ΥΠΠΑΝ: 1500 λιγότεροι οι μαθητές Δημοτικού – Απάντηση σε συνδικαλιστικές παρατάξεις
Αναφορικά με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αναφέρουν ότι οι πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) οδηγούν στην ανεργία δεκάδες εκπαιδευτικούς με υπηρεσία στη Δημοτική Εκπαίδευση σημειώνονται τα εξής:
Ο αριθμός των παιδιών που θα φοιτήσουν στα δημοτικά σχολεία τη σχολική χρονιά 2021 – 2022 είναι μειωμένος κατά περίπου 1500 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό. Αντίστοιχα μειώνεται ο συνολικός αριθμός των τμημάτων κατά περίπου 65.
Αναγνωρίζοντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, το ΥΠΠΑΝ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια με την προώθηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών πολιτικών, που έχουν ως αποτέλεσμα τον διορισμό πολύ μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών Δημοτικής. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες εκπαιδευτικές πολιτικές:
- Αύξηση των σχολείων που συμμετέχουν στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.+ από 52 σε 92 με ταυτόχρονη αύξηση του χρόνου που δίνεται στους Τοπικούς Συντονιστές και Διευθυντές των σχολείων.
- Επέκταση του θεσμού του Υπεύθυνου Τμήματος σε 4 τάξεις του Δημοτικού.
- Ενίσχυση μικρών σχολείων της υπαίθρου και συμπλεγμάτων.
- Μετατροπή του Δημοτικού Αγίου Αντωνίου σε Ενιαίο Ολοήμερο Σχολείο.
- Στήριξη σχολείων του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας με μείωση του μέγιστου αριθμού παιδιών ανά τμήμα από 25 σε 20 παιδιά.
- Πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου.
- Μείωση του διδακτικού χρόνου όλων των διευθυντών/-τριών των δημοτικών σχολείων.
- Πρόγραμμα στήριξης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία.
- Πρόγραμμα στήριξης παιδιών με ρίσκο λειτουργικού αλφαβητισμού.
Επιπρόσθετα κάτι που αποδεικνύει ότι οι ισχυρισμοί στην εν λόγω ανακοίνωση δεν ευσταθούν είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος μαθητών/-τριών ανά εκπαιδευτικό μειώνεται από 9,2 τη σχολική χρονιά 2020 – 2021 σε 8,7 τη σχολική χρονιά 2021 – 2022.
Επισημάνεται, τέλος ότι τη σχολική χρονιά 2021 – 2022 η Δημοτική Εκπαίδευση παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες 60 περίπου θέσεων σε σχέση με τη σχολική χρονιά 2020 – 2021.
Καταλήγοντας, η όποια συζήτηση θα πρέπει να γίνει σχετικά με τον τρόπο που κατανέμονται οι θέσεις που προσφέρονται στους καταλόγους διοριστέων και διορισίμων, αφού αλλαγές προκύπτουν από την κατανομή και όχι από μείωση.