που μπορεί ακόμη να επιβάλλονται και πριν από το Δικαστήριο και ειδικότερα της αξιοποίησης της δυνατότητας απαγόρευσης της εισόδου στο γήπεδο αυτών των προσώπων μέχρι που να εκδικαστεί ακόμη και η υπόθεσή τους ενώπιον του Δικαστηρίου”.
Ο κ. Νικολάου επανέφερε την εισήγηση που ο ίδιος είχε κάνει στο παρελθόν, για τη δημιουργία αυτόφωρου αδικήματος, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου με τον Γενικό Εισαγγελέα και την Δικαστική εξουσία.
Σε ερώτηση αν θα προχωρήσει το θέμα του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων (ticketing sytem), ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι είχε προγραμματιστεί η εφαρμογή του ευρύτερου συστήματος στο ΓΣΠ, αλλά ο σχεδιασμός ανετράπη λόγω της οικονομικής κρίσης.
Λέγοντας ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί με τα ποδοσφαιρικά σωματεία, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι “η προσπάθειά μας είναι σίγουρα τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία με σκοπό αυτή να λειτουργήσει αποτρεπτικά”.
Ερωτηθείς, τέλος, για τις καταγγελίες οπαδών της Ομόνοιας ότι έπεσαν θύματα κακοποίησης από την Αστυνομία, κατά την προηγούμενη αγωνιστική, ο κ. Νικολάου είπε ότι έλαβε τη επιστολή, όπως και πολλά δημοσιεύματα και διαβεβαίωσε ότι ερευνώνται όλες οι καταγγελίες.
“Έχω ήδη ζητήσει από την Αρχηγό της Αστυνομίας με επιστολή τη διερεύνηση αυτών των καταγγελιών. Πράγματι εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει μια σαφής θα έλεγα εξαγγελία προς όλους ότι δεν ανεχόμαστε την άσκηση βίας εναντίον οποιουδήποτε πολίτη”, είπε ο κ. Νικολάου και κατέληξε λέγοντας ότι “μπορεί να μην θέλουμε και να μισούμε κάποιους γιατί συμπεριφέρονται κατά αυτό τον τρόπο ως ανεγκέφαλοι στο γήπεδο, απ` όποια ομάδα και αν προέρχονται, αλλά την ίδια ώρα δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τους συμπεριφερόμαστε κατά τρόπον απαράδεκτο”.